Zašto se mačka izliva nakon suve hrane

Ljubav prema kućnom ljubimcu izražava se ne samo u redovnom "predstavi, hrani, šetnju". Ovo je, prije svega, zabrinutost za njegovo zdravlje i dobrobit. Dešava se da mačka prestaje da jede suhu hranu, ona suze u ne -transcontinutu hranu. Šta je problem?

Razlike povraćanja iz regurgitacije

Povraćanje je opasno. Uklonjene mase podsećaju na pire krompir i smrad na kiselom. Kad se stisne, komadići hrane su manje ili više netaknuti, prekriveni sluzi iz jednjaka i mirisu na hranu.

Razlike povraćanja iz regurgitacije

Suha hrana

Bitan! Ponekad povraćanje je prirodni proces, jer je polizana, životinja pojede vlastitu vunu koja je nakon i kikota.

Šta mogu biti uzroci povraćanja

Sljedeći su razlozi mogući ako mačka izvadi netaknuta hrane.

Užurite dok jedete

Zbog navike mačke mogu jesti žurno, ali istovremeno nije dovoljno za piće. Nedostatak tečnosti u tijelu vodi do povraćanja. U ovom slučaju se u hranu dodaje malo vode. Ali ne čekajte da se granule nabubre, jer takav liječnik ne može ni doći do ukusa mačke.

Bilješka! Voda razrijeđena voda u stomaku snažno će se naterati. Stoga se standardni dijelovi moraju malo smanjiti.

Binge jedenje

Počast mačka može izrezati nakon hrane suve hrane? Mačke nemaju spretnu dizalicu koja će ih zaustaviti kad se stomak napuni. Jesti će onoliko koliko leži u posudi. Pri prejentiranju, stomak kućnog ljubimca ne uspijeva da se proteže pod dolaznim količinama hrane i oslobađa se viška na jednostavan način.

Posebno se često ovaj fenomen primijećuje među vlasnicima nekoliko kućnih ljubimaca, između kojih postoji borba za hranu. Svi pokušavaju ugrabiti veći komad i više se ne brinu o količini hrane.

Bitan! Nakon povraćanja, mačka može ponovo zatražiti hranu. U ovom slučaju potrebno je ograničiti obroke obroka. Važno je da kućni ljubimac žvače hranu, ne guta.

Dijeta loše -kvaliteta

Ako je mačka sadržana na privrednoj klasi ili jeftinim hranom, povraćanje je prilično predvidljivo. Da biste asimilirali hranu u tijelu zvijeri, trebao bi postojati dovoljno puni protein. Ako je mačka zaglavila s hranom, razlog može ležati u nedostatku ovog određenog elementa. U jeftinim hranama ima vrlo malo mesa, zamijeni ga. Takođe, konzervansi i dodaci koji su dio hrane, negativno utiču na stomak, izazivajući povraćanje.

Bitan! Ne držite kućnog ljubimca na suhoj krmi - oround, potrebna mu je prirodna hrana. Kurs iz tablice ne smatraju se prirodnim proizvodom, jer neki od njih mogu dovesti kućnog ljubimca još više štete.

Netolerancija na komponente

Zašto mačja puška nakon suve hrane? Može imati alergiju ili netoleranciju na komponente hrane, posebno ako je jeftino. U mnogim takvim feedovima dodaju pšenicu ili kukuruzu.

Takođe, uzrok povraćanja može biti promjena prehrane, tako da se tijelo navikne na nove proizvode.

Pod kojim simptomima morate kontaktirati kliniku

Ako je mačka jednom rastrgana s hranom, prerano je podići paniku. Trebali biste obratiti pažnju na stanje kućnog ljubimca: da li oči blistaju, da li je hladni nos u kakvom raspoloženju sporo ili mobilni. Možda je sve u redu sa zdravljem, a povraćanje uzrokovano prejednom.

Ako je mačka redovno rastrgana, praćena je lošim dobrobiti i nečistoćama krvi ili žuči u odbijenim masama, životinja treba pripisati liječniku. Posebno ako povraćanje ima žutu ili zelenu boju.

Ako to ne izađe u bliskoj budućnosti, trebali biste dati prvu pomoć sama. Sastoji se od ograničene potrošnje vode i hrane: potonje se nabava u malim komadima svaka 2 sata. Proizvodi su pogodni samo lako probavljivi: kuhana piletina, vikendica ili hrana za bebe.

Bitan! Ne odgađajte putovanje u kliniku. Redovno povraćanje može biti signal za opasne bolesti.

Potrebna je hitna pomoć liječnika ako:

 • povraćanje traje duže od jednog dana;
 • Kućnog ljubimca odbija hranu i vodu;
 • U odbijenim masama postoje nečistoće sluzi ili krvi;
 • Dobrobit i mobilnost mačke se pogoršavaju.

Šta mogu biti uzroci povraćanja

Binge jedenje

Koje bolesti mogu biti

Zašto mačka zadirkuje suvu hranu nakon jela? U stvari, povraćanje nakon jela može postati simptom sljedećih bolesti:

 • trovanje;
 • Intestinalna upala;
 • pankreatitis;
 • Gastritis;
 • Kolitis;
 • čir;
 • Prisutnost parazita, kao i curenje iz nosa, kašalj, kršenje stolice.

Bilješka! Povraćanje mačića posebno je opasno.

Šta učiniti ako mačka izvadi nakon jela nevežnu hranu

Mačka je povraćala jednom - ovo je slučaj koji malo vjerovatno neće predstavljati prijetnju. Ponovljene situacije zahtijevaju medicinsku intervenciju.

Češće hranite mačku, ali sa manjom količinom hrane

Jačinu mačjeg stomaka je mali. Nego preopteretiti ga ogromnim porcijama 1-2 puta dnevno, bolje je nahraniti 4-5 puta dnevno u malim porcijama. Pa će kućni ljubimac pojesti i ne prejesti.

Kako nahraniti mačku u ovom slučaju

Kako nahraniti mačku nakon povraćanja? Prijelaz na drugu suhu feed neće uvijek donositi rezultat ili ga možda čak pogoršati. Bolesni kućni ljubimac postepeno se hrani prirodnim proizvodima: kuhana piletina, vikendica, hrana za bebe.

Ali ne biste trebali odmah prenijeti zvijer u prirodne proizvode odmah nakon loših polukruga Polu-ispunjeni proizvodi, jer će oštra promjena u dijeti negativno utjecati na već loše zdravlje kućnog ljubimca.

Pod kojim simptomima morate kontaktirati kliniku

Doktor

Preventivne mjere

Usklađenost sa preventivnim mjerama izbjeći će problem netransmisije hrane. Šta da radim?

 • Kućni ljubimac uvijek treba imati pristup čistoj vodi, posebno ako je dijeta suha;
 • Ne štedite na zdravlju kućnog ljubimca, za njegov želudac, neophodna je prehrambenost visokog kvaliteta. Bolje mu je dati premium feed;
 • Bolje je podijeliti hranjenje 4-5 puta u malim porcijama, tako da mačka neće prejedati;
 • Redovno veličajte kućnog ljubimca, jer crvi i paraziti također ometaju probavu;
 • Također je potrebno odabrati pravu hranu u skladu sa pasminom, starošću i stanjem kućnog ljubimca;
 • Obavezno redovno posjetite veterinar i provoditi preventivne cijepljenje.

Bitan! Ne možete dati kućnog ljubimca bez preporuke lekara nezavisno i tretirati tretman. Vlasnik može pogrešno odrediti dijagnozu i pokušaj spašavanja kućnog ljubimca ubrzati će samo njegovu smrt.

Koje bolesti mogu biti

Prirodni proizvod

Ako mačka izlije iz hrane, brzo biste trebali preuzeti liječenje. Kako odgoditi putovanje liječniku ili nadati se ", proći će", bolje je poduzeti mjere što je prije moguće tako da kućni ljubimac je dugo zadovoljan svojom ljubavlju i zdravlju.

Članci o temi
LiveInternet