Micoplazmosis u mačacima: tretman, opasnost za ljude

Mikoplazmoza je bakterijska bolest koja se razvija unutar ćelije nosača, proizvodi veliki broj toksina koji utiču na tkiva u različitim medijima tijela: respiratorni trakt, genitourinarni sistem, mukoza za oči.

Uzroci bolesti

Bolest se prenosi kada je u kontaktu sa zaraženom životinjom, često nema vanjske manifestacije. Postoji mnogo sojeva bolesti, ali dvoje su najopasnije - m. Gateae i M. Felis. Jedna od sorti mikoplazme je soj koji uzrokuje hemoplazmozu mačke. Ova bolest dovodi do razvoja anemije.

Uzroci bolesti

Mačka sa naprednom bolešću

Bakterija pronalazi povoljne uslove za širenje u ćeliji: Hranjiva sastojci, željena temperatura.

U riziku su mačke sa oslabljenim imunitetom i kontaktirajući životinje za beskućnike.

Načini infekcije

Bolest prenosi u zraku, seksualno, za vrijeme porođaja sa majke - mače. Mycoplasma bakterije su u svim okruženjima, uključujući tlo, mačka se može zaraziti, čak i hodati na ulici. Stanište infekcije je konjuktiva, respiratorni trakt.

Nadalje, detaljnije će se smatrati mikoplazmom u mačkama, simptomi bolesti i metoda liječenja.

Znakovi bolesti

Micoplazmoza u mačacima ima simptome prehlade, a često se nepravilan tretman provodi kod kuće, bez ispitivanja veterinara. Prvi simptomi bolesti očituju se 5 dana nakon infekcije:

 • porast temperature,
 • Odbijanje hrane,
 • letargija,
 • kašalj,
 • obilni pražnjenje iz očiju,
 • oticanje zglobova,
 • Povećanje limfnih čvorova.

Sa komplikacijama, bolest može izazvati razvoj cistitisa, nefritisa, zajedničkih bolesti, pobačaja.

Asimptomatski kurs mikoplazmoze u mačkama

Uz blagi tečaj, mikoplazmoza u mačacima može se odvijati bez simptoma i proći bez liječenja.

Znakovi bolesti

Mikoplazmoza ispod mikroskopa

Mikoplazmoza može biti u obliku spavanja, a ne i ne prikazuju nikakve vanjske simptome, ali s vremenom postoji rizik od prelaska na hronični oblik, tako da se bolest mora tretirati.

Dijagnoza mikoplazmoze

Ako mačka ima znakove slabosti, morate se obratiti veterinarskoj klinici u najkraćem mogućem roku.

Bilješka! Ako se otkriju simptomi bolesti, ne biste trebali odgoditi posjetu ljekaru. Što je brže liječenje propisano, manje štete bolest može uzrokovati životinju.

Da bi se utvrdila bolest, izvršeno je vanjski pregled, mjerenje temperature, uzima se niz testova:

 • Analiza mikoplazmoze od strane PCR-a;
 • krvni test za određivanje upalnog procesa u tijelu;
 • Analiza urina - određuje stanje genitourinskog sistema i osjetljivost na antibiotike.

Kako postupati sa kućnim ljubimcem

MyCoplasma u mačacima se tretira antibioticima. Ako se bolest pokrene, a organi za životinje su već pogođeni, lijekovi su propisani za liječenje komplikacija. Važno je odabrati pravi lijek, jer nepravilan tretman može komplicirati tok bolesti i prevesti ga u hronični oblik.

Za brz oporavak, tretman mora biti dopunjen imunostimulirajućem lijekovima interferona.

Da biste uklonili pražnjenje iz očiju, nosa, koristite kapi za pranje ovih organa.

Brzina oporavka ovisi o ispravnom izboru lijekova, imunološkom sustavu mačke, visoke opreme za bolesnog kućnog ljubimca, homeopatija može poslužiti kao dodatak liječenju.

Približna antibiotska administrativna shema

Za izliječiti mačku, propisanu antibiotsku tetraciklinu grupu. Trajanje unosa je 7-14 dana, ovisi o zanemarivanju bolesti.

Da bi se održala funkcija jetre, treba dati hepato-prototeratori, prijem se vrši istovremeno sa antibioticima. Primjenjuje se lijekovi za obnovu korisne flore gastrointestinalnog trakta.

Dijeta tokom tretmana

Tokom liječenja mikoplazmoze u mačkama potrebno je pružiti mačku punom ishranom sa bogatim proteinskim hranom, vitaminima. Dijelovi bi trebali biti mali kako bi se tijelo lakše nositi sa obradom. Uravnotežena prehrana pomoći će mački da se brže oporavi.

Briga o pacijentima

Simptomi bolesti mogu nestati nakon 5 dana lijekova, zanemareni oblik morat će se tretirati do nekoliko mjeseci.

Dijagnoza mikoplazmoze

CAT tretman

Tokom perioda liječenja, mačka mora osigurati mir, opremiti udoban krevet, pružiti stalan pristup vodi, pokušajte da se pažljivo ne smeta, stalno čistite mačji toalet.

Moguće komplikacije

Uz nepravilno ili prerano tretman, mačka može razviti pneumoniju, poliartritis, nefrozu. Kombinacija dva sojeva mikoplazmoze istovremeno je posebno opasna. Zanemarena bolest može dovesti do mačke smrti!

Da li je bolest opasna za osobu

Vrsta mikoplazmoze koja je mačka bolesna nije opasna za osobu. Međutim, kontakt sa bolesnom mačkom treba biti ograničen. Mikoplazmoza se može otkriti u nekoj osobi sa smanjenim imunitetom.

 • Za muškarce.

Mikoplazmoza nije opasna za čovjekovo telo, ali može biti nosilac infekcije koja će se prenijeti kroz dodir, odjeću i ulične cipele.

 • Za ženu.

Infekcija mikroplazmoze opasna je za trudnice, jer bolest smanjuje imunitet, što stvara povoljne uvjete za infekciju s drugim bolestima opasnije za očekivanu majku i dijete.

Opasnost za ostale kućne ljubimce

Najosjetljivija na infekciju mačića, jer još uvijek nemaju snažan imunitet. Micoplaskoza u mačićima već može biti u maternici. Bolest se može promijeniti kroz kućne predmete - igračke, prostirke, cipele, gornju odjeću osobe.

Bitan! Bolesna životinja mora biti izolirana od drugih kućnih ljubimaca da isključe njihovu infekciju

Prevencija

Za prevenciju bolesti potrebno je isključiti kontakt mačke sa mogućim zaraženim životinjama (beskućnici, ulične mačke). Preciska životinje, poput Main-Kun, Britana, posebno su osjetljive na infekciju.

Kako postupati sa kućnim ljubimcem

Pacijent Britanci

Pravilna izbalansirana prehrana pomoći će da se formira dobar imunitet, s smanjenom osjetljivošću na bolesti.

Periodični pregled veterinara pomoći će u ranim fazama da identificiraju različite bolesti životinje, uključujući mikoplazmozu u mački.

Bolest često nastavlja protiv pozadine drugih bolesti, tako da trebate vaknuti mačku.

Mikoplazmoza je uobičajena bolest koja može dovesti do razvoja bolesti mnogih mačjih organa. Neblagovremeno tretman će pogoršati zdravstveno stanje životinje i dovesti do skuplje i dugoročne rehabilitacije. Bolesna životinja u kući je opasnost za ostatak domaćinstva. Stoga morate periodično provjeravati zdravlje mačke u stručnjacima i liječiti se prema potrebi.

Članci o temi
LiveInternet