Karelo finski laika: opis pasmine pasa

Zbog svog atraktivnog izgleda, relativno male veličine i dobro -Naverirani karakter, crveno -Haired poput je stekao veliku popularnost među pometnicima za pse. Ovi vatreni psi osvojili su ljubav ne samo lovcima, već i ljude koji su jednostavno željeli dobiti druženje za sebe. Ovaj članak ima detaljne informacije o fina-carelian kao.

Istorija porijekla pasmine

U 20. stoljeću uzgajivači iz SSSR-a aktivno su se bavili uklanjanjem pasmine koje bi mogle pratiti lovce u kampanjama na krznoj zvijeri. Prve generacije finskog pastira dobivene su kao rezultat prelaska finskih, oloneta i karelijanskih pasa.

Pokazalo se da su štenci bili prilično raznoliki, pa je odlučeno da ih pređem uvoznim finskim spicutom. Ovaj potez objašnjava "dvostruko" ime.

Istorija porijekla pasmine

Predstavnik pasmine

Prvi put je pasmina službeno registrirana tek 1984. godine Savez La Luky Lovers. Karelija se smatra domovijom pasmine.

Opis pasmine

Karelo-finski pas postao je prepoznatljiv zbog svog medvjeđeg boja boja. Na leđima i glavi boja je dublja, dok su donji trbuh i šape svjetlosti. Kaput je gust, s gustom podlogom.

Srednje psi nalik špijuni, sa klinom-apsed glavom i oštrim trokutastim ušima. Udovi su ravni, proporcionalni veličini tijela. Zadnje noge su šire od prednje strane. Dozvoljeno je produženje srednjeg prsta. Jagodice su jaki, muškarci su oštro definirani. Rep je lepršav, uvijen prstenom - razlika između svih husKija.

Za referenciju! Muški 42-47 cm na grebenima, težina do 15 kg. Kučke su nešto manje-38-46 cm na CONTERS, do 12 kg.

Značajke karaktera i ponašanja

U temperamentu su ove životinje vrlo aktivne i razigrane. Treba im svakodnevno fizički napor i komunikacija sa vlasnikom.

Goniče su glasni i vole da laju čak i za vrijeme igre. Važno je da ne propustite trenutak socijalizacije štenata i ubuduće da mu platite puno pažnje - bez komunikacije sa ljudima i drugim psima, voli postati nepodnošljiv i divlji.

Opis pasmine

Kao na lovu

Priroda slično je osebujna i prilično je teško staviti neiskusne vlasnike. Ovi psi su neovisni od starosti - bit će donesene mnoge odluke, vođene instinktima i njihovim razmatranjima. Izuzetno su osjetljivi i poštuju samo sajam, mudar vlasnika.

Bitan! Temperatura temperamenta i ne može pronaći pristup psu treba razmisliti o odabiru omiljenog rase.

Misija pasmine i lov

Karelo-finski Laika je uzgajan loviti zveru krzna. Ako se problemi mogu pojaviti treniranjem trikova, a zatim lovački trening lakše je zbog teških instinkata u psima ove pasmine.

Na lovu, ljuska mora pratiti i navesti lokaciju proizvodnje. Ako je potrebno, odložite zvijer, ali ne povredite ga i ne ubijete (ako ne govorimo o očuvanju života).

Obuka i obrazovanje

Neovisnost Karelian Spitza podrazumijeva potrebu za treniranjem i educiranjem štene iz male dobi. Za održavanje reda u stanu i šetnju bez povrede, vlasnik bi trebao trenirati kućnog ljubimca najmanje osnovnih timova.

Pas se ne smije bojati vlasnika, ali poštujte ga. Prvi kontakt sa štenadom trebao bi biti uspostavljen do šest mjeseci.

Hodanje

Karelian voli trebaju svakodnevne šetnje popraćene aktivnim igrama i fizičkim naporima. To je prilično teško organizirati ovo na povodcu, tako da bi budući vlasnik sličnosti trebao razmisliti o mjestu gdje je mogao sigurno pustiti psa da se povoda.

Značajke karaktera i ponašanja

Hodati

Karelo-finski simpatish (kfl) zahtijevaju da svakodnevne šetnje traju najmanje 3-4 sata (ukupno). Ovaj put se može podijeliti na 2 ili 3 kampanje po ulici.

Nega petamian

Svi psi ove pasmine, bez obzira na raznolikost, karakteriziraju relativno duga vuna s gustom podlogom. Krzni kaput zahtijeva posebnu njegu - treba se češljati najmanje 2-3 puta u sezoni.

Sa ulicama, češljanom vunom treba biti samo ako je štand životinje dobro izoliran ili klima mjesta prebivališta ne podrazumijeva vrlo niske temperature.

Kako se hraniti

Finski pastiri su nepretenciozni, a savršeni su za hranjenje prirodne hrane. Za održavanje aktivnosti i vedrine takvog mobilnog psa, mora primiti sve potrebne korisne tvari iz hrane.

Dijeta životinje trebala bi biti nisko-fant meso (zec, piletina ili teletina), jaja, zelenila, žitarice (sa dodatkom ulja).

Dodatne informacije! Ne možete se voljeti zdjelu s toplom hranom. Treba pričekati da proizvodi dosegnu sobnu temperaturu.

Uprkos malom veličini lajkova, prorasti su, pa morate strogo pratiti veličinu dijela kućnog ljubimca.

Propagovanje i životni vijek

U prosjeku, finski ovčar živi 13-15 godina. Brojke se mogu varirati ovisno o životnim uslovima, genetici, aktivnosti i kvaliteti prehrane životinje.

Stručnjaci ne preporučuju prvo viskoznim za obavljanje dostignućih psa dve godine starosti. Trećeg dana Estrusa, kučka sa mužjakom mora biti uvedena na neutralnu teritoriju. Na vlastitoj zemlji pas može pokazati agresiju.

Misija pasmine i lov

Poput šteneta

Za i protiv

Kako bi se potencijalni vlasnik olakšao izračunati njegovu snagu, karakteristike pasmine sakupljaju se u tablici.

prosMinusi
AktivnostNeovisnost, tvrdoglavost
Tolerancija na stresJedu puno
Snažan imunitetLjubav dominira
Dobre lovne kvaliteteTeško ih je trenirati
ČistoćaZahtijevaju veliku pažnju


Fino-Korel Laika - pasmina je prilično osebujna, ne može se nazvati univerzalnim.

Kako odabrati štene

Prije poznanstva s bebama, morate učiti što više o roditeljima: Na genetskom nivou ne prenose se samo vanjske kvalitete, već i karakteri. Od roditelja sa nestabilnim nervnim sistemom, stidljivi ili agresivni potomci se rađa.

Ne vjerujte u verbalni opis psa od strane vlasnika - morate vas zamoliti da lično pogledate roditelje štene. Kupnja psa iz vrtića je pouzdanija nego od privatnih uzgajivača.

Štene bi trebalo biti aktivno, razigrano, umjereno znatiželjno. Sudjelovanje u buci sa vršnjacima je dobrodošlo.

Prikladni nadimci

Izbor nadimak za lajkove je najvažnija lekcija, jer će naziv biti u pratnji životinje u cijelom životu.

Bitan! Ne biste trebali zvati životinje ljudska imena ili nadimke bivših favorita koji su već umrli.

Djevojke vole takve nadimke kao:

 • Alma;
 • Eva;
 • Nayda;
 • Taiga;
 • Lada;
 • Aida;
 • Vesta;
 • Laura;
 • Peraje;
 • Neo;
 • Aurora.

Obuka i obrazovanje

Odrasla osoba voli pored vlasnika

Poput dečka može se nazvati:

 • Sjever;
 • Zapad;
 • Magla;
 • Grom;
 • Poklon;
 • Arkos;
 • Lisica;
 • Lic;
 • Crvena;
 • Oscar;
 • Jerry;
 • Balto.

Potencijalni vlasnik vatrenog huska mora osjetljivo procijeniti njegovu snagu i resurse. Da bi predstavnik ove pasmine znači preuzeti odgovornost za svoj život. Vrijedno je pripremati da ljubav pse pružite unaprijed i tada će se uzvratiti.

Članci o temi
LiveInternet