Pas se boji grmljavinske oluje: šta učiniti i kako uvjeriti

Psi se često plaše prirodnih pojava, na primjer, grmljavinske oluje. I daleko od izbijanja uzrokuju strah, ali pljusak grmljavine. Potrebno je izvesti vašeg ljubimca iz ovoga, jer stres negativno utječe na tijelo životinje.

Porijeklo problema

Prije nego što se počne nositi sa tim strahom, potrebno je saznati zašto se psi plaše grmljavinske oluje. Mnogi vlasnici četvoronogih kućnih ljubimaca smatraju da je samo ćud, jer poslušna životinja može prestati da se pokorava timovima, pokušava pobjeći i sakriti negdje.

Porijeklo problema

Pas na prozoru tokom grmljavinske oluje promatrat će ono što se događa zbog interesa, treseći se strahom

Pas se može osjetiti neugodno u takvom vremenu iz više razloga: Anksioznost se ponekad pojavi zbog oštrog pada tlaka, mirisa. To je takođe zbog glasnog zvuka. U ovom slučaju se pojavljuje strah ne samo za vrijeme grmljavine, već i za početak vatrometa i pozdrava, snimke.

Kućni ljubimac se mogao bojati zbog neuspešnog iskustva u prošlosti, kad je bio na oluji na ulici. Često psi mogu usvojiti ponašanje svog gospodara. Stoga, ako je vlasnik životinje nervozan, kućni ljubimac može ponoviti za njim.

Bilješka! U osnovi, pogrešan odnos osobe prema životinji postaje glavni razlog straha od grmljavine. To se često događa tokom uvjeravanja kućnog ljubimca, starateljstvo nad njim. Izgleda kao ohrabrenje, a zato će se pas početi ponašati u budućnosti na isti način.

Kako se fobia manifestuje

Loše vrijeme može se jako alarmatirati kućnim ljubimcem. Može se utvrditi da pas ima paniku, prema sljedećim znakovima:

  • počinje lutati bez cilja;
  • Pranje i lajanje duže vrijeme;
  • pokušava da se istječe na ulicu;
  • trese;
  • počinje snažno drhtati;
  • ne može kontrolirati stolicu i salivaciju;
  • Lizanje i grickanje šapa.

Ovo stanje negativno utječe na zdravlje kućnog ljubimca, pa stoga trebate saznati kako smiriti psa tokom grmljavinske oluje.

Kako se fobia manifestuje

Pas je začepljen u ugao neće dovesti do nečeg dobrog

Bilješka! Vrijedno je biti oprezno s psom, jer čak i u vezi sa vlasnikom može početi agresivno ponašati.

Također može početi da se ogreva i ugrize ulazna vrata. Ne krivite psa, jer u to vrijeme ne može kontrolirati sebe. Stanje kućnog ljubimca može se povezati sa paničnim napadima u ljudima.

Kako prilagoditi ponašanje kućnog ljubimca

Nemoguće je stalno napuniti životinju ispred grmljavinske oluje, jer mogu naštetiti zdravlju kućnog ljubimca. Preporučuje se prilagođavanje ponašanja životinje tako da ne plaši munja i glasne zvukove. Ali možete to što prije započeti, tako da ima efekat.

Identifikacija i neutralizacija pokretanja okidača

Potrebno je identificirati šta se tačno pas boji više: glasni zvukovi ili svijetle bljeskove svjetlosti. Ne biste trebali čekati za oluja za ovo. Preporučuje se pripremiti životinju unaprijed za ovo. U ove svrhe možete kupiti audio snimanje s grmljavinom. Preporučuje se i počniti koristeći prilično bučne uređaje u blizini.

Buka ne treba biti glasna. Ako se životinja počne uplašiti, vrijedi smanjiti volumen snimanja ili isključiti uređaj. Kad se kućni ljubimac navikne na jednu razinu buke, vrijedi početi ojačati. Vrijedno je i draga soba, isključujući svjetlo ili zatvaranje prozora zavjesama, što će stvoriti atmosferu kao kod predstojeće oluje.

Bilješka! Ne obraćajte pažnju na strah od psa, jer ovo može pokazati da nešto zaista nije u redu. Potrebno je postupiti samouvjereno sa znanjem o slučaju, tako da se takvo raspoloženje prenosi životinji.

Kako prilagoditi ponašanje kućnog ljubimca

Slušanje audio oluje je način da naučite psa glasnim zvukovima

Pozitivne emocije

Potrebno je ponuditi bjeguncu alternativu za životinje tokom vremena ili ubrzo prije njega. Pričvršćivanje pozitivnih emocija omogućit će kućnom ljubimcu neko vrijeme. Možete ga pozvati na igru, uzimati u šetnju malo prije grmljavinske oluje ili ribnjaka. Međutim, vrijedi vratiti se pod krov prije nego što počne kiša.

Ako je grmljavina uhvaćena na ulici, ne možete dopustiti da pas ne ide sa povodca. Moram joj pomoći da se nosi sa strahom. Da biste to učinili, trebali biste početi trčati s njom na trgu. Tokom pokretanja proizveden je adrenalin, pa će se strah smanjiti. Pas će takođe pretpostaviti da se udaljava od opasnosti i zbog toga će se malo smiriti.

Sigurno mjesto-bunker

Vrijedi gledati životinju: gdje kućni ljubimac radi tokom grmljavine. Sigurno će biti isto mjesto. Potrebno ga je opremiti na takav način da je pas tamo ugodan, a brže se smirila. Da biste to učinili, možete barem položiti meko leglo. U početku možete uključiti mirnu muziku koja bi se barem dijelom bila dijelom topljenje grmljavine i buke kiše.

Kholba petetz za smireno ponašanje

Za poticanje je potrebno mirno ponašanje kućnog ljubimca. Ali vrijedi raditi samo ako je potpuno opušteno. Ne samo simpatično milovanje ne može postati nagrada, već i delikatnost. Ako životinja postane aktivnija, vrijedi zaustaviti milovanje i naklonost dok pas ponovo ne laže i smiri se.

Glavne greške uzgajivača pasa

Smirite nagradu za kućne ljubimce s poslasticama

Glavne greške uzgajivača pasa

Ovisno o tome šta kućni ljubimac radi za vrijeme grmljavine, morate odabrati taktiku. Međutim, mnogi uzgajivači pasa uopće ne sugeriraju da životinju dovode na svoje osjećaje pogrešno.

Bitan! Ako nema samopouzdanosti, bolje je unajmiti ručniku pasa unaprijed, što će pomoći kućnim ljubimcima da prevlada fobija.

Ne koristite milovanje

Ne smirite kućnog ljubimca tokom grmljavine. Prekomjerna naklonost i njegu mogu učiniti da psa na ovaj način pogađa svaki put kada se vrijeme pogorša. Ne dozvolite mu da izađe napolje, jer može pobjeći.

Promocija straha

Neki vlasnici, čitanje preporuka o tome kako smiriti psa, pogrešno shvaćanje nekih bodova. Pohvalite životinju samo ako se smiri. Inače, vlasnik jednostavno ohrabruje svoj strah, a samim tim i kućni ljubimac oseća da radi sve u pravu.

Situacija je rasprostranjena kada se pas boji grmljavinske oluje, ne znaju svi što da rade s tim. Glavna stvar je započeti borbu protiv straha na vrijeme, tako da uobičajena straha ne pobjegne u fobiju. Vrijedno je započeti takve događaje u ranoj dobi, jer je lakše naučiti štene nego prekvalificirati odraslu osobu. Nakon toga, ne morate se brinuti da u kiši ne možete izvući nos u ulicu.

Članci o temi
LiveInternet