Zašto pas jede zemlja na ulici: razlog

Često se dešava da vlasnici pasa počinju brinuti se baš mnogo kada njihova životinja koristi zemlju. Naravno, ovo ponašanje u većini slučajeva uzrokovano je određenim odstupanjima ili bolestima, ali to nije uvijek slučaj. Zašto pas jede zemlju? Ovo ponašanje ima više od jednog razloga, a za svaku od njih se koriste različita rješenja.

Uzroci jela zemljišta ili gline

Razlozi na kojima pas jede Zemlju može biti potpuno drugačiji i nepredvidiv:

 • Ponekad pas jede gline nepoznato zašto, bez ikakvog dobrog razloga. Domaća životinja je bačena nijedna korisna tvari u tijelu, tako da instinktivno pokušava nadoknaditi njihov nedostatak.
 • Prisustvo parazita u stomaku. To dovodi do stalne nelagode. Štene se pokušava riješiti neugodnog osjećanja sa svim svojim moćima, pa počinje tražiti izvanredne načine za rješavanje problema.

Uzroci jela zemljišta ili gline

Pas jede zemlju

 • Pokušaj privlačenja pažnje. Ako vam nedostaje pažnja, kućni ljubimac jednostavno pokušava učiniti da se vlasnik brine o njemu.
 • Depresija ili osjećaj usamljenosti. Iz tog razloga mogu se pojaviti neobične navike, što tijekom vremena dovode do pogoršanja u zdravlju psa. Jedna od tih odstupanja je picacizam. Tada životinja počinje jesti sve što vidi, samo da napuni želudac.
 • Ponekad pas bilo koje dobi može biti tako odnesen igrama da gubi kontrolu nad sebe, a iz viška emocija počinje jesti zemlju.
 • Pokušaj da se upoznaju. Ovo je najjednostavniji razlog, jer je domaća životinja jednostavno zanimljiva ukusu onoga što ga okružuje. Međutim, čim osjeti posljedice takvih postupaka, on će samostalno ugasiti od loše navike.

Dodatne informacije! Uzrok tla sa postrojenjima s ulicama sa zatvorenim biljkama može biti miris izlučen cvijećem ili korištenim gnojivima.

Metode za dijagnosticiranje poremećaja

Vrijedi napomenuti da je jelo zemljište izuzetno rijetko normalan proces. Problem je u tome što takve akcije s vremenom još uvijek pogoršavaju opće stanje psa, što znači da se morate nekako riješiti. Ali ne brinite odmah, bolje je prvo razumjeti razloge ovog ponašanja: zašto štene pojede zemlju?

Glavni faktor dijagnoze je kako pas apsorbuje zemlju.

Metode za dijagnosticiranje poremećaja

Nasumično tlo unose u tijelo prilikom jedenja trave

Napajanje travom

U ovom slučaju nema razloga za zabrinutost. Za kućne ljubimce, normalan fenomen za jelo trave. Ali kad nema načina da ga očistite sa zemlje, morate jesti s tim. U ovom slučaju samo trebate pomoći životinji, treseći biljku sa tla tako da u budućnosti nema problema sa stomakom.

Bilješka! Sama trava povoljno utječe na tijelo kućnog ljubimca, pa ne brinite.

Nasumično zemljište koje ulazi u tijelo tokom igara

Najčešće se to događa kada se igra sa štapom na ulici. Vlasnik ga baca na određenu udaljenost, a pas ga mora vratiti. Trenutno kada pas uzme predmet, određena količina tla se izvlači i određena količina tla. To se događa slučajno, ali vrijedi izbjegavati igre na mjestima gdje se to može dogoditi.

Svjesno jelo Zemlje

Vrijedno je zabrinjavajući kada životinja to čini vidljivim zadovoljstvom. U takvim je slučajevima potrebno kontaktirati veterinar što je prije moguće što je prije moguće. Ako se apsorpcija dogodi u malim dozama, tada su razlozi alarma manji, ali vrijedan je pažljivo promatrati kućne ljubimce.

Moguće posljedice ovog ponašanja

Slučajni kamenje pogodilo zemlju

Moguće posljedice ovog ponašanja

Problem treba tretirati sa pažnjom, čak i ako je vlasnik siguran da razlozi za to ponašanje psa nisu ozbiljni. Tlo u svakom slučaju negativno utječe na zdravstveno stanje, tako da je bolje kontaktirati veterinarsku kliniku za savjet specijalista. Može propisati potrebne vitamine ili propisati pravilnu njegu. Neće biti suvišan. Tu su i šljunak u zemlji, što vrlo ozbiljno može utjecati na dobrobit tijela psa. To dovodi do ozbiljnih posljedica, pa čak i smrti:

 • Uvođenje infekcije ili parazita koje će iscrpiti životinju. Za to je dovoljan najmanje dio tla.
 • Ozbiljno trovanje vodeći do proljeva ili zatvor. Sve zbog činjenice da postoji ogroman broj toksina koji je osoba bacala osoba u zrak ili u vodu u zemlji. Ako uđete u creva, oni uzrokuju veliku štetu.
 • Crijevna opstrukcija. Nastaje zbog apsorpcije kamena isprepletenih, što takođe krši integritet zuba.

Bitan! Da bi se izbjeglo slučajno kamenje ulazak u tijelo životinjskog, potrebno je pažljivo postupati sa svojim ljubimcem i periodično ga pregledati za prevenciju.

Šta nedostaje i kako se nositi s tim

Takve navike mogu biti rezultat nedostatka vitamina. Zatim vam treba kompleks vitamina i minerala u obliku aditiva za hranu. Krelar ili drveni pepeo možete staviti i pored ploče za hranu.

Ponekad je razlog neuravnotežena prehrana ili njen nedostatak. Preporučuje se komponirati pravu prehranu sa stručnjakom i promatrati ponašanje psa već neko vrijeme, prilagođavajući ga.

Bilješka! U ekstremnim slučajevima bit će potrebno napraviti x -ray i uzeti testove.

Ako pas jede pijesak ili tlo u mladoj dobi, onda je bolje pružiti njenu fizičku aktivnost, baviti se obukom, dok svi predmeti koje ona može gutati treba ukloniti. Iste metode se mogu koristiti ako pas jede ugljen. Zašto pas jede pesak? Štene-živahno jede šljunak zašto? Ovo su najzgodnija pitanja našeg vremena. Isti princip djeluje ovdje kao i kod zemlje, jednostavno nije uvijek ispod strane da se tlo ispada.

Šta nedostaje i kako se nositi s tim

Preventivni pregled veterinara nikada neće biti suvišan

Načini odbiti

Postoji nekoliko načina da spasite kućnog ljubimca iz loše navike:

 • Kao što je nevidljivo uplašiti životinju kao oštar zvuk, na primjer, pamuk. Zbog trenutne objavljene adrenaline u budućnosti će raditi sa instinkcijom samo-očuvanja, a pas će se odnositi na to mjesto ili obilaznice ili obilaznice.
 • Koristite gumene igračke u šetnji. Oni će odvratiti psa, posebno ako su mu zubi.
 • Trknuti. Kućni ljubimac će biti iscrpljen, tako da neće imati snage da se muči sa zemljom. Vremenom će zaboraviti na "čudan hobi", a njegovo fizičko stanje poboljšati će se.

Ovi savjeti pomažu ako je takvo ponašanje posljedica loše navike ili hobija. Možete isprobati svaki od njih, t. do. To u svakom slučaju neće naštetiti. Međutim, da se obratite veterinaru još uvijek vrijedi.

Iz svega gore navedenog možemo zaključiti da bilo koji razlog, vrijedi kontaktirati specijalista koji će pomoći da izbjegne moguće negativne posljedice. Profesionalni savet nikada neće biti suvišan.

Članci o temi
LiveInternet