Tartar kod pasa: kako četkati zube

Tartar kod pasa je prilično uobičajen. Uzgajivači amaterskog psa koji su natekli žućkastu ploču na očnjacima kućnog ljubimca obično ne rade ništa. Iskusniji vlasnici kućnih ljubimaca znaju da je to ozbiljan problem s kojim je izuzetno teško nositi se.

Šta je kamen na zubima pasa

Proces započinje izgledom ploče na eklizoli prednje površine zuba ili u desni. Masa se sastoji od prehrambenih ostataka pomiješanih sa slinom, a služi kao odlično okruženje za razvoj bakterija. S vremenom se ova smjesa zbijena, a nakon 4-6 mjeseci otvrdnu na stanju kamena.

Šta je kamen na zubima pasa

Pas sa zdravim zubima osjeća se sjajno

Bilješka! U početku je boja meke plaketa svijetlo žuta. Dok mljeve, potamnjuje, postaje tamno smeđa ili čak crna.

Mogući uzroci izgleda

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se kamenje pojavljuje na zubima kod pasa. Evo najčešćih njih:

 • nepravilna ishrana;
 • kršenje metabolizma vodenog soli;
 • nivo kiselosti u slini;
 • Zloupotreba šećera;
 • kršenje ugriza i druge probleme strukture zuba;
 • Nedostatak higijenskih procedura.

Preventivne akcije se smanjuju na identifikaciju onoga što je uzrokovalo stvaranje kamena i za otklanjanje ovog razloga.

Uklanjanje tatara u kliničkim uvjetima

S širenjem kamena na cijeloj površini zuba preporučuje se ne samozakoniti, već kontaktirati veterinarsku kliniku. Tamo će koristiti posebne uređaje, iskusni ljekar će ukloniti neželjene raste.

Bilješka! Da biste izvršili postupak, pas se može pričvrstiti limom ili velikim ručnikom ili će ga učiniti anestezijom. Nakon toga, životinja se vrši mehaničko ili ultrazvučno čišćenje.

Kamen se može mehanički ukloniti samo struganjem. Ova metoda je mnogo jeftinija, ali učinak je kratak. Pored toga, u ovom slučaju, zubni emajl je često oštećen.

Uz ultrazvučno čišćenje, kamen se uklanja ultrazvukom. Takvo uklanjanje manje traumatično, ima duži efekat, ali to košta više.

Uklanjanje tatara u kliničkim uvjetima

Nisu svi psi ostale da pregledaju njihova usta bez anestezije

Koliko čisti u klinici

Cijena postupka sastoji se od vrijednosti metode koja uklanja očvrsnutu ploču i rabljenu anesteziju. Neke veterinarske klinike postavljaju zasebne cijene za uklanjanje tartara u predstavnicima velikih i malih pasmina. Općenito, cjenik za razmatranu vrstu usluge izgleda ovako nešto:

 • Ultrazvučno uklanjanje - od 1500 do 5000 rubalja. ovisno o veličini životinje i stupnju širenja bolesti;
 • Mehaničko čišćenje - od 50 do 100 rubalja.* za 1 zub.

Bitan! Uvođenje anestezije, kao i brušenje i poliranje zuba, nije uključeno u naznačeni trošak. Oni će morati platiti odvojeno.

Nezavisno čišćenje kuće

Vlasnici čiji psi ne podnose posjetu klinici ne postavljaju pitanje kako pseći zubi iz kamena kod kuće. Za samostalno ukloniti depozite kamena, obično se pribjegavaju posebnim alatima ili mehaničkim postupcima.

Linija sredstava za čišćenje pogodna za kućnu upotrebu uključuje:

 • Sprejevi. Njihova prednost je što su certificirani jednostavni su za upotrebu. Pretpostavlja se da životinja nakon nanošenja spreja neće piti ili jesti hranu 40 minuta. S vremenom se mora ukloniti čista ubrus omekšanu ploču;
 • Gelovi. Alat sprječava stvaranje tatara, liječi desni, čisti ploču, osvježava dah;
 • Tečnosti i eliksiri. Tkanina navlažena u terapijskom sastavu primjenjuje se na zahvaćeno područje, nakon čega se uklanja ploča;
 • pasta za zube. Namijenjen za preventivne efekte;
 • Posebne igračke i žvakanje pigtails sa efektom čišćenja.

Bitan! Sva ta sredstva dizajnirana su za male kamene formacije.

Možete se riješiti velikih kamena samo sa zubnom naukom ili dosadnom skalpelom. Da biste izvršili takav postupak, morate biti potpuno sigurni u svoje sposobnosti i strpljenje psa.

Nezavisno čišćenje kuće

Radnje bi trebale biti mirne i uredno da ne bi naštetilo kućnom ljubimcu

Bilješka! Postoje neke narodne metode borbe protiv kamena poput brisanja limunovog soka ili komada paradajza. Njihovi su nastup pretjerani, takvi se postupci mogu provesti samo za prevenciju.

Koliko često trebate očistiti

Stomatološki depoziti moraju biti uklonjeni kao što se formiraju, a brzina prirodnih procesa u psećim organizmima je individualno. Između ostalog, ovi faktori utječu na ovo:

 • pasmina i starost psa;
 • sastav prehrane;
 • Učestalost hranjenja kućnog ljubimca.

Čak i sa redovnim preventivnim postupcima, pas bi trebao podnijeti ispite u veterinaru najmanje 1 put u svakom šest mjeseci.

Mehaničko čišćenje

Ova metoda se mora koristiti kada su zubi psa već očvrsnuli. U ostalim slučajevima, bolje je koristiti posebne alate za čišćenje.

Alati za čišćenje

Razlikuje se utjecaj različitih spojeva na tartar u psima. Proizvođači u paketima obično pokazuju učestalost upotrebe alata, koja se mora pridržavati.

Prevencija

Sistemski postupci za brigu o ustima kućnog ljubimca značajno smanjuju rizik od kamena na zubima. Preporučljivo je pridržavati se takvih pravila:

 • Navikujte psa svakodnevno čišćenje;
 • Izvršite oči čišćenja samo sa posebnom pastom za pse;
 • uključuju čvrstu hranu u prehrani.

Koliko često trebate očistiti

Postupak treba izvesti nakon jela

Bilješka! Psi koji ne dozvoljavaju pranje zuba, možete ponuditi tablete za žvakanje, zamena četkice za zube. Ako sve poduzete mjere ne pomažu, tada morate kontaktirati veterinarsku kliniku.

Opasne posljedice tartara

Životinje koje podliježu Gingivitisu zbog povećanja kamena na zubima imaju stalni miris usta, krvarile su desni i apetit nestaje. Propagirajuće bakterije dovode do opijenosti tijela, koji razvija najbrže u malim pasminama.

Zanemarena bolest može ući u hronični oblik i uzrokovati gubitak zuba.

Pažnja! Ponekad je posljedica obrastanog zubnog kamena sepsis i naknadna smrt psa.

Prevencija, kao i redovni neovisni i medicinski pregledi - to će pomoći da zubi pse drže zdrave. Stoga je otkrio žutu ploču koja se pojavila, ne odgađaju putovanje u kliniku za konsultacije za kasnije.

* Cijene su označene za decembar 2019. godine.

Članci o temi
LiveInternet