Kalifornijski zec: opis pasmine, uzgoja i sadržaja

Kućni kalifornijski zečevi su u velikoj potražnji među domaćim i stranim poljoprivrednicima, a to je zbog jedinstvene karakteristike pasmine. Njeni predstavnici umjereno zahtijevaju na uvjetima pritvora i u isto vrijeme se razlikuju u dobroj produktivnosti.

Istorija porijekla pasmina zeca Kalifornije

Istorija porijekla zeca ove pasmine je jednostavna. Početkom 20-ih. Posljednji stoljetni američki biolog i uzgajivač D. Zapad je počeo raditi na izlučivanju nepretencioznog u sadržaju pasmine mesa. Preci vrsta su Chinchilla i Himalayan, novozelandske bijele pasmine.

Istorija porijekla pasmina zeca Kalifornije

Izgled zdrave kalifornijske zečeve

Bilješka! Pasmina je izvedena primio ime u čast države Kalifornije, gdje je, u stvari, naučnik živio.

Životinje ove vrste imaju dobre karakteristike krzna i odlične mesne osobine. Prvih nekoliko decenija ova sorta ostala je nezapažena i samo u 70-ima. Sve njegove prednosti su cijenjene.

Bilješka! Vrste se uspješno uzgaja u srednjoj traci poduzetnika malih i srednjih preduzeća, kao i samo ljubitelji valjci.

Kalifornijski zečevi: opis pasmine i izgleda

U veličini su ove životinje srednje. Prosječna težina seksualnog predstavnika vrsta iznosi oko 4,5 kg. Standardna boja je snijeg -Thita. Rep, noge, nos i uši imaju tamniju boju, čija se nijansa varira od tamno smeđe do crne. Kod životinja sa dobrim genealogijom, tačke imaju jasnu i jednolikuju boju.

Okazivanje je tanka i lagana, uprkos činjenici da je ustav jak. Srednje glave sa kratkim i tankim ušima, čija se veličina ne prelazi 10,5 cm. Tijelo ima proporcionalno razvijenu vrijednost, srušena je i kratka. Leđa su zaobljena, lumbalna sacrum je dobro razvijena.

Oči mogu imati boju od svijetlo ružičaste do crvene boje. Noge su guste i kratke, pola-poviše su odsutne.

Kalifornijski zečevi: opis pasmine i izgleda

Zečevi - "Kalifornijci"

Koje su prednosti i nedostaci pasmine

Kalifornijski zec je prilično čest i u velikoj je potražnji među poljoprivrednicima zahvaljujući ogromnom broju prevladavajućih karakteristika.

PrednostiNedostaci
  • Visok rast;

  • Potrošnja niske hrane;

  • nezahrasla za uvjete sadržaja;

  • U pojedincima sa dobrom genealogijom, univerzalnom bijelom krznom;

  • Odlični indikatori mesa;

  • Nema poteškoća sa začećem, gestacijom i rođenjem zečeva. Ženke - Briga za majke.

  • Malo potomstvo, za jedan rez, žensko rodi ne više od 8 mladunaca;

  • Niska maksimalna tjelesna težina.


Dakle, kalifornijska pasmina je univerzalna i pogodna za uzgoj pasmina mesa.

Svrha i hranjenje pasmine

Pasmina je meso, pa se životinje moraju dodati dosta. Dijeta koja je stalno treba obogativati ​​proteinom (proteinom). Osnova prehrane uglavnom je složena hrana i sijeno, ali ljeti se hrana može raznositi osušenom travom, a u ostatku godine dodajte mesnu koban i riblje brašno.

Bitan! Proizvodi su bili visokokvalitetni i nisu razmaženi, u protivnom da izbjegavaju kršenje u radu probavnog sustava vjerovatno neće moći.

Formey zečevi su dani sočni hrani koji se sastoje od kupusa, mrkve i repe. Da biste održali optimalan rad gastrointestinalnog trakta, možete koristiti probiotike. Voda treba biti u neograničenoj količini i toplo.

Sadržaj i nega

Životinje ove pasmine su nepretenciozne pažljivo i uzgoj u odnosu na ogromnu većinu drugih pasmina mesa, na primjer, divov. Kalifornijska pasmina tolerira dobro promjene temperature. Najprikladnija opcija za njihov sadržaj je ćelijski. Plemenske ženke se snažno preporučuju sadržavati u pojedinim ćelijama.

Koje su prednosti i nedostaci pasmine

Kalifornijski zec

Soba u kojoj žive zečevi trebaju biti lagane umjerene temperature zraka. Ne bi bilo suvišno da se soba opremi sa kapuljačom na nadmorskoj visini od oko 70 cm od poda.

Bilješka! Sami kalifornijske zečeve nisu velike, pa poljoprivrednik ne treba graditi velike ćelije.

Sa ulica sadržajem, bolje je dati prednost zatvorenim površinama zaštićenim od izlaganja direktnom suncu i nacrte. Također se mora uzeti u obzir da životinje zaista ne vole vlage.

Kako odabrati zdrav čistokrvan zeč

Kada kupujete zečeve, stručnjaci savjetuju obraćanje pažnje na pojedince iz malih broda. To je zbog činjenice da su rođeni jači. Prije kupovine, zečevi trebaju biti pregledani, provjerite jesu li aktivni i dobro -Fed, a imaju i čiste oči i sjajna vuna. Ako je želudac životinje otvoren, a krzno je izblijedjelo i raskolovno, onda je vrijedno suzdržati se od kupovine takvog ljubimca.

Bitan! Da biste izbjegli incest ženki, morate kupiti iz različitih gnijezda.

Svrha i hranjenje pasmine

Novorođenčad "Kalifornijci" -Trokes

Takođe, pri odabiru morate pregledati uši životinje. Važno je da su čisti, bez znakova upalnih procesa.

Izgledi za uzgoj kalifornijske zečeve

Predstavnici kalifornijske pasmine brzo se ulaze u mekege, ali to ne znači da će farmer moći lako uzgajati životinje. Važno je da su mužjak i ženka seksa. Po pravilu se seksualna dob događa u 5-6 meseci u zdravim i jakim pojedincima.

Bilješka! Prije nego što prekrivate žensko, potrebno je procijeniti okosnicu oba pojedinaca, kvalitetu i vrstu vune, kao i njihove aktivnosti motora.

Prekomjerno male ili, obrnuto, velika tjelesna težina, kao i uši, duljine više od 13 cm, rijetko krzno, nazivaju se porokama o diskvalifikaciji.

Mlijeko se izvodi u muškom kavezu. U velikoj većini slučajeva nema poteškoća sa parenjem, ali ako je potrebno, zec se može održati. Trajanje parenja ne prelazi 30 sekundi.

Ženke su prilično plodne. U prosjeku se daje 7-8 zečeva i brinu se majke. Pokazatelji smrtnosti su mnogo niži u usporedbi s drugim mesnim stijenama.

Produktivnost

Kalifornijska pasmina jedna je od najdražih od poljoprivrednika koji su se specijalizirali za implementaciju zečeva. Prednost vrsta je da su tri-mjesečni zečevi, podložni svim pravilima održavanja i prehrane, dobivanje do 3 kg težine.

Bitan! Rezultati izračuna poljoprivrednika pokazuju da klanje mesa može dostići 60%.

Sadržaj i nega

Hodanje kalifornijskih zečeva

Kalifornijski zec je pasmina mesa koja je vrlo popularna zbog nepretencioznosti u uzgoju i odličnim pokazateljima mesa. Da biste izvukli maksimalne prednosti, morate se upoznati sa svim značajkama nege i sadržaja ovih životinja.

Članci o temi
LiveInternet