Trudnoća husky: koliko traje, porođaj kod pasa

Uzgoj sibirskih huskyja zahtijeva da je zbližava pažnju vlasnika. Vlasnik definitivno mora znati koliko trudnoće traje pse Husky kako bi se unaprijed pripremio za porođaj. Pored toga, dužan je kućom pružiti kompetentnu njegu i sastaviti ispravnu prehranu.

Kad se pojavi pubertet

U pasama pasmine Husky, prva estrusta može se pojaviti u starosnoj periodu od 6 do 14 mjeseci.

Kučka se može pričvrstiti čak i u prvom lovu, ali to se ne može dopustiti. Psi su dozvoljeni da uzgajaju, čija je godina u vrijeme pletenja 15 mjeseci.

Kad se pojavi pubertet

Sibirski husky pas sa štenadima

Koji dan estrusa treba da pleneš na koji dan

ESTRUS traje u prosjeku 21 dan. Prvih dana pas ima krvavi pražnjenje. U ovom trenutku životinja je zainteresirana za muškarce, ali ne dopušta im.

Na 10-15. godini se događa kuitch Hasky ovulacija. To je ovo razdoblje koje se smatra najpovoljnijem za parenje. Petlja je značajno natečena, iscjedak postaje svijetlo i više oskudnije.

Prilično tačna metoda za određivanje dana parenja je proučavanje razmazi koje se uzima iz vagine kuje. Oni to počinju raditi tjedan dana nakon početka estrusa. Brzo povećanje broja keratinizirajućih ćelija (više od 80%) svjedoči su neposredni napad ovulacije.

Priprema za pletenje

Obavezni pripremni postupci uključuju:

  • Uzimanje brisanja za bakteriološke bolesti: herpes, klamidija, ureaplapma i mikoplazmoze.
  • Krvni pregled (opći i biohemijski testovi).
  • Ultrazvučni pregled trbušne šupljine.
  • Ispit srca (EKG, ultrazvuk ako je potrebno).
  • Degelmintizacija (1-2 mjeseca prije mate).

Prije pletenja životinja, dobro hodaju. Nemojte hraniti kućnog ljubimca 2-3 sata prije mate.

Za referenciju! Ako su psi pleteni prvi put, preporučuje se pozvati iskusni specijalista.

Kako je pletenje

Obavezno pravilo - viskoznost se nužno provodi na teritoriji muškog muškarca, ali moguće je provesti u neutralnom mjestu za oba psa.

U početku se životinje susreću i njuškaju jedni druge. Nakon nekog vremena, mužjak počinje da pravi kaveze. Kuja, ako je potrebno, može se držati za ovratnik ili ispod stomaka. Nakon uspješne krave, psi stoje u repu "dvorac" na rep. Trajanje ovog perioda je 15-60 minuta.

Koji dan estrusa treba da pleneš na koji dan

Nakon uspješne krave, psi ulaze u "dvorac"

Bitan! Ne možete prisiliti životinje prisilno, jer će to dovesti do povreda genitalija.

Značajke trudnoće

Vlasnik kuje ne smije znati koliko trudnice hoda Husky, jer su ove informacije koje će omogućiti da prepoznaju razvoj komplikacija na vrijeme. Međutim, zdravi psi nose bebe lako.

Kako odrediti

Utvrdite da li trudničke hasci mogu biti sljedeće:

  • 2-3 tjedna nakon uspješnog pletenja, životinja može odbiti hranu, često se opaža kratka kršenja stolice.
  • Od 5 tjedana kučka želudac se značajno povećava, to postaje zaokruženiji.
  • Mliječne žlijezde počinju mijenjati od 4-5 tjedana nakon partnera.

Da biste potvrdili trudnoću kućnog ljubimca, možete napraviti ultrazvučni pregled. To se radi sa početkom od 25-28 dana od datuma pletenja.

Za referenciju! Otkrivanje plodova pomoću sonde (palpacija) moguće je u periodu od 40-45 dana.

Koliko dana traje

Husky je trudnoća traje u prosjeku 58-63 dana. S malim brojem plodova, porođaj se može pojaviti na 63-65 dana.

Bitan! Ako pas nije rodio 70 dana, morate se posavjetovati sa ljekarom, jer u ovom slučaju može biti potrebna operacija.

Priprema za pletenje

Trudnoća u psima Husky traje do 63 dana

Husky Care tokom trudnoće

U prvoj polovini trudnoće pas vodi normalan način života. Preporučuje se prenošenje životinje na štenetu dijetu, počevši od 4 tjedna. Do kraja trudnoće, dnevna norma je glatko povećana za 50%, dok se količina hranjenja povećava na 3-5.

U prvih 25-30 dana, pas zadržava aktivnost, ali vrijedi izbjegavati previše aktivne igre i snažne opterećenja. U drugoj polovini trudnoće, Husky je ograničen u skakanju i trčanju. Puno ljudi hoda sa psom, ali ležerno.

Zanimljivo! Ako vlasnik zna koliko trudnički pas šeta, on lako može organizirati hodanje.

Kako opremiti ležaj za pse

1-2 tjedna prije pojave malih pasa potrebno je opremiti suncokret. Za porođaj i naknadno uzgoj beba, velike kutije šperploče ili ploče sa minimalnim dimenzijama 1,5 * 1,5 metra su prikladno.

Dno takve kutije prekriveno je novinama ili upijajućim pelenama. Čist prekrivač, pokrivač ili list položeni su na vrhu.

Ne koristite madrace od pamuka ili pjene, jer ih pas može slomiti i jesti punilo.

Znakovi pristupa porođaju

2-4 dana prije pojave beba, majka pada u majku, dok se kralježnica počinje istaknuti. Flekminarne žlijezde primjetno se povećavaju u veličini, kolostrum može stršiti iz bradavica.

Još jedan svijetli znak hitne pomoći je oštar pad tjelesne temperature (ispod 37 stepeni). Ako se to dogodilo, onda će pas početi rađati u roku od jednog dana.

Kako prelazi porođaj

Obično rođenje Husky prolaza bez komplikacija. Pas se uklapa na kauč, brine, teško diše. Prosječno trajanje ovog razdoblja je 12-24 sata. Za to vrijeme Husky počinje roditi, njena voda kreće (prozirni tečni teče iz vagine).

Kako je pletenje

Uz generičke komplikacije, veterinar bi trebao pomoći psu

Nakon toga počinju pokušaji. Nakon 5-10 jakih kontrakcija, prvo se štene rodi. Trebao bi se roditi u roku od 4 sata. Ne treba se odvijati više od dva sata između rođenja naknadnih beba.

Bitan! Ako je pas napustio vodu, ili su borbe već započele, ali prvo štene nije rođeno 3-4 sata, potrebno je što prije pozvati veterinar. To može ukazivati ​​na prisustvo mrtvog fetusa u maternici, koji ne može proći kroz rođenje kanala.

Kako nahraniti psa nakon porođaja

Nekoliko sati nakon završetka rođenja, kuja nudi malu količinu hrane. U prvih nekoliko sati, kućni ljubimac je dat meka hrana (mesna konzervirana pastere, sitno sjeckano povrće). U narednih nekoliko dana dijeta se nadopunjuje fermentiranim mliječnim proizvodima.

Ako je Husky jeo suvom hranom prije porođaja, ne mijenja dijetu, ali krekeri su pre nego što su u toploj vodi. Da biste potaknuli laktaciju, možete ponuditi kujev toplog čaja sa mlijekom.

U većini slučajeva trudnoća i porođaj u predstavnicima sibirske haske pasmine postupe bez komplikacija. Prije nego što se bavi uzgojem, vlasnik mora saznati koliko vremena Haski izlazi štenad, kako pravilno brinuti za kućnog ljubimca u ovom periodu i kako kompetentno poroditi.

Članci o temi
LiveInternet