Nakon sterilizacije, mačka pita mačku: da li je normalno i šta da radim

Sterilizacija mačaka - operacija za uklanjanje reproduktivnih organa. Nakon nje, životinja više neće moći imati mačiće. Stoga se, na primjer, riješene zdravstvene probleme rješavaju, rizik od razvoja onkologije je smanjen (mužjaci su kastrirani kako bi se spriječile razne bolesti).

CAT Stanje nakon sterilizacije

Operacija sterilizacije traje 40 minuta. Šav se primjenjuje običnim ili unutrašnjim. Moderna medicina također nudi besprijekornu rad, kada je odjeljak ne više od nekoliko centimetara.

CAT Stanje nakon sterilizacije

Takođe se dešava da nakon sterilizacije mačka pita mačku

Bitan! Trajanje izlaza iz anestezije ovisi o korištenom lijeku.

Sljedeće vrste anestezije postoje:

  • mješavina koja je uvedena usmeno. Najefikasniji i najčešće korišteni. Međutim, odlazak iz nje je težak, može trajati od 5 do 24 sata;
  • Intravenska anestezija. U ovom slučaju, ljekar mora biti visoko kvalificiran. Nepravilno izveden postupak dovodi do neosjetljivosti zadnjeg udova i odsustvo njihovog pokreta za jedan dan. Ali takva je anestezija manje toksična od ostalih. Supstanca se izlučuje iz tijela nakon 8 sati;
  • Inhalacijska anestezija. Smatra se najpamljetnijim za mačku. Oporavak se javlja u najkraćem roku. Međutim, za takvu anesteziju, nisu sve klinike nemaju potrebnu opremu i drogu.

Nakon operacije, ponašanje mačke se mijenja. Postaje mirnija, fleksibilna i vezana za kuću. Psiho -EMotionalno stanje životinje je stabilno, lovni instinkti ne nestaju. Mačka i dalje živi punim životom.

Nakon hirurške intervencije i anestezije, životinja nije lako. Ne razumije šta se događa, doživljava bol i strah. Mačka je potrebna pomoć i zaštita vlasnika. Preporučuje se periodično približavanje i umirujući se, grebanje.

U prvom postoperativnom satu, kućni ljubimac je vrlo slab i ne može u potpunosti prilagoditi tjelesnu temperaturu. Mjesto gdje će lagati treba da bude toplo, udoban i čist. Ako je soba cool, možete koristiti grijaću ploču ili pokriti pitmith.

Krevet u kojem će životinja biti locirana ne bi trebala biti vrlo visoka da bi se izbjeglo pada i ozljede. Kućni ljubimac mora ležati na desnoj strani tako da se teret na srcu ne pojavljuje. Moguće je nehotično urivanje i povraćanje, tako da je bolje položiti pelenu za jednokratnu upotrebu.

U blizini morate se definitivno staviti posudu kuhanom vodom na sobnoj temperaturi. Mačka uvijek treba imati pristup tome.

Može li mačka zatražiti mačku

Preporučljivo je za sklapanje posebnog rješenja za oči, jer se kapci neće biti čvrsto pokriveni i postaju suvi

Može li mačka zatražiti mačku

Može li mačka hodati nakon sterilizacije? - Jedno od najčešćih pitanja koja veterinari pitaju nakon postupka. Odgovor na to je pozitivan. Možete shvatiti da pitomitsa traži mačku na sljedećim znakovima:

  • Savija leđa, stavljajući dupe;
  • udaranje;
  • Meows glasno.

Najčešće sterilizirana odrasla mačka pita mačku. Utvrdite da mužjak želi žensko je malo lakše. Označava teritoriju i sve postaje jasno mirisom.

Za referenciju! Često su vlasnici također zainteresirani da li mačka može već hodati tokom trudnoće. Odgovor na pitanje je pozitivan, ženke često traže mačku čak i nakon oplodnje.

Agresija kućnog ljubimca

Nakon operacije napuštajući anesteziju, životinja doživljava stres i bol koji će se prestati manifestirati tek nakon nekoliko dana. Glavna karakteristika postoperativne nelagode je manifestacija agresije. Životinjske ogrebotine, zagrize, uzimu i šišta. Oštro reagira na bilo kakvu buku i ponašanje drugih. Mogući su čak i napadi na ljude. U ovom slučaju morate se posavjetovati s veterinarom, šta da radimo. Najvjerovatnije će životinja morati organizirati zasebnu sobu u kojoj se niko neće gnjaviti nekoliko dana.

Apetit

Nakon sterilizacije, mačke prestaju proizvoditi seks hormoni koji smanjuju apetit. Stoga, u pitomitsi se diže. Životinja može dobiti težinu. Mora se hraniti posebnim uravnoteženim feedovima i obavezno kontrolirati jačinu hrane, jer sama to ne može učiniti.

Povećanje ili smanjenje aktivnosti

Postoje životinje koje ne osjećaju nelagodu nakon operacije i nastaviti voditi uobičajeni stil života. Neke mačke postaju hiperaktivne. Ovo ponašanje je vrlo nepoželjno u fazi oporavka. Za takav preokret događaja, morate se unaprijed pripremiti. Možete dodati umirujuće lijekove u vodu.

Agresija kućnog ljubimca

Preporučuje se pripremiti izolirano mjesto za pitomitsu u kojoj će biti mirna i ugodna

Smanjenje aktivnosti je normalno stanje nakon operacije. Životinja ne treba gnjaviti. Neki vlasnici ga postavljaju i prenose - to se ne može učiniti.

Razlozi zašto mačka šeta nakon sterilizacije

Razlozi zbog kojih mačka pita mačka može biti sljedeća:

  • Operacija lošeg kvaliteta. Zbog nepažnje i neiskustva veterinara, nisu uklonjeni svi jajnici, proizvodnja hormona se nastavlja.
  • U tijelu se mačke mogu proizvesti ne samo u jajru. Ponekad uzrok estrusa postane sintetizira nadbubrežne žlijezde ili hipofiza. To je obično karakteristično za mlade pojedince.
  • Ectopip sindrom etopijskih tkiva jajnika. Prilikom formiranja genitalija u maternici neke ćelije spadaju u drugi dio životinjskog tijela. Gotovo je nemoguće identificirati takvu patologiju. Srećom, takva je nasljednost vrlo rijetka, ali moguća je u bilo kojoj pasmini, uključujući visloukh škot.

Opcije za pomoć

Bitan! Čak i nakon prekida reproduktivne funkcije, mačka se može primijetiti u mački. U ovom slučaju obavezan je pregled veterinara. Samo on može napraviti ispravnu dijagnozu i propisati potreban tretman.

Ako je operacija izvedena u odrasloj dobi nakon rađanja (žena je već bila trudna), ona može hodati, ali na kratko vrijeme. Ovo će stanje proći s vremenom, nemoguće je prijetiti životinji.

Ako je problem hormoni, onda je mačka propisana hormonalna droga, poput Covinana ili depoistona.

Apetit

Lijekovi mogu propisati samo veterinar, imaju kontraindikacije

Dakle, odgovor na pitanje: Može li mačka šetnja nakon sterilizacije definitivno, da. Bez obzira na razlog koji je mačka tražila mačku nakon sterilizacije, uvijek je potrebno kontaktirati veterinarsku kliniku za savjet. U većini slučajeva ovo stanje zahtijeva obavezno liječenje, u protivnom će operacija biti uzaludna.

Članci o temi
LiveInternet