Koliko terijera živi kod kuće

Igračka terijer je minijaturni pas koji se odlikuje vitalnošću i aktivnosti. Prevedeno sa engleskog "igračaka" znači "igračka", a "terijer" ukazuje na pad lovišta. Ali za razliku od engleskog igračaka terijera, Rusi su najmanji psi na svijetu. Neobičan izgled, veseli raspored i elegantna fizika - zato ljudi vole ovu pasminu.

prosječni životni vijek

Ruski tosteri su kratkodlaki i dugodlaki. Prosječni životni vijek je 12-16 godina. Neki pojedinci žive do 20 godina. Mnogi mali psi umiru u ranoj dobi zbog nepažnje svojih vlasnika. Životinje imaju krhki kostur, pa se lako mogu povrediti. Takođe toleriraju vakcinaciju.

prosječni životni vijek

Ruska glatko-dlaka igračka terijer

Postoji mišljenje da djevojke žive manje dječaka, jer se suočavaju sa bolestima reproduktivnog sistema. Međutim, nije. Životni vijek igračke terijer povezan je sa uvjetima u kojima živi.

Uz pravilnu njegu, pas će živjeti do 20 godina. Ako se vlasnik ne pobrine za kućnog ljubimca i nadgleda svoje zdravlje, tada će životinja umrijeti mlađa od 5 godina.

Longevity Records

U poređenju s drugim pasminama, igrački terijeri stoje na 3. mjestu u Longevu. DWarf Vrsta Toye uživo uživo od standardnog. Mreža ima nepotvrđene podatke o psu koji je živio da ima 30 godina.

Dodatne informacije! U knjizi zapisa guvanja Ruske Federacije, spominje se igrački terijer nadimka Funtik. Pas je živio u Stavropol teritoriji i umro je od onkologije u dobi od 18 i 2 mjeseca.

Doba igračke terijera u odnosu na čovjeka

15-godišnji pas se smatra starim, t. do. Prema ljudskim standardima, ima 76 godina. Odrastanje igračaka počinje u prvoj godini života, ali nakon dvije godine usporava se. U dobi od 8 godina, kućni ljubimac već počinje da se oseća u starosti. Od 13. godine, životinja se već može smatrati dugom.

Omjer starosti psa i osobe predstavljen je u donjoj tabeli.

Starost psaStarost osobe
1 godina15 godina
5 godina36 godina
10 godina56 godina
13 godina68 godina
15 godina76 godina


Mnogi ljubitelji životinja zainteresirani su za pitanje: koliko terijera živi kod kuće. Rusko štene, sa kompetentnim brigom o tome, živi u prosjeku 11 godina.

Longevity Records

Kako izgleda terijer novorođenčadi igračaka

Mogući utjecaj na očekivano trajanje života

Postoji nekoliko faktora koji utječu na životni vijek glatkih.

Najvažnije od njih su:

  • Pravilna ishrana;
  • nasljednost;
  • Njega životinja;
  • Nošenje odjeće prema vremenu.

Mali psi ne trebaju posebnu prehranu, ali poželjno ih je nahraniti hranom proteinom. Sva hrana za kućne ljubimce treba biti bogata vitaminima, mineralima i drugim hranjivim sastojima. Takođe, ne zaboravite na preventivne mjere i na vrijeme posjetite veterinar.

Kastracija životinje utječe na emocionalno stanje kućnog ljubimca. Takve su životinje bolje da budu obučeni, postaju simpatični i prestaju žuriti sa drugim psima. Kastrirani toi živi 1,5-2 godine duže od ne postavljenog.

Bitan! Vlasnik mora psa pružiti pravilnu njegu nakon operacije, tako da će se brže oporaviti.

Noseći štenad, porođaj i hranjenje ubrzavaju pristup starosti. Ponekad trudnoća dovodi do komplikacija, a porođaj - do smrti. Samo osoba može pomoći životinji da ostane u stabilnom stanju.

Svaka bolest je ozbiljan test za tijelo malog psa. Da biste produžili taj život, morate biti u mogućnosti da sprečite bolesti, a ne borite se protiv posledica.

Znakovi starenja malih pasa

Mnogi vlasnici ruskih tostera brinu kada pas počne da ispada u psu. Ovaj simptom ne signalizira dolazak starosti stare dobi. Zupčani gubitak-standardni fenomen za životinje u dobi od 3-5 godina. Vlasnici treba nadgledati od rane dobi u stanje zuba za kućne ljubimce - čišćenje i uklanjanje depozita.

Znakovi starenja uključuju sljedeće faktore:

  • Niska aktivnost - kućni ljubimac prestaje da se igra i zabavlja, ne obraća pažnju na igračke. Pas takođe počinje biti u stanju spavanja već duže vrijeme.
  • Pogoršanje sluha i vida - Terrier igračaka ne reagira na naredbe domaćina.
  • Izgled sive kose ispod donje vilice i na njušku.

Bilješka! Previše oštra pad aktivnosti često se pojavljuje kada se dogodi bilo koja bolest.

Doba igračke terijera u odnosu na čovjeka

Dog starenja prestaje biti aktivan i stalno spava

Kako odrediti starost

Stanje zuba, vune, kao i ponašanja - svi ti faktori mogu ukazivati ​​na broj godina psa.

Novorođeni štenad nemaju zube, ali nakon 3 tjedna imaju sjekutiće. Ostatak zuba raste u roku od 2 mjeseca. Do 6 meseci, očnjaci su u potpunosti ažurirani. One -year -Old-ov pas ima zube sa karakterističnim tuberkulama, za abraziju koja se određuje naredna starost životinje.

Bitan! Vremenom, pas ima takve stomatološke bolesti kao karijes i kamen. Enamela zuba postaje žuta, a očnjaci su glupi.

Da biste odredili starost struje, vrijedno je obraćati pažnju na stanje mišićnog tona. Životinja starenja je atrofirano mišićno tkivo ili pretrpi pretilost.

Šta učiniti u cilju poboljšanja života i povećati njegovo trajanje

Da bi se povećao životni vijek kućnog ljubimca, moraju se slijediti sljedeće preporuke:

  • Slijediti hranu. Mora biti hranjiva i uravnotežena. Preporučljivo je kupiti premium suvu hranu.
  • Ne hranite životinju "iz tablice". Hrana koju osoba troši nije uopšte korisna za malog psa.
  • Redovno posjetite veterinar za inspekciju, vakcinaciju i sredstvo za uklanjanje. Veterinar primjećuje željenu cjepivo.

Vlasnici ne bi trebali zaboraviti na higijenu kućnih ljubimaca. Igrački terijer treba povremeno smanjiti kandže, očistiti oči, uši, češljati vunu.

Mogući utjecaj na očekivano trajanje života

Pravilna ishrana potrebna je za zdravlje psa

Glavni uzroci prerane smrti

Glavni razlog za preranu smrt Toje je povrede. Životinja može umrijeti ispod točkova automobila, jesti veliku kost, ugrize se drugi psi.

Ponekad se igračka terijer iznenada razbolje, a vlasnik to uopće ne vidi. Ako pas ima fetidan miris iz usta, hromosti, plave boje desni, trebali biste odmah obratiti veterinaru.

Terrier igračka je pasmina koja ne može živjeti u divljini. Psi trebaju pravilno ishrana i redovna njega. Koliko godina imaju igračke terijere? Ne postoji jedinstveni standard za životni vijek. U dobrim uvjetima, kućni ljubimci žive do 20 godina.

Članci o temi
LiveInternet