Uši za uši: šta učiniti, uzroci i simptomi

Zečevi su prilično bolne životinje koje su podložne ne samo virusnim infekcijama, već i parazitske bolesti. Takve bolesti uključuju mačake uha koje se razvijaju protiv pozadine lezija kože u ovom području sa mikroskopskim parazitom - uho Tick Psoroti Cuniculi. Uši ušiju zečeva su vrlo čest problem, koji zahtijeva trenutno liječenje osobe. Bolest ima drugo ime - psuroptoza.

Znakovi i simptomi bolesti

Prije otkrića kako tretirati ušiju zečeva, morate se upoznati sa glavnim znakovima i kliničkoj slici bolesti. Parazit, aktivno razvijanje i prenošenje svih faza njegovog razvoja u ušima u blizini zvijeri, uzrokuje mu puno problema. Klinička slika se uglavnom razvija snažno.

Znakovi i simptomi bolesti

Razvoj psoroptoze u zečevima

Glavni simptomi:

 • Životinja je nemirna, neprestano se drhti glavu, pokušavajući ogrebati uši. Postepeno se navikne na stalno svrbežavanje i plaća manje pažnje na ovo. U stvari, takva "imaginarna" poboljšanje stanja kućnog ljubimca ukazuje na tranziciju akutne faze bolesti na hroničnu.
 • Koža uha školjke uvelike je upaljena i ima izraženu grimiznoj nijansu. S vremenom se formiraju rane i suppuracija, štandovi postaju veći u cijelom kanalu obloženom.
 • Počinje aktivna proizvodnja i nakupljanje uha sumpora. Uglavnom je ova tajna život vitalne aktivnosti parazita. Zdrava životinja ne treba čistiti uši, ali bolesni kunić je izliječiti bolest, trebate redovno očistiti uši.

Kretanje oštećenja na ušima životinje sa krpekom kod kuće prilično je jednostavno: samo pregledajte sumpor pomoću povećala. Oni uklanjaju sumpor sa uha i stavljaju ga u naftni žele, koji je prethodno zagrijan do 40 stepeni. Paraziti nakon kratkog vremenskog perioda pojavljuju se i mogu se uzeti u obzir.

Simptomi psoroptoze sa komplikacijama

Kako izgleda uho u uhu ispod mikroskopa

Bitan! Ako se ne počnete pravovremeno boriti s parazitom, posljedice će biti potapane. Psoroptoza može dovesti do upale mozga i smrti životinje.

Simptomi psoroptoze sa komplikacijama

Ako se u početnoj fazi razvoja bolesti ne preduzima za liječenje, stanje pacijenta može se pogoršati s gljivičnim ili bakterijskim otitisom medijima. Postoji mnogo mogućnosti za razvoj događaja, ali glavne karakteristike su sljedeće:

 • Svrbež u školjcima uha postepeno se smanjuje, ali jaki češljici se pojavljuju u blizini ušiju. Snaga štete može biti različita: od površnih ogrebotina do dubokog preispornog oštećenja.
 • Unutar aurikula formira se gusta kora koja se sastoji od sumpora i štandova. U velikoj većini slučajeva, ovo pražnjenje imaju izražen neugodan miris.
 • Tečnost se može početi pojavljivati ​​u ušima - eksudat. To ukazuje da je uhor udario parazit. Uho više ne svrab, izrečena bol dolazi za zamjenu ovog senzacije.
 • Zečevi bacaju glavu prema bolesnom uhu. Kad visi, miris smrad izlazi iz nje.

Moram li se obratiti veterinaru

Napredni oblik psoroptoze sa komplikacijama

Daljnji razvoj bolesti ovisi o tome koja će se sekundarna infekcija početi razvijati u uhu, gljivici ili bakterijskom jeziku. Protiv pozadine stalnog tresenja, zvijer može početi razvijati limfaeleksterastazat - ruptura limfnih žila.

Moram li se obratiti veterinaru

Pitanje šta se liječiti, ako zec u ušima Corone, ljekar mora odlučiti. Od velikog značaja u liječenju nije određeni lijek, već redovno uklanjanje iz zidova ušnog kanala štandova i krpelja. Nakon obrade, koža se jako preporučuje tretirati mješavinom kamforskog ulja, kreolina, terpentina i kerozina. Ranije, za ublažavanje štandova, uši moraju biti lemljene sa mješavinom glicerola i joda.

Bilješka! Preporučuje se ublažiti čerove svakog drugog dana, ali ako je potrebno, postupak se može vršiti češće.

Terapija lijekovima

U većini slučajeva, za efikasno i brzo tretiranje bolesti, neko se mora pribjeći ljekovitim metodama liječenja. Sljedeći lijekovi su vrlo popularni:

 • Dex - kapi namijenjene lokalnoj upotrebi.
 • Invermectin - upotreba u obliku injekcija potkožno.
 • Butokss-50-koncentrat u određenom omjeru razblažen je vodom i koristi se za obradu uha školjka;
 • Stronghold - rješenje za usavršavanje.

Prevencija ušne psoroptoze zečeva

Kapi deksa za rukovanje ušima zečevima

Aerosoli sa klorofosom, neocidolima i ciodrinima u sastavu se takođe smatraju efikasnim. Vrlo je jednostavno koristiti ih - u roku od 1 sekunde na udaljenosti od 15 cm od ušiju, tretira se uši.

Narodne metode liječenja

Alternativa lijekovima može biti i kućni lijek. Kamforsko ulje i terpentin imaju visoku efikasnost. Bez razrjeđivanja, aktivna supstanca se sakuplja u špric i koristi se za podmazivanje površinskih uha.

Na sličan način se koristi terpentin, ali prvo se mora pomiješati sa uljem u omjeru 1: 2.

Važno je razumjeti! Liječenje će biti uspješno ako virus još nije impresionirao unutrašnje organe.

Ovisno o stanju životinje i broju zaraženih, poljoprivrednik određuje izvodljivost posjeta veterinaru. Često njihove usluge ne treba zanemariti, jer u suprotnom mogu umrijeti životinje.

Uši za uši: šta učiniti, uzroci i simptomi

Sredstva za borbu protiv kraljeva

Prevencija ušne psoroptoze zečeva

Bolest je uvijek lakše spriječiti nego liječiti. Zbog toga se toplo preporučuje upoznati sa lukom jednostavnih pravila, čiji će poštovanje minimizirati vjerojatnost psuroptoze.

Tako da životinja ne škodi uši, moraju se pregledati i očistiti određenom frekvencijom uz pomoć uho štapova. Nekroralne ženke moraju se pregledati otprilike dvije sedmice prije nadolazećeg potomstva. Novi stigli zečevi trebaju biti posađeni u karantin, odnosno u zasebnim ćelijama oko 2-3 tjedna.

Bilješka! Paraziti ne podnose niske temperature, oni odmah umiru izvan tijela.

Nakon kontakta sa zaraženom životinjom potrebno je oprati ruke sa sapunom. Strogo je zabranjeno dodirnuti zdrave pojedince s neopranim rukama. Broj preventivnih mjera uključuje i redovnu dezinfekciju ćelija i svu opremu. Optimalna frekvencija je dva puta tokom godine.

Uši za uši: šta učiniti, uzroci i simptomi

Kako očistiti uši životinjama

Psoroptoza je zajednička bolest u zečevim farmama, ali ne očajavaju, jer postoji veliki asortiman aerosola i spreja iz uha krpelja za zec. Takođe, ne zaboravite na efikasne i testirane godine narodnih lijekova.

Članci o temi
LiveInternet