Buryat-mongol volkodav (khotoshu): opis pasmine

Buryat-Mongol Wolfhound-Guard Pas, koji se uzgaja u Buryatiji i Mongoliji. Čovjek se nije miješao u genetiku ove pasmine sa stoljetnom istorijom. Prirodni izbor obdario je ovom psu dobrom imunitetu, stabilnom psihom i adaptaciji životu u novim uvjetima.

Zanimljive činjenice o pasmini

BMW uzgoj bavi se budističkim manastirom u Buričariji. Glavni vrtić u kojem su ovi psi uzgajani u Ulan-Udeu.

Pas ima nesebičnost, ako je osoba u nevolji, žuri u spas, uprkos opasnosti za svoj život.

Bilješka! Buryat-Mongol Volkodav u davnim vremenima smatrali su se svetim, a sredinom 20. u. Pasmina je gotovo nestala.

Zanimljive činjenice o pasmini

Mongol-Buryat Wolfhound ima boju checkerel

Istorija i svrha pasmine

Ostaci drevnih pasa koji u Republici Buryatiju pronalaze nam da zaključimo da je drevno porijeklo vukova. Preci ovih psa čuvali su goveda nomads prije nekoliko hiljada godina. Glavna staništa pasa su Territory Transbaikal, Buryatia, Mongolija, sjeverno od Kine. Rusija Rusija prepoznala je pasmina Wolfhound Buryat-Mongol samo 2000. godine. U globalnoj organizaciji rukovatelja pasa ova pasmina još uvijek nije prepoznata.

Bilješka! BMW se može nazvati multifunkcionalnom pasminom. Psi se koriste za zaštitu goveda otar na ispašu i štandu. Od davnih vremena do danas životinje su korištene kao stražari kod kuće, industrije, farme. Psi su uključeni u potragu za ljudima, operacijama spašavanja.

Lik i izgled

Pasmin se odlikuje uravnoteženim znakom. Ne postoji bezrazložena agresija u psu, opasnost se odmah ocjenjuje, tada se donosi odluka. Ako pas vidi da je osoba u nevolji, u žurbi je da pomogne. Lik Mongol Wolfhound je neovisan, voli da daje neovisne odluke, prepoznaje saradnju sa vlasnikom, a ne podređenom.

Bitan! Pas Buryat ne može biti prisiljen da ispuni naredbe. Saradnja kućnog ljubimca i vlasnika je dobrodošla.

Buryat Wolfhound je veliki pas, njegov rast grebena doseže 75 cm. Težina radnih pojedinaca može biti do 80 kg. Svi dijelovi tijela su mišićavi, glava je velika, šape su moćne, dugo. Uši visi na čelu. Vuna može biti različitih vrsta: od kratkog (5 cm) do duge (30 cm). Boja je crna ili tamno smeđa s preplanom, bijelom velikom mjestu na grudima.

Istorija i svrha pasmine

Khotoshu, kao što se pasmina također naziva, budistički monasi su uzgajani

Razlika između Hotoshija i Banhare

Ove dvije grane iste pasmine su vrlo slične, ali imaju razliku u ponašanju i specijalizaciji. Hotoshi psi su više fokusirani na ljude. Prevedeno sa jezika buryat "Khotoshu" znači "stražar", pas, pas ". Psi se koriste za zaštitu teritorije, oni su veći od njihove braće u pasmini. "Banghar" na mongolskom jeziku znači "Fluffy", "Big". Psi čuva stado, u opisu njihovog izgleda postoji najpričenije tijelo od tipa dvorišta Buryat Shepherd.

Obrazovanje i obuka BMW

Da biste educirali BMW, bolje je uzeti profesionalni trener. Pas bi trebao razumjeti da se naredbe moraju izvesti implicitno. Ako osoba ne pokaže da zauzima vodeću poziciju u kući, pas će postati nekontroliran i stvoriti nevolje sa svojim ponašanjem.

Nega petamian

Khotoshu je pasmina pasa koji voli provoditi puno vremena sa osobom. Psi su mobilni, morate puno hodati s njima. Putko je štene zaštićeno od dugih šetnji, jer velika težina tijela daje teret na zglobovima.

Bitan! Khotoshu ima gustu podlogu. Njega vune treba biti stalna.

Vuna kućnog ljubimca se periodično češlja, oprana. Za prevenciju bolesti i vakcinacije posjećen je veterinar. Doktor provodi ispit, propisuje anthelmintičke droge, daje preporuke za prehranu buryat-a.

Lik i izgled

Štene od buryat wolfhound

Preporuke za hranjenje

Da biste formirali jak kostur i održavajte životinju u obliku, morate odabrati uravnoteženu prehranu. Dijeta psa treba sadržavati dovoljnu količinu životinjskih proteina, mliječnih proizvoda i povrća. Sada su u prodaji visokokvalitetni suhi feedovi u kojima se opaže ravnoteža hranjivih sastojaka i vitaminskog mineralnog kompleksa.

Očekivano trajanje života i zdravlje

Tibetanski vukodnjak jedan je od najgornjih velikih pasa. Pas može preživjeti do 20 godina, prosječni vijek trajanja je 15 godina. Zdravlje kućnog ljubimca je dobro, ali postoji niz bolesti koje podliježe:

  • Zajednička displazija;
  • inverzija u stomaku;
  • gojaznost.

Pravilna ishrana i ograničena fizička aktivnost u mladima zaštitit će psa iz bolesti.

Bitan! Veliki psi rastu dugo, kosti se formiraju nakon godinu dana. U mladoj dobi, opterećenje na šapama treba smanjiti.

Prednosti i nedostaci

Dobre karakteristike pasmine uključuju neovisnost, učenje, ljubaznost, pacijenta za djecu, predanost vlasniku. Životinja je velika, savršena za zaštitu, prilagođava se novom okruženju.

Velike dimenzije sibirskog vukouna Khotoshu su njezina mana, teško je zadržati veliki kućni ljubimac u gradskim stanu, skupi je za hraniti. Mladi pojedinci često mijenjaju raspoloženje, ne žele izvršiti naredbe, postati neočekivani.

Obrazovanje i obuka BMW

BMW je bolje odmah trenirati u doba štene

Ko bi trebao započeti Hotosh

Khotoshu - pas za odgovorne vlasnike. Potreban joj je vlasnik koga će poštivati, a on će moći pravilno educirati i obučiti štene. Najbolje mjesto za život psa je privatna kuća u selu s velikim područjem za šetnju.

Bilješka! Mongoli i busineti pokreću buryat-mongolski psi kako bi zaštitili svoju stoku na pašnjacima.

Kako odabrati štene i koliko košta

Prilikom odabira šteneta BMW-a, njegovo ponašanje i aktivnost se ocjenjuju. Ako je beba radoznala, ističe se u velikim veličinama od legla, možete ga sigurno kupiti. Uzgajivač pruža rodovnik i pasoš sa vakcinacijama po starosti.

Bitan! Nema potrebe da uzimate štene iz ruku. Bolje je kupiti životinju u vrtiću koja je specijalizirana za pasmina buryat-mongol wolfhounds.

Cijena takvog univerzalnog psa za rad ovisno o uzgajivaču varira od 200 do 1500 dolara.*

Buryat-Mongol Wolfhound je pasmina sa stoljetnom istorijom. Nomadska plemena vidjela su izvrsne radne kvalitete pastira. Ogromni psi su bili pratioci, stražari, ljudski branitelji i njegov posjed. Ovaj ljubavni kućni ljubimac je neovisan, samo iskusni vlasnik treba da trenira životinju.

* Cijene su označene za oktobar 2019. godine.

Članci o temi
LiveInternet