Pasmine pasa koji ne laju ili gotovo ne laju

Basenji

Pitanje: "Kakav pas ne zna kako lajati?»Možda se čini čudnim. Lajanje se doživljava kao obavezni atribut psa - branitelja, straže, pretraživača, lovca ..

Međutim, postoje takvi psi u prirodi koji uopšte ne laju ili to rade vrlo rijetko. Njihova lista uključuje ne samo malo - uknentirani, već i poznati i mnogima, barem po imenu, pasmine.

Basenji

Najstarija pasmina pasa koji ne znaju lajati postoji više od 5.000 godina - ovo su baseni. Njene slike se nalaze u velikoj piramidi na Cheopsu. Pasmina je dovedena u Evropu krajem 19. stoljeća iz centralne Afrike. Polu -wildweight "lovci" čija se evolucija dogodila bez ljudske intervencije, a danas žive u džungli umornog kontinenta.

Aboridžinska plemena, kao i prekoliko vekova, koriste Hardy asistenti za lov na antilope, majmune, džinovske štakore, a da nemaju bespilotni efekat na pasminu sa njihovim delom.

Ostali tihi sagovornici
Razne boje

Neverovatna karakteristika Bacenji je da psi praktički ne laju, praktično se ne rastope i ne mirišu.

Opis pasmine

Ovo je lagan, brz, vrlo sladak pas pas pasmine koji ne laje. Vlasnik skladno razvijene, elegantne stazi: ravno nazad, umjereno široki sanduk s jasnim rebarima, s kratkim lumbalnim odjelom i njenom glavom podiže se visoko na lijepim dugim vratom. Rep je uvijen u gusti prsten iznad kokta i položen na bedro.

Pasmina Standard:

 1. Rast na Condere je 40-43 cm. Težina odrasle osobe je u rasponu od 9-12 kg.
 2. Lobanja je ravna, slavine na nos. Prijelaz sa čela na njušku je vrlo slab. Uši su začinjena, posađena visoka, oprezna, imaju malu padinu naprijed. Oči su tamne, badem. Nos je crni. Snažne čeljusti s idealnim ujedama "makaza".
 3. Prednje šape su tanke, ravne. Zadnje noge su vrlo jake, mišićave, noge su niske spuštene, paralelno jedni s drugima.

Vuna je vrlo nježna, glatka, kratka. Sanduk, šape i vrh repa bijelog. Boje su dozvoljene:

 • crna;
 • Crno i preplanulo;
 • crvena sa bijelom;
 • Crvena sa crnim prugama (boja se pojavila 2001. godine.).

Šarmantne životinje ne samo obraćaju pažnju na sebe sa svojim izgledom. Vrlo su pametni i fleksibilni. Naklonost vlasniku može napraviti simpatičan i razigrani porodični pas iz snažne i neovisne zvijeri - veseli, prijateljski, nestašni. Socijalizirajte psa iz rane dobi, počevši od članova porodice, okoliša i drugih kućnih ljubimaca.

Zaključak
Štene

Basenji su dobro prilagođeni za održavanje u stanu. Životinja voli fizičku aktivnost i brzu trčanje. Stoga, neumorni kućni ljubimci trebaju svakodnevne aktivne vježbe. Ako mu ne date priliku za igranje i trčanje, nemirni učenik će dogovoriti svoj slobodno vrijeme. Malo je vjerovatno da će vlasnik molim ..

Bitan! Pas treba biti obučen iz rane dobi. Trening zahtijeva puno strpljenja, vremena i dosljednog pristupa. Kratka sistematična obuka treba se izmjenjivati ​​s dugim pauzama za igre, a zatim kućni ljubimac neće izgubiti zanimanje za njih. Morate biti spremni za činjenicu da zvijer, koja ima neovisnost na genetskoj razini, neće uvijek biti neprimjereno i implicitno izvrši naredbe vlasnika.

Lako se brine za vunu. Životinje su vrlo čiste i postoje slične mačke. Oni znaju samostalno čistiti šest, oprati šape. Češljajte kućne ljubimce jednom sedmično s mekom četkom, okupajte i režite kandže po potrebi. Morate se sjetiti redovnog četkanja zuba i ušiju, pregledajte životinju nakon svake šetnje.

Očekivano trajanje života Basenji-13-16 godina. Psi imaju odličan apetit (važno je da se ne pretjerate), energičan, razlikuju se u dobrom zdravlju. Atletske bolesti:

 • bolesti bubrega;
 • bolesti za oči;
 • bolesti štitne žlijezde;
 • zajednički problemi;
 • srčana bolest.

Svi kućni ljubimci zahtijevaju redovne medicinske preglede, blagovremeno planirane vakcinacije i preradu od parazita.

Pasmine pasa koji ne laju ili gotovo ne laju
Opuštanje

Zašto ne laju?

U potrazi za odgovorom na pitanje: "Zašto baseni ne laju?", Pridržavanja jedne teorije tvrde da psi jednostavno ne razumiju kako to učiniti ili ne žele koristiti takvu priliku. Prema drugoj verziji, netrljava pasmina pasa ima zadebljanje na vokalnim kablovima. Ova anatomska karakteristika omogućava životinjema da zavijaju, vrišti, snortu, rastu, cvilje, čak i majstorlno izvedu tirolar i ne laju.

Proizvedeni baseni zvukovi mijenjaju tonalitet i intenzitet ovisno o raspoloženju. Ponekad su slični smijehu ili plačući Hyena, ponekad imitiraju stenjanje ljudske boli koji pate od bola.

Ostali tihi sagovornici

Ispada da se mnoge pasmine pasa mogu zvati tihom. Njihovo lajanje zvuči vrlo rijetko, iako gotovo svi imaju vrlo impresivne veličine.

 1. Bernky Zennnhund. Veliki mirni planinski pas iz Švicarske. Pastirdess, vrlo dobro pozajmljiv na trening. Odličan pratilac s vrlo razvijenim instinktom zaštite vlasnika. Lik je uravnotežen, psiha je stabilna. Laje se izuzetno rijetko.
 2. Ruski hrt. Lovska pasmina, poznata od 16. vijeka. Vrlo suzdržane, neupadljive životinje. Posvećeni, pametni, lako socijalizirani i psići psi. Za održavanje odličnog oblika, kućni ljubimac je potreban dnevno. Poznat po brzini i milosti. Visina u grebenima odrasle doseže 70-75 cm.
 3. Senbernar. Postavljanje psa, ima oštar miris i savršeno je orijentiran u svemiru. Vrlo rijetko laješ pasmina, poslušni i mirni. Ljubazne i prijateljske životinje, velike, pametne i jake, lako podučavati.
 4. Sharpei. Tamno, predani pas, odlična straža prvobitno iz Kine. Ima prijateljski karakter, dobro se slaže sa drugim kućnim ljubimcima. On vrlo rijetko koristi glas. Medijski pas, pametan, oprezan i pažljiv. Ima neobičan izgled - na tijelu i lice viška kože formirane više dubokih nabora.
 5. Collie. Škotski ovčar - službeni pas, odličan stražar, samouvjereni vodič. Najinteligentniji psi. Ovo je posvećen, simpatičan i vjeran prijatelj. Ima ogroman izlomak i samopouzdanje. Vrlo pametan, savršeno obučen. Tokom rata su servirali sa kapuljače, redoslijede, povezane.
Pasmine pasa koji ne laju ili gotovo ne laju
Bernky Zennnhund

Ostalo retko lajeći pse:

 • Irski setter;
 • Akitaine;
 • Sibainin;
 • Salyuki;
 • Bulmastifa;
 • Bokser;
 • Hrt;
 • Dirhaund;
 • Engleski buldog.

Društvo poput predanosti, izdržljivosti, snage, brze pad za ove pasmine.

Zaključak

Pasmina pasa koji ne laju zadovoljava precijenjene potrebe nekih vlasnika u tišini u kući. Prekrasne pratitelje neće vam dopustiti da vam dosadi i nećete izvaditi neozbiljnu vezu. Treba ih voljeti za brojne prednosti i suprotno nekim nedostacima. Ljubav prema onome što su.

Članci o temi
LiveInternet