Drontal za mačke: upute za upotrebu

Drontal kombinirani lijek smatra se najpovoljnijim i efikasnijim alatom protiv Helmintha. Koristite ga za liječenje domaćih mačaka. Tablete imaju destruktivni učinak na parazite o različitim oblicima i vrstama, što često zarazi tijelo mačja.

Sastav i oblik puštanja droge

Proizvod se proizvodi u obliku tableta. Aktivne tvari tableta:

 • Pirantel embone - 220 mg;
 • Prazikantel - 25 mg;
 • Ostale ljekovite komponente.

Sastav i oblik puštanja droge

Lijek se koristi ne samo za liječenje, već i preventivne mjere

Indikacije za upotrebu

Lijek je propisan životinjama sa parazitskim infekcijama. Možete koristiti Drontal tablete za mačke čak i na naprednim fazama bolesti. 3-4 puta godišnje, potrebno je prevenciju, bez obzira da li kućni ljubimac posjeti ulicu. Ponekad paraziti spadaju u kuću sa ulice sa cipelama vlasnika.

Bitan! Potrebno je pridržavati se utvrđenog rasporeda prevencije i ne dajte tortu mačku češće od. U suprotnom, opijenost tijela može se razviti.

Rezultati studija lijeka

Učinak lijeka proučavao je stručnjaci u institucijama Rusije i SAD-a. Istraživanje je provedeno pomoću 93 mačaka. Svi su imali parazitsku infekciju stečena prirodno. Tokom studije, kućni ljubimci su prošli nekoliko dubokih laboratorijskih testova parazita i djelovanje tableta. Mačke su se razlikovale u težini, veličini, starosti i pasminu. Da biste dobili najtačniji rezultati, istraživanje je provedeno na teritoriji 6 američkih veterinarskih centara.

Prema mišljenjima naučnika, od 93 pojedinaca, oslobodili su se herminta nakon uzimanja Drontala 98%. Tok tretmana trajao je 7 dana. Preostalih 2% testova pokazali su manji znakovi prisutnosti Helminthiasis. Studija se pokazala da je lijek siguran i efikasan u borbi protiv različitih štetočina.

Bilješka! Glavni uslovi uspjeha su tačna doza i tok liječenja. Utvrđeno je da se može koristiti i Drontal za mačiće.

Upotreba lijeka je efikasan i jednostavan način da se riješite Helmintha u kratkom vremenu. Da bi se identificirali nuspojave, lijek je upravljan u povećanim dozama. Kao rezultat toga, mačke su povećale salivaciju i povraćanje. Nije bilo drugih štetnih simptoma.

Nekoliko pojedinaca imalo je gubitak apetita neko vrijeme, kao i tečna stolica.

Upute za upotrebu

Lijek se koristi za liječenje pojedinca bilo koje dobi. Međutim, njegova količina se mijenja u tjelesnoj težini. Mačka težina više od 6 kg dodijeljena je 2 tablete. Kućni ljubimci teži 4-6 kg Konzumirajte jednu i pol tablete. Ako životinja teži 2-4 kg, a zatim je propisana 1 tableta. Kada mačka teži 1-2 kg, onda je data polovina droge. Ako je tretman potreban za životinjsku masu manju od 1 kg, veterinar propisuje dozu doziranja.

Bitan! Drontal Plus za mačke se ne koristi, jer je ovaj obrazac pogodan samo za pse.

Kako dati mačku na mačku

Drontal za mačke, upute za upotrebu koji su navedeni gore, kućnom ljubimcu možete dati na tri načina.

 • Dajte lijeku silom. Da biste to učinili, životinja se mora čvrsto popraviti (držite je rukama ili umotanim u tkaninu). Kućni ljubimac otvori usta i postavlja tabletu što je moguće duboko. Mogu se postaviti rukama ili pincetom. Da bi se tablet olakšala, podmazuje se u pavlaku ili jogurtu. Na kraju je potrebno zatvoriti usta životinja i počnite micati vrat za provociranje gutanja pokreta.
 • Brusiti lijek u stanje praha. U ovom se slučaju tablet temeljno slomljiva i miješa s vodom. Ova suspenzija se izlije u usta mačke. U pogledu izvršenja, metoda je slična prvoj metodi. Međutim, životinja neće moći pljuvati zli zdrobljeni tablet, tako da će lijek definitivno ući u tijelo. Prah se može razrijediti u bilo kojoj tečnosti.
 • Miješati. Odgovarajuća doza se zgušnjava i dodaje u omiljenu hranu za kućne ljubimce. Glavna stvar je da je porcija mala, jer bi mačka trebala jesti lijek odjednom. Nedostatak ove metode je da neke mačke osjećaju prisustvo drugih tvari u hrani i odbiju ga.

Kontraindikacije i nuspojave

Odabir Drontala kako dati mačku da ne naštete ljubimcu, kao i moguće nuspojave, svaki vlasnik mora studirati. Uprkos sigurnosti, droga ima niz zabrane upotrebe. Ne slijede da ignoriše. Potrebno je odbiti lijek ako:

 • Mačka je trudna;
 • Starost mače do 3 tjedna;
 • prisutna je individualna osjetljivost na komponente;
 • Kućni ljubimac nedavno je pretrpio povrede;
 • Primjećuju se bolno stanje i slabost.

Nuspojave se rijetko javljaju i često zbog nepravilne upotrebe lijeka. Veterinari razlikuju niz zajedničkih odstupanja: mučnina, povraćanje, proliv.

Bitan! Zabranjeno je dati Drontal zajedno sa anthelminticsom koji sadrže cijev.

Uslovi skladištenja

Skladištenje lijeka vrši se u standardnim uvjetima - suhom mjestu, bez pristupa izravne sunčeve svjetlosti. Okolica se ne smije rasti iznad 25 ° C.

Rok trajanja od 5 godina. Ne preporučuje se kupovina lijeka koji je star više od 4 godine, jer postoji opasnost od nepravilnog skladištenja tableta.

Indikacije za upotrebu

Ako je folija otvorena, tablete treba konzumirati 6 mjeseci

Prednosti Drotal tableta

Prednosti droge Drontal uključuju:

 • vrijednost za novac;
 • univerzalnost;
 • Jednostavan način upotrebe.

Proizvod je pogodan za mačke svih pasmina starijih od 3 tjedna. Pored toga, lek ima dug rok trajanja i minimalni broj nuspojava.

Analogci lijeka

Neki vlasnici zanimaju, drof ili milbemax za mačke - što je bolje. Ne postoji nedvosmisleni odgovor na ovo pitanje, jer su oba droga napravljena od sličnih komponenti. Stoga, praktično nema razlike u upotrebi.

Između ostalih analoga Drontala, oni razlikuju:

 • Pirantel se osvrću. Lijek za borbu protiv okruglica;
 • Prazikantel. Usmjeren na uništavanje striptiznih parazita. Ne preporučuje se upotreba ako se promatraju problemi sa mokraćnim sistemom;
 • Fenbendazole. Destori okrugli crvi. U kombinaciji s pirantovima koristi se za uklanjanje lamblia i kokcidije.

Rezultati studija lijeka

Milbemax

Prisutnost glista u mačkama nije uvijek uočljiva u početnoj fazi bolesti. Međutim, takvi štetočini negativno utiču na opšte stanje i zdravlje kućnog ljubimca. Pored toga, paraziti mogu zaraziti osobu. Da bi se spriječilo negativne posljedice, potrebno je redovno provoditi preglede životinje, kao i poduzimanje preventivnih lijekova.

Članci o temi
LiveInternet