Kako naučiti mačku kući i spavati u njemu

Kuća bi trebala imati svoje mjesto, a odnosi se i na kućne ljubimce. Od samog trenutka izgleda četveroglasnog prijatelja u kući mora znati da ima svoj ugao. To uvelike pojednostavljuje život vlasnika i njihovih kućnih ljubimaca, čini mirnijim i stabilnijim. Ovaj članak će imati detaljne informacije o tome kako naučiti mačku do kuće.

Zašto mačka treba kuću

Prije svega, vrijedno je shvatiti koja je svrha sticanja kuće za mačku i da li je to moguće učiniti bez njega. Većina životnih mačaka provodi u snu. I to rade bilo gdje: na krevetima, tablicama, ormarima, općenito na bilo kakvim stabilnim vodoravnim površinama. Kupnja mačića kuća ili sunčanog kreveta, ne biste se trebali nadati da će životinja tamo spavati.

Zašto mačka treba kuću

Mačka u kući osjeća se sigurno

Zašto je još uvijek važno dobiti kuću? Ako je dostupan, mačka će znati da cijeli stan stoji na raspolaganju, ali on ima kutak dostupan samo njemu. Mačke se vole smirivati ​​i ponekad žele povući. Na primjer, kad su gosti došli u stan, mačka ima priliku otići u svoju kuću i biti tamo što mu treba.

Osnovni zahtjevi za stambenu cijenu mačaka

Da bi se mačka ukrotila na mjesto bez problema, mora ispuniti neke zahtjeve.

Veličina

Mačić je pogodan za krevet bilo koje veličine, ali treba ga imati na umu da s godinama može biti potrebno kupiti novi dom. Mačka bi trebala biti udobna na svom mjestu, a za to ne bi trebalo biti skučeno. Idealna veličina kuće je malo više od samo životinje.

Materijal

Preporučuje se izbor mekih kuća sa stabilnim dnom. Ovo je važno jer mačke ne veruju nestabilnom podu. Kao stan, možete koristiti redovnu kutiju sa kartona, ali mora ga preticati sa materijom i staviti meku pokrivač ili ležaljku na dno.

Bitan! Oblik i vrsta kuće odabrani su pojedinačno.

Moderno tržište nudi opsežan izbor. To može biti obična kuća kabine, ugrađena kuća, viseća ili puni igrački kompleks. Sve ovisi o ličnim preferencijama vlasnika.

Zašto mačka ne voli kuću

U procesu podučavanja mačke na kauču, domaćini se mogu suočiti sa takvim problemom koji im se najdraže ne sviđa njihovo prebivalište. U pravilu su razlozi slični jedni drugima.

Osnovni zahtjevi za stambenu cijenu mačaka

Razlozi zašto mačka nije volela da kuća može biti drugačija

Materijal i miris

Mačke - Izuzetno osjetljive životinje. Ako su napeti određeni miris koji se uklanjaju iz kuće ili materijal iz kojeg se čini, životinja nikad neće živjeti u njemu. To se ponekad događa s robom kupljenom na Internetu. U skladištima apsorbiraju mirise, koji se zatim odbijaju životinje.

Bitan! Trebali biste kupiti proizvode samo u pouzdanim trgovinama.

Takođe, mačka može odbiti miris druge životinje. To je moguće ako se kupuje ležaljke, a prije nego što je mačka već živjela u njemu. U pravilu se miris životinje apsorbira u materiju i riješi se gotovo je nemoguće.

Značajke podučavanja mače do kuće

Životinja bi trebala imati kuću od djetinjstva. Što se tiče mačića, nije ih teško naviknuti na vlastiti utočište. Problemi mogu se pojaviti samo sa WC-om.

Prvi put se dno kuće preporučuje da bude prekriven pelenom, tako da u slučaju nečega ne mora biti obložen mirisom iz materijala. Kad se mače navikne da ide u ladicu ili na ulici, možete se riješiti pelena.

Glavne metode nastave

Vlasnici lepršavih prijatelja odavno su podijeljeni sa jednijim objektima i njihovim metodama koje su im pomogli da naviknu na njihovo mjesto. Najčešće i efikasnije metode kako se navikavati na mače do kuće opisane su u nastavku.

Buđenje interesa

Zanimanje mače je prvo što započne upoznati se s novim prebivalištem. Vlasnik mora pokazati kupovinu životinji, pusti ga da njuška. U redu je ako se mače odluči isprobati sunčanicu na zubu ili tekao kandže u vezi s tim - ovo je pokazatelj njegovog interesa. Buđenje interesa je brz način podučavanja.

Izbor savršenog mjesta

Da bi se proces pripitomljao do kuće lakši, vlasnik se mora brinuti o profitabilnoj lokaciji kuće. To bi trebao biti osamljen ugao koji stalno održava optimalnu temperaturu. Dobro je ako uspijete instalirati kuću tako da se iz njega otvara pregled sobe - mačke vole gledati vlasnike sa strane.

Zašto mačka ne voli kuću

Morate pažljivo odabrati mjesto za kućnog ljubimca

Kuća zanimanje vašeg omiljenog mjesta

Dešava se da se kuća pojavljuje u stanu već kada je mačka uspjela ući u njega. Tada vrijedi obraćati pažnju na mjesto gdje omiljeni preferira da spava. Morate staviti kuću na njegovo omiljeno mjesto, onda će i sam mačka shvatiti šta je ono što.

Promocija životinje

Životinje su vrlo ovisne o podršci i odobrenju vlasnika. Stoga bi vlasnici trebali poticati njihov ljubimac kad uđe u kuću. Pohvala, naklonost i poslastice su pogodni kao ohrabrenje.

Insistirati

Ponekad mačka jednostavno ne razumije šta vlasnik želi od njega. Ovdje će se usredotočiti i stabilan inzistiranje doći do spašavanja. Trebate periodično dovesti mače u kuću i ostaviti ga tamo. S vremenom će se naviknuti i početi tamo ići tamo.

Prisiljavanje

Ne preporučuje se pretjerati sa insistiranjem i preći na prisilu. Mačke su izuzetno neovisna i strašna bića i neće spavati gdje su neugodni. Pored toga, nasilno zadržavanje u kući ostavit će mačke negativne utiske o ovoj temi, a onda će se definitivno više nikada neće riješiti tamo.

Ako se ništa ne dogodi

Ne očajavajte ako gornje metode nisu dale željeni rezultat. Svaka mačka je pojedinac, vrijedno je samo pronaći pristup konkretno svom kućnom ljubimcu.

Možda vrijedi mijenjati lokaciju kuće ili kupovati novu kuću. Neke mačke ne mogu dogovoriti naborano dno legla, netko ne voli nedostatak kandže.

Bitan! Morate se naviknuti do kuće, s obzirom na čak i temperament određene mačke.

Uobičajene greške: Što ne treba učiniti

Ako vlasnik želi naučiti mačku da živi u kući, ne čine česte greške:

  • Prisilno zadržavanje životinje unutra.
  • Kupnja previše ili prevelika kuća.
  • Ako je životinja već imala negativno iskustvo povezano sa prebivalištem, potrebno je čekati vrijeme, a tek tada da nastavim naići - napetost bi trebala uštedjeti.

Značajke podučavanja mače do kuće

Na sunčanom krevetu ponekad je prikladniji nego u kući

Mačka porodica - drevni satelit čovjeka. Moderni život je takav da osoba uvijek mora uzeti situaciju u svoje ruke, pa je podučavanje u kuću njegova prerogativ. Ali jedna stvar je sigurno razumljiva: svaka mačka treba imati svoje mjesto, bez obzira da li je to britansko ili čistokrvno crvenokosa.

Članci o temi
LiveInternet