Obilna salivacija u mački (cat) - uzroci i liječenje

Znakovi povećane salivacije

S vremena na vrijeme, vlasnici mačaka su u činjenici da njihovi kućni ljubimci na antenama često vise kapljice pljuvačke ili vune na bradi se stalno mokri. Sve to ukazuje na pretjeranu salivaciju u. Ovaj fenomen se naziva hiperkalizacijom. Da shvatimo šta je to.

Znakovi povećane salivacije

Hipersalivacija pogađa i izgled i ponašanje kućnog ljubimca. Najupečatljivija karakteristika je situacija kada je njegovo druženje obilno i njegov jezik izvlači napolju. Ali znakovi ove patologije možda nisu tako uočljivi. Pa, kućni ljubimac se može prečesto oprati, neprestano se utrljavati s različitim objektima, neprestano vrši gutanje pokreta, vuna na grudima i bradi mačke nalaze se na miše, vlažne mrlje u svom mjestu spavanja.

Iz koje mačka ima pljuvačku (obilna salivacija)

Iz koje mačka ima pljuvačku (obilna salivacija)

Povećana salivacija u mačkama može biti uzrokovana raznim razlozima. Mogu biti fiziološke i psihološke prirode. Ponekad hiperkalizacija ukazuje na prisustvo bolesti u kućnom ljubimcu.

Da li ste znali? Prema istraživanju, otprilike 95% vlasnika razgovara sa svojim mačkama.

Fiziološki uzroci

Jedan od uobičajenih uzroka obilnog salitacije je zamijeniti mliječne zube korijenom u mače. Događa se i da tip i miris hrane uzrokuju kućnog ljubimca takvu reakciju. Hipersalivacija može biti i mačka reakcija na gutanje lijekova, poput anthelmintičnih lijekova.

Odlazak u veterinar

U ovom slučaju, funkcioniranje receptora ukusa je poremećen, što uzbuđuje pretjeranu salivaciju.

Za liječenje kućnog ljubimca, u -effective znači:

Problem sa salivacijom može se pojaviti tokom prevoza životinje u automobilu ili u vlaku, t. do. Neke su mačke sklone pokretu. Nepoznata hrana može uzrokovati istu reakciju. Ponekad se za vrijeme estrusa opaža povećana salivacija.

Psihološki razlozi

Često se salivacija poboljšavaju u psihološkom razloge. Ponekad su vlasnici iznenađeni ako njihova mačka ima drol kad biste ga udarili - može biti samo reakcija životinje na naklonost, kućni ljubimac bukvalno pusti drool sa zadovoljstvom. Ali salivacija može pojačati iz negativnih razloga.

Da li ste znali?Ime domaće mačke zabilježene u povijesnim dokumentima dato je u drevnom Egiptu prije oko 3.500 godina. Vlasnik je nazvao njegov omiljeni Nedget, koji se može prevesti kao "slatko".

Ovo se stanje često opaža u životinjama koje imaju stres, na primjer, zbog velikog broja gostiju ili neugodne pažnje djece.

Šta učiniti: Kako pomoći kućnom ljubimcu

Zbog bolesti

Događa se da mačka ima drol zbog bolesti. Najčešće je to znak otrovanosti, na primjer, kemikalije domaćinstava. Salivacija mogu biti uzrokovana zubnim bolestima, poput Parodontalna bolest i karijes. Ponekad se Pliva počne da se obilno izdvaja zbog nekih predmeta ili materijala (kvržica vune, na primjer, zaglavljena u oralnoj šupljini ili jednjaku.

Virusne infekcije također uzrokuju hiperselivaciju, zbog kojih je normalan rad gastrointestinalnog trakta poremećen. To može biti i rezultat alergija, infekcije sa crvima, različitim upalnim procesima u organima probavnog sistema.

Takođe, obilna salivacija može ukazivati ​​na prisustvo takvih bolesti kao:

Odlazak u veterinar

Da biste saznali uzrok salivacije u mačkoj i propisani kućnog ljubimca, morate posjetiti veterinar. Specijalista se može ispitati oralna šupljina kako bi saznala stanje zuba i desni, odrediti prisustvo rana ili vanjskih predmeta.

Preventivne mjere

Ultrazvuk ili X -Ray mogu se propisati ako u esofagusu postoje sumnje u stranim predmetima. Pored toga, ako je potrebno, provedene su studije krvi, urina ili izmeta kako bi se utvrdila određena bolest kućnog ljubimca.

Bitan!Ne pokušavajte samostalno odrediti uzrok salivacije u kućnom ljubimcu, a još više tretirajte ga, vodite vlastitim razmatranjima. Da biste uspostavili tačnu dijagnozu i propisuje ispravan način liječenja samo veterinar može.

Šta učiniti: Kako pomoći kućnom ljubimcu

U slučaju fizioloških i psiholoških uzroka salivacije, oni ne proizvode nikakav tretman, problem s vremenom ne nestaje sam po sebi. Ako se otkrivaju strani predmeti u ustima ili jednim jednjakom, jednostavno su uklonjeni. Stomatološke bolesti Tretirano s odgovarajućim lijekovima, na primjer, koristite natrijum-fluorid ili srebrni nitrat, ponekad morate ukloniti pogođene zube.

Sa virusnim infekcijama Pripreme kao što su "i T mogu se napisati. D. Ako se otkriju crvi, provodi se sredstvo za uklanjanje drva, što se obično sastoji u preuzimanju različitih lijekova, ovisno o vrsti parazita. Može biti "milbemicin", "prazikantel", "selamektin" i t. D.

Obilna salivacija u mački (cat) - uzroci i liječenje

Ako se dijagnosticira upala probavnog sistema, Na primjer, gušterača (pankreatitis), tada se vrši tečaj intravenske infuzije kapanja, antibiotici i razni specifični lijekovi su propisani. Kad trovanje kućnog ljubimca Zadovoljan je želum zakusom, osim ako životinja nije otrovana kiselinom ili alkalijom. Pravi pitki i aktivirani ugljen također pomaže, koji se dodaje u vodu u sjeckanom obliku. U slučaju otrovanog kiseline ili alkalije, životinja se mijenja posebna rješenja, u ovom slučaju je potrebno savjetovati se sa veterinarom.

Pri dijagnosticiranju Onkološke bolesti Možda će biti potrebna hirurška operacija, ali nažalost, ovo rijetko pomaže. Bjesnoće je neizlječiva.

Bitan!Mrtve salivacije i smrtne bolesti su u pratnji - bjesnoće i onkološke bolesti.

Preventivne mjere

Kao preventivne mjere preporučuje se sljedeće:

Obilna salivacija u mački (cat) - uzroci i liječenje

  • prati stanje usmene šupljine kućnog ljubimca;
  • Nanesite lijekove iz parazita do nedostižnog dijela tijela da ližete;
  • Ne ostavljajte lijekove, kemikalije domaćinstava itd. Str. tvari, kao i neke vrste zatvorenih biljaka koje mogu uzrokovati njegovo trovanje;
  • Omogućite kutu sa uravnoteženom prehranom, isključite kosti iz hrane;
  • vršiti vakcinaciju od bjesnoće i virusnih infekcija;
  • Redovno provodite preglede kućnog ljubimca sa veterinarom.
Dakle, ako mačka, pre svega ima drool, da se obratite veterinaru, reći će vam šta da učinite da biste ispravili situaciju. U nekim se slučajevima ovo stanje ne mora niti liječiti, ali događa se da salivacija ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme u CAT-u. Stoga je u takvim slučajevima bolje odgađati posjetu specijalistiku.

petnaest

Članci o temi
LiveInternet