Ispuštanje u trudnici u mački: krv, žuta

Trudnoća za mačku je običan fiziološki proces, ali istovremeno vrlo uzbudljivo za vlasnika i životinju. U tom periodu trebate tretirati posebnu strelicu za očekivaču majke i pratiti njeno zdravlje. U tom slučaju, odmah se obratite veterinaru.

Ispuštanje u različitim fazama trudnoće

Trudnoća u mačkoj traje 9 tjedana. Pristupa u nekoliko faza:

 • rano - do 3 tjedna;
 • Formiranje fetusa - do 6 tjedana;
 • Pre -ONE - do 9 tjedana.

Ispuštanje u različitim fazama trudnoće

Mačka u iščekivanju potomstva

U svakom periodu javlja se različita sekrecija. Same mačke su vrlo čiste, a ponekad teško vidjeti njezino pražnjenje. Pri prvoj fazi gestacije moguće je otpustiti svijetlo ružičastu tajnu. Tokom ovog perioda jaje se nalazi samo na maternicu. U drugoj fazi razvoja, transparentan sluzni dio plute prilikom zatvaranja grlića materice može se odvojiti.

Bitan! Ako je pražnjenje krvavo, onda vrijedi obraćati pažnju na njega. Nema potrebe da ih zbunjuju sa normalnim. Prijetnja pobačajima je moguća. Potrebna je veterinarska konsultacija.

U kasno vrijeme se opet može pojaviti tajna, jer uskoro rodi. Moguća je sluzljiva škrletna tajna.

Šta može biti pražnjenje

Ispuštanje mačaka može biti:

 • jednostavno;

Dopuštena svjetlost ružičasta tajna na početku trudnoće kao rezultat implantacije jajeta.

 • krv;

Verzija patološkog procesa ili prijetnji pobačaja. U trudnoće mačke, pražnjenje krvi se prepune komplikacijama. Ali sasvim prirodno tokom borbi i pokušaja.

 • prljava žuta nijansa;

U ovom slučaju morate pratiti ponašanje mačaka, koliko dana se ponaša neprirodno. Takvo pražnjenje u trudnici u mačkoj obično nema ništa ozbiljno. Formiraju se kao rezultat proizvoda vitalne aktivnosti beba.

Uz dodatne simptome, ova boja ukazuje na puštanje gnoj iz petlje. Možda je počeo upalni proces u maternici. Hitno je potreban tretman efikasnim lijekovima ili prekidom trudnoće.

 • Bijeli.

Normalna situacija tokom formiranja fetusa. Amnionska tekućina ispunjava maternu šupljinu, a višak toka.

Šta može biti pražnjenje

X -Raj trudnoće mačke

Bitan! U bilo kojoj sumnjivoj situaciji sa zdravstvenim pravom mačkom, bolje je kontaktirati specijalista koji će provesti ultrazvuk ili rendgenski dijagnostiku.

Prirodni uzroci

Pražnjenje je različito i odgovara svako doba gestacije. Ne morate se uvijek plašiti potpuno fiziološkog procesa. Ako izlučena tajna ne izaziva anksioznost, nema smrdljive mirisa ili krvarenja, onda je to normalno.

Opasne bolesti

Krvavo, kao i zeleno pražnjenje sa specifičnim mirisom u mački tokom trudnoće uvijek ukazuju na patološki proces, čine se dodatni simptomi. Razlozi mogu biti različiti: upala organa reproduktivnog sustava, odvajanje placente, fetalne smrti itd.D. U nekim slučajevima to ukazuje na bolesti koja zahtijeva hitno liječenje.

Vaginite

Upala vagine. Dijagnostička karakteristika - mačka počinje lizati prilično često, skrivajući se pražnjenje. To komplicira dijagnozu bolesti. Neznatan oblik može se izliječiti s tuširom, teškim - već antibioticima.

Endometritis

Upala maternice. To je zbog intrauterine infekcije, kao rezultat toga životinja može roditi oslabljene ili prevremeno rođene bebe, koji ponekad čak umiru. Akutni endometritis u nedostatku liječenja podrazumijeva smrt mačke. I kao rezultat hroničnog endometritisa može se razviti hidrometar. Sama sekret može biti različite nijanse, bilo koje dosljednost i miris.

Hidrometar

Akumulacija u šupljini maternice tečnosti, izluda, tajna maternice žlijezda. Kao rezultat toga, maternica nabubre. Moguće izolacije male ili razmažene prirode. Razvija se često protiv pozadine hroničnog endometra. Hitni tretman je potreban, u protivnom mačka može umrijeti.

Hematometar

Javlja se u slučaju povrede maternice, upale. Pojavljuje se akumulacija krvi. Tokom trudnoće, mačka će imati krvavi ispuštanje iz materne šupljine.

Piometar

Upalna bolest maternice, kao rezultat čijeg PU-a na njemu se nakuplja. Zbog hormonskog kvara ili unosa šupljine patogene flore, endometrotis počinje razviti.

Prirodni uzroci

Šematski piometri crtanja u mački

Piometar se nastavlja u dva oblika:

 • Otvoren. Rezultirajuća gnoja izlazi iz materne šupljine prema van. Vlasnik može lako pronaći takva odjela i započeti hitno liječenje;
 • Zatvoren. S ovim obrascem, PU se nakuplja unutra, na taj način naduvavaju maternicu. Dijagnosticiranje bolesti u ovom slučaju mnogo je teže. Morate promatrati ponašanje trudnice. Sporo i apatično stanje, groznica, gubitak apetita, obilna žeđ, mačka često počinje lizati, često urinira, disanje je teško.

Kada postoji neko otpuštanje, morate nazvati veterinar

Na samom početku trudnoće, lagani ružičasti pražnjenje moguće je odmah nakon pletenja. To je zbog formiranja sluzokože, deo koji izlazi. Ovo je homogena prozirna sluz bez određenog mirisa. Ovo je normalna situacija, ne biste trebali paničiti.

Nužno! Postoje pražnjenje, prilikom otkrivanja koji biste odmah trebali obratiti specijalistiku.

Krvavi, žuti, zeleni, sa smeđim ugrucima, pražnjenje sa specifičnim mirisom - ovo su simptomi na kojima trebate obratiti pažnju. To može biti popraćeno groznicom, nemirnim ponašanjem, nedostatkom apetita, često pića i mokrenje, grčevi boli.

Bitan! Nemojte brkati krv u mačkoj prije porođaja sa patološkim pražnjenjem.

Tri dana prije isporuke, sluzničarski utikač povlači se.

Izmet se mogu pustiti iz anusa. Potpuno su različiti razlozi i drugi tretman.

Dijagnostika

Da bi precizno odredio uzrok pražnjenja u trudnici, potrebno je izvršiti niz studija:

 • Opća analiza krvi;
 • Krvna hemija;
 • Opća analiza urina;
 • bakteriološka sjetva urina;
 • X -Raj trbušne šupljine;
 • Ultrazvučni pregled.

Opasne bolesti

Ultrazvučna dijagnoza buduće majke

Preventivne mjere

Neko pražnjenje je varijanta normalnog fiziološkog procesa. Da bi se izbjeglo pristupanje patološke flore i naknadne upale, mora se izvesti niz preporuka:

 • strogo promatrati antiseptičke uslove tokom porođaja;
 • Redovni zdravstveni testovi za veterinar;
 • Ultrazvuk maternice periodično rade;
 • Kada plete, pažljivo provjerite mačku zbog nepostojanja genitorijskih infekcija;
 • Ne odgađajte posetu stručnjaku prilikom otkrivanja drugog ponašanja mačke sa specifičnom tajnom i mirisom.

Trudnoća mačke je proces tokom kojeg vrijedno plaćati pažnju na kućnog ljubimca. Nezdrav pražnjenje u trudnici je razlog da se odmah obratite veterinaru. Pravovremeni tretman pomoći će sačuvati zdravlje kućnog ljubimca i života mačića u maternici.

Video

Članci o temi
LiveInternet