Kotu kurdyuk: norme i znakovi patologije

Mnogi vlasnici primjećuju da njihov kućni ljubimac s vremenom ima mali viseći trbuh. Neki smatraju da je ovo potpuno obična manifestacija - pomiješana, drugi misle da je životinja bolesna ili oštro gubljena težina. Ovaj članak će razmotriti zašto mačka ima kožu na stomaku, bilo da je to simptom bolesti i šta treba učiniti s tim.

Kurdyukove funkcije

Kurdyuk ili torba na stomaku, ima mnogo kućnih ljubimaca u mnogim kućnim ljubimcima. Dno crta je da je manje uočljive u pahuljivim mačkama, dok je na glatko -Haired ili ćelavi manifest mnogo uočljiviji. Kotyuk na mački se proteže do zadnjih nogu. Debljine može biti vrlo različito. Ovo nije patologija ako linija šprica nema više od 3-5 cm. Međutim, višak tih veličina prelazi normu i može biti simptom niza bolesti.

Kurdyukove funkcije

Kako izgleda Kotu Kurdyuk

Teško je reći kakve funkcije ima sličan trbuh, a koji je razlog za njegovu pojavu. Neki stručnjaci vjeruju da je deblji koža, koja postepeno počinje da visi, potrebna je da životinja zaštiti od ozljeda. Ovo mišljenje potvrđuje činjenica da u divljini mačke često kreću kroz različite vrste grmlja i prepreka, a dodatni sloj može zaštititi unutrašnje organe od oštećenja. Pored toga, dodatna zaštita može zaštititi od ozbiljnih rana u slučaju zalogaja većeg predatora.

Druga teorija pojave vreće mače na stomaku sugerira da je to nakupljanje masnog tkiva. Tijekom gladi, tijelo koristi akumulirane masne rezerve, uključujući u ovakvim depozitima. Za ulične i divlje životinje ove zalihe im pružaju opstanak. Možete pratiti stanje Kurduckera. Ako životinja jede puno i srdačan, trbuh se povećava, postaje gušća. Ako se veličina dijelova opada, tijelo će nadoknaditi nedostajuće kalorije iz ovih dionica.

Postoji još jedna teorija zašto mačka ima torbu na stomaku - kako bi se olakšao proces pokreta. Mačke čine mnogo brza i oštrih skokova. U pokretu, njihovo se tijelo povlači u niz. To zahtijeva da koža ne uzrokuje ograničenja za istezanje zglobova.

Bitan! Mačka visi u donjem dijelu trbuha nakon ležaja i porođaja. Stoga je manifestacija takvog trbuha potpuno normalna.

AFT funkcije

Različiti trbuh u različitim pasminama nije bolest

AFT funkcije

Postoji niz pasmina za koje je viseći stomak u mačkoj apsolutno normalan fenomen. Prema statističkim podacima, slične karakteristike se nalaze u predstavnicima tih pasmina u čijim genima postoje divlji i domaći preci.

Najčešće se Kurdyuk u mački izražava u sljedećim pasminama:

 • sfinx;
 • Kornish-River;
 • Škotsko-žito;
 • Bengal;
 • Savannah;
 • Britanac;
 • Chazi.

Bilješka! Zbog nedostatka vune, pojava mrljeg trbuha u sfingu postaje vrlo uočljiva. Često se pojavljuje nakon što životinja odluči da kastrira. Ovo je samo karakteristika pasmine i ne znači uopće da životinja prejeda ili je bolestan.

Simptomi nelagode životinje

Viseća koža u kanadskim sfingama

Škotsko ravno

Ako je želudac mali, nema edema, a predstavnik škotskog ravnog -up osjeća se dobro, ne brinite i ne uzgajati paniku. Ako se nakon porođaja ili sterilizacije pojavljuje ravno -up CAT Kurdyuk na stomaku, ovo je i norma.

Bengalske mačke

Bengalske mačke su prekrasne, graciozne i sliče kućnim leopardima. Rijetko pate od gojaznosti, ali, ipak, u njima se nalazi i mala torta. Najčešće, muška mačka ima želudac nakon postizanja određene dobi.

Savannah

Savannah je prilično elegantna i graciozna mačka, ali čak i njen Kurdyuk se može pojaviti tokom vremena.

Simptomi nelagode životinje

Sama po sebi, ako mačka ima želudac u području zadnjih nogu, ne postaje znak neke vrste bolesti. S druge strane, trebali biste misliti ako Kurdyuk uzrokuje nelagodu životinje.

Prisutnost nelagode obično je praćena sljedećim simptomima:

 • životinja boli ako dodirnu želudac. Mačka počinje da se tuže i pokušava izbjeći kontakt s rukama osobe sa svim njegovim moćom;
 • Postoji niz ograničenja u pokretima. Mačka ne može ili ne pokušava negdje ne piti, odbija se reproducirati ili pokrenuti;
 • Puto-ov trbuh ima značajnu vanjsku razliku. Pojavljuju se crvene ili plave mrlje;
 • Primjećuje se gubitak vune. Na stomaku se pojavljuju primjetne ćelave mrlje;
 • Odbijanje hrane, smanjujući težinu životinje, povraćanje, dijareju;
 • Opće pogoršanje u državi i zdravlju kućnog ljubimca.

Znakovi patološkog stanja

Glavne patološke karakteristike značajno su povećanje trbuha, prisutnost čvrstih formacija. Kurdski želudac nije simptom, ali povećanje i sabijanje ovog područja može ukazivati ​​na određeni broj odstupanja. Među njima:

 • zatvor;
 • Povećana formacija plina;
 • Kršenje jetre, bubrega;
 • neoplazmi;
 • kršenje integriteta mjehura;
 • Problemi sa probavnim traktom;
 • ingvinalna kila;
 • Ženke imaju manifestaciju mastitisa, koja se može ukloniti samo operacijom;
 • Mrtvo plod smješteno u maternici, iz koje će biti potrebno i da se riješite operacije.

Bitan! Ako vlasnik životinje primjećuje ponašanje koje je nenormalno za svog ljubimca, gubitak apetita ili pečat u trbuhu, to postaje razlog posjete veterinaru.

Norme Kurdyuka

Mali mekani preklop, sagizanje za 3-5 cm, ovo je norma. Pored toga, u redu je ako Kurdyuk ne ulazi kad hoda ili trči životinju, dodirujući unutrašnje zidove šape.

Čak i ako trbuh izvana izgleda vrlo velik, ali istovremeno mačka i dalje dobro jesti, ostaje razigrana i aktivna, ne paničaru. Kada se pojavi ozbiljna anksioznost, kućne ljubimcu trebate pokazati veterinaru.

Takođe možete pokušati da kućne ljubimcu dovedete u forme. Da biste to učinili, potrebno je jasno dozirati dijelove hrane i pružiti mogućnost životinje da se uključi u aktivne igre.

Dobro je ako vlasnik može svaki dan posvetiti vrijeme mački, omogućavajući kućnim ljubimcima da se pokrene nakon luka ili prevladavaju različite prepreke.

Znakovi patološkog stanja

Pojava visećeg trbuha nakon porođaja

Dakle, prisustvo Kurducking-a nije simptom bolesti. Kao i ljudsko tijelo, tijelo životinje prolazi promjene koje se mogu očitovati u obliku mrlje mrlje. Ipak, to ne znači da će takav nedostatak učiniti vlasnik manje voljeti svog ljubimca.

Članci o temi
LiveInternet