Perzijska mačka: opis, cijena, briga

Opis pasmine

Perzijski -First su uzgajani na početku XVII veka. Ova pasmina mačaka jedna je od najstarijih na svijetu. Podijeljen je u dvije vrste:

 • Extreme - Mačke sa sitnim snop nosom (Popularno u Sjedinjenim Američkim Državama);
 • Classic - Mačke sa relativno dugom i stihovima - nađeni nos (Popularno u Evropi).
Ako niste ravnodušni prema perzijskim mačkama i želite kupiti ovu lepršavu čudu, nudimo vam kompletan i detaljan opis pasmine.

Opis pasmine

Tijelo Perzijanke je veliko i srednje - skraćeno, s masivom glavom, proporcionalno s tijelom. Srušio po okruglom stomaku, veliku i istovremeno kratka leđa sa velikim grudima. Dobro oblikovani mišići. Dužina mačaka kreće se od 40-50 centimetara. Uslovi pritvoraPerzijska mačka ima mnogo boja, zbog čega je pasmina podijeljena na sorte, što je oko stotinu.

Za praktičnost mačaka podijeljeni su u takve kategorije u boji:

 • Smoky;
 • monofonski;
 • zastario;
 • Djelomično naslikana;
 • Point u boji (siamska boja).
Uši su male, malo kruga na ivici. Unutrašnju stranu prekrivena je vilijama, tako da uho ne izgleda vizualno otvoreno.

Kaput je dug i vrlo gust, mekan na dodir. Najveća akumulacija vune koncentrirana je na grudima, može doći do 20 cm u dužinu.

Mačka ima velike oči sa svjetlošću. Boja ovisi o boji vune (kakvu boju vune, ova hladovica će biti oči).

Perzijski je vlasnik kratkih i debelih šapa, zaobljenih, sa vunenim snopovima između prstiju. Izbor mačeRep je kratak, veličanstven, vrh je blago uvijeno.

Perzijci - vrlo velike životinje. Težina mužjaka doseže osam kilograma, a ženke - od pet do šest kilograma.

Očekivano trajanje života perzijskih mačaka ovisi o okolišu:

 • Ako mačka živi u kući, može živjeti od 12 do 15 godina;
 • Ako mačka živi na ulici, u prosjeku živi 4 godine.
Odrasle mačke su vrlo mirne, mali mačići su razigraniji i zahtijevaju dodatnu pažnju na sebe.

Da li ste znali?Ženske torbe, džemperi i čarape vrte se iz rezane mačke vune. Mačke torbe su vrlo skupe - od 300-400 dolara po komadu.

Uslovi pritvora

Perzijska mačka - domaća i nepovezana životinja. Treba joj posebna njega i sadržaj. Pravila negeKućni ljubimac treba osigurati sigurnost: čineći kuću što je moguće pogodnije, uklonite sve tegle za lijekove (posebno tablete), sakrijte hemikalije za čišćenje kuće. Zatvorite prozore i kamine tako da kućni ljubimac ne pada ili gori.

Ranije su provjereni suhozizi i perilice rublja, jer Perzijci jako vole da zaspaju na takvim mjestima.

Fluffy kućni ljubimci su vrlo vorirani, postoje česti slučajevi kada skaču na peć u potrazi za dobrote i izgorele su. Stoga pokušajte ukloniti sve iz peći i pokriti ga posebnim poklopcem, a peć i ne ostavljajte za vrijeme kuhanja na velikoj udaljenosti.

Pogledajte takve mačke mačaka poput

Koristite čepove za vrata tako da se mačka ne ozlijedi u slučaju nacrta.

Zapamtite, ove su mačke vrlo radoznale, pokušat će sve što će naći na njihovom putu, pa će čak i napuštena šivanja s igalom biti počašćena njihovom pažnjom. Vlasnici ovih favorita upoređuju ih sa djecom, trebaju isprobati sve, skočiti svugdje i provjeriti svaki detalj unutrašnjosti. Hrana

Izbor mače

Perzijska mačka dugo je bila omiljena kraljevskih porodica, jer je pasmina bila jedinstvena i nekoliko. Nakon dužeg vremena, lepršavi kućni ljubimac bio je samo bogate, aristokratske porodice. Obične kuće nisu mogle priuštiti tako luksuz.

Danas svi mogu kupiti čudu perzijske sudnice. Cijena Perzijanca potpuno je drugačija ovisno o tome gdje je kupljena (od ruke ili u rasadniku).

Nedavno se popularnost pasmine smanjila, prema anketama. Ali koliko ljudi ne govori o jeftinijim alternativama, ali postoji perzijska mačka u prosjeku od 300 do 800 dolara.

Da li ste znali?Vuna perzijskih mačaka najduži je od svih predstavnika kafeterija.

Jeftinija opcija može se naći na internetu. Ali u ovom slučaju mače ne može biti čistokrvno ili sa genetskim bolestima. Cijene su veće u rasadniku, ali povjerenje u kupovinu je zagarantovano, bit ćete osigurani genealoški i reći vam o svakom od dječjih roditelja. Obuka i obrazovanje

Pravila nege

Perzijske mačke su vrlo izbirljive brige, koje treba svakodnevno izvesti. Zapamtite da kod kuće žive mnogo duže. Analizirajmo koliko truda trebate zadržati kućnog ljubimca čistim i narudžbom.

Potrebne predmete i dodaci

Poželjno je za Perzijance da odaberu keramičke zdjele, aluminij i plastiku mnogo su manje pogodne. Na primjer, zdjele od plastične hrane nakupljaju prljavštinu u sebi, a mačka se može razboljeti. Odaberite široku posudu tako da je zgodno jesti mačku. Ravna njuška neće mu dopustiti da se suzdrži od male ili uske posude.

Igračke mačića trebaju biti raznolike, za početak mogu biti nekoliko (3-4 komada).

Odrasla perzijska mačka takođe voli veselje sa igračkama, uprkos njihovom mirnom karakteru. ZdravljeKuće su takođe vrlo važne, u svakoj sobi su postavili jedan po poželjnosti, poželjno je da se razlikuju u funkcionalnosti. Na primjer, jedna zatvorena kuća - za ostatak mačića, drugi u obliku dvostrane kuće - za igre, a treće u obliku kreveta ili prostirke - da posmatraju vlasnike.

Obavezno kupite mačku povodac i ovratnik za hodanje. Ovratnik bi trebao slobodno sjediti na vratu, vjerujte mi, perzijski neće pobjeći od vas, glavna stvar je osjećati se sigurno.

Bitan!Perzijski mačići se boje da sjede u naručju, u početku se trebaju naviknuti na vlasnika

Kupanje, češljanje i drugi postupci

Perzijska mačka je savršena za postupke salona. Opis pasmine spomenuo je da je miran i rehabilitacija. Bez nedostataka, mačka tolerira razne kupanje i savršeno češljam.

Okupaju životinju jednom mjesečno ako je vaša mačka namijenjena za izložbene svrhe, izvršite postupak jednom sedmično. Perzijska mačka: opis, cijena, brigaNakon kupanja, životinja se suše češljem i sušilom za kosu. Perzijanci su potrebna pažljiva njega vune. Pokreće se svakodnevno s posebnim sredstvima, a zatim se češljaju tako da se ukočenici ne formiraju, kao i da bi se izbjegli dermatološki problemi.

Da bi se mačka navikla na proceduru češljanja i istovremeno ne doživljavajte stres, beba je navikla na sličan i pol starosti.

Perzijske mačke imaju problema sa lakrimalnošću, pokušajte da očistite oči nekoliko puta dnevno pamučnim jastukom, koji su prethodno navlažili u toplom vodu. Dijamantne oči ili poseban bijeli prah također se koriste za obriranje lijeka (smanjuje suzu, čini bijelu suzu) za mačke.

Da li ste znali?Inteligencija perzijskih mačaka je najviša od svih mačaka.

Uši se moraju očistiti jednom sedmično pamučnom vunom. Perzijska mačka: opis, cijena, briga

Hrana

Perzijske mačke ne mogu se hvaliti svojim svesojima, neki proizvodi su ih strogo zabranjeni, a mnogi se mogu hraniti vrlo rijetko.

Zabranjeni proizvodi uključuju:

 • kosti (bilo koji - riba, meso);
 • Visoko masti mliječni proizvodi (pavlaka, vrhnje, puter);
 • masno meso;
 • Pojedinačni proizvodi biljnog porijekla (krompir, patlidžan, gljive itd. D.);
 • Konditorski proizvodi (kolači, čokolada);
 • Pekarski proizvodi;
 • Začini (biber, sol).
Nemojte hraniti Perzijance samo s hranom: Prvo, mogu se naviknuti na to i neće jesti ništa drugo, a drugo, to može utjecati na stanje njihove vune, neće biti debelo i svilenkast.

Za pravilno hranjenje, kombinirajte suhu hranu i tečnu hranu. Nahranite mačke svježom hranom na sobnoj temperaturi. Perzijska mačka: opis, cijena, briga

Proizvodi koji bi trebali biti uključeni u dijetu perzijske mačke:

 • sirovo meso (govedina, zec);
 • Kuhana piletina (bez kostiju);
 • Morska riba (nije masnoća);
 • povrće;
 • LOW -FAT kiseli -Milk proizvodi.

Bitan!Odgovarajuća voda uvijek treba biti u mačjoj posudi. Mačka mora imati krug -Clak pristup vodi.

Hrana Koristite jednu kompaniju, kvalitetne proizvođače. Nahrani mačku nekoliko puta dnevno, koristeći do 100 g feeda u cjelini (za odrasle maču).

Obuka i obrazovanje

Zahvaljujući odličnom karakteru, perzijska mačka se smatra lako obučenim. Prve naredbe bi trebale biti riječi zabrane, koristiti pljeskati svoje dlanove za učenje, pa će mačka shvatiti šta to ili taj tim znači.

Da bi se mače otišlo u ladicu, stavite ga u osamljeni ugao i provjerite da li mače ima besplatan pristup ladici. Pratite bebu, pratite bebu, on će mew, potražiti mesto ili dingles. Perzijska mačka: opis, cijena, brigaAko primijetite da to čini mačka, odnesite ga u ladicu (pričekajte dok ne ode u toalet). Obavljati ovaj postupak što je češće moguće, sve dok se sama mače ne navikne na pladanj.

Bitan!Mačke se boje dobiti neodobravanje vlasnika. Perzijci su visoko intelektualni, osjećaju se i znaju kada je vlasnik razočaran u njima. Zbog toga počinju brinuti, hake i mogu se čak i razboljeti.

Zdravlje

Vjeruje se da će Perzijci imati dobro zdravlje s odgovarajućom pažnjom, ishranom i godišnjim cijepljenjem.

Ali Perzijanci imaju i mnoge nasljevne bolesti, borba protiv koje zahtijeva hitnu hiruršku intervenciju:

 • Policistični bubrezi (prisustvo šupljina u strukturi bubrega) - nalaze se u mačacima sa godinama od 3 do 10 godina;
 • progresivna antrofija mrežnice (smanjenje vida, sljepoća) - u mačkama, učenici se značajno šire;
 • Kamenje u mjehuru - pojavljuju se u bilo kojem dobu. Znak da je mačka bolesna, u urinu, brzog mokraćnog mokraćom, može postojati krv, urinu, prskanjem urina itd. D.;
 • Hipertrofična kardiomiopatija (srčana bolest, zatajenje srca) - javlja se od šest mjeseci do 16 godina, muškarci su bolesni mnogo češće. Znak kratkoće daha, odbijanje fizičkog napora (šetnja, trening), paraliza udova, anoreksija može biti znak bolesti;
 • Cistitis (upala mjehura) - znak cistitisa u mačacima može imati česte izlete u toalet, promjene u boji ili teksture mokraće, boli u trbuhu (prilikom dodirivanja mačaka naglo ili ogrebotine);
 • Problemi sa jetrom.
Perzijska mačka: opis, cijena, brigaZbog nestandardnog oblika lobanje i nosa, Perzijci imaju problema sa respiratornim traksom, mogu htjeti u snu.

Poseban oblik lobanje je uzrok tatara i netačnog zalogaja u mački.

Kako bi se izbjegli neželjeni problemi s mačkom prije kupovine, proučite svoju genealogiju. U ovom slučaju, rizik od bolesti značajno je smanjen.

Izvršite preglede sa veterinarom najmanje jednom svake 2-3 meseca. Samo s ovim odlaskom, životni vijek perzijske mačke bit će visok.

Perzijske mačke - "Live igračke" koje ne mogu živjeti izvan kuće. Podvrgnut, smirivanje, ne vole usamljenost, a prisustvo vlasnika je za njih vrlo važno. Ova pasmina se veseli svojim slatkim licem, razigranim i izvanrednim dispozicijom.

Vole i ljubomorni su na svog gospodara, iako možda ne pokazuju svoju ljubav, kao i druge mačke. Perzijci su lepršavi ljubavni pesme, a ovo je sav njihov šarm i originalnost.

petnaest

Članci o temi
LiveInternet