Koliko mačaka odlazi od anestezije nakon kastracije: koliko dugo mogu spavati

Kastracija je jednostavan postupak koji se koristi za uklanjanje vrlo mogućnosti potomstva. Ali za svoje ponašanje je obavezno opća anestezija. Kao rezultat njegove upotrebe, stanje životinje može pogoršati. Mačka nakon što dugo odlazi na anesteziju, mogu se pojaviti neželjene reakcije, posebno za neke pasmine.

Koliko vremena odlaze mačke

Mnogi vlasnici su zainteresirani za koliko mačaka odlazi od anestezije nakon kastracije. Brinu se o zdravlju svog ljubimca, pa oni ovo pitanje traže na ljekaru koji pohađaju. Odgovor na pitanje ovisi o dobi, stanju zdravlja, količini lijeka i pasmine životinje.

Koliko vremena odlaze mačke

Polazak iz opšte anestezije

Ovisno o doba mačke

U određeno doba utječe tijelo kućnog ljubimca prodiranjem otrovnih lijekova i droga. Stoga se odlazak nakon anestezije može razlikovati:

 • Mladi mačići. Možete kastrirati mače koje je dostigao 7-8 mjeseci. Ali u ovom slučaju upotreba opće anestezije negativno utječe na njegovo zdravlje. Unutarnji organi još nisu ojačani, tako da se tijelo ne može odoljeti trenutnom supstanci lijeka. Nakon operacije, pražnjenje se događa već duže vrijeme, u roku od 5-6 sati.
 • Zreli pojedinci. Ovo je najpovoljnija dob za sterilizaciju ili kastraciju. Životinja će odstupiti nakon prestanka lijeka u roku od 2-3 sata.
 • Stariji pojedinci. Sistemska anestezija dovodi do produženog efekta, jer je tijelo kućnog ljubimca oslabljeno. Mačka se može odmaknuti od anestezije ne ranije nego nakon 6 sati. Visok rizik od neželjenih reakcija.

Proces povlačenja može dugo trajati. U ovom slučaju, kućni ljubimac može biti svjestan, ali osjeća se loše.

Za referenciju: Fiziologija mačaka je takva da postoji razdoblje najbolje pogodno za kastraciju. Mnogi veterinari savjetuju da obavljaju poslove na mačke koje su stigle u pubertet, ali nikada nisu učestvovali u pletenju.

Ovisnost vremena za oporavak od količine anestezije

Prije postupka, veterinar provodi potpunu dijagnozu tijela pacijenta. Ako se utvrđuje složeni slučaj ili upravljani lijek nema učinka, količina proizvoda se povećava.

Primjeri koliko će mačka ići potpuno

Opće ispitivanje mačke

Kao rezultat toga, efekt se brzo razvija, ali to negativno utječe na zdravlje životinje. Bočne efekte se često formiraju, jaz tokom kojeg pacijent spava.

Koliko dugo nakon kastracije mačka kreće od anestezije: sa povećanom dozom anestetičkog agenta, efekat se može proširiti na 5-6 sati, bez obzira na starost.

Uticaj pasmine kućnog ljubimca

Ako se kastracija izvrši za lutalice ili kućne ljubimce koji nemaju pasminu, izdanje nakon anestezije brzo. Mogu se pojaviti nuspojave, ali u manjoj mjeri.

Ako je mače ili odrasli pojedinac čistokrvan, vremenski period tokom kojih se zaspava za kućne ljubimce.

Britanski, sijamski, škotski, sfinkse su najviše pogođeni. Njihova zaštitna sposobnost tijela znatno je niža nego u ostalim pasminama mačaka.

Primjeri koliko će mačka ići potpuno

Vrijeme potrebno za napuštanje anestetičkog lijeka različito je za svakog pojedinca. Postoji otprilike vrijeme, ovisno o stanju zdravlja, pasmine i starosti:

 • Mladi mačići-5-6 sati;
 • odrasli-2-3 sata;
 • Starije mačke - oko 6 sati;
 • Mačke koje nisu pasmine - 2 sata;
 • Potpuno zdrave čistokrvne životinje-3-4 sata;
 • Kućni ljubimci s bolestima kardiovaskularnog, mokraćnog, nervnog sistema, jetrenog tkiva-5 sati ili više;
 • Kućni ljubimci sa upalnim bolestima bubrega - 4 sata;
 • Kućni ljubimci sa zatajenjem bubrega - 6 sati.

Aktivna supstanca proizvoda metabolizira se pomoću jetre, izlučuje bubrege. Zato sa patologijama ovih organa je vrijeme za koje se dešava mačka. Mačka se osjeća loše zbog bolesti, ali kao rezultat anestezije, njegovo dobro se pogoršava oštro.

Pažnja! Životinje su posebno pogođene u prvoj godini života. Funkcije jetre i bubrega nisu dovoljno razvijene, tako da se uklanjanje lijekova oštro usporava.

Ako je mačiće slab ili u odrasloj osobi, postoje bolesti unutarnjih organa, trebali biste se održati s postupkom dok se pacijentovo zdravlje normalizira. Da biste se ne brinuli o dobrobiti nakon postupka, trebali biste saznati od veterinara koliko mačka ostavlja nakon anestezije.

Mogući efekti tokom odlaska anestezije

Nakon primjene lijeka u tijelu se događaju promjene. U krvi i tkivima, anestetika se nakuplja, zbog kojih se životinja ne može dugo kretati.

Mogući efekti tokom odlaska anestezije

Operacija kastracije

Najčešće susrele sljedeće posljedice:

 • Mačka je hladna. Takva se reakcija može dogoditi zbog usporavanja cirkulacije krvi. Ali ako pacijent ima puls, ne biste trebali brinuti. Hladni poklopac može doći do cijelog perioda pražnjenja.
 • Otvorene oči. Aktivna supstanca lijeka utječe na mišićno tkivo, opuštajući ga. Stoga, kućni ljubimac može imati otvorene oči čak i za vrijeme spavanja. Ne biste trebali brinuti, možete ih samostalno zatvoriti prstima tako da sluznička membrana očiju ne isušuje.
 • Dispeptički poremećaji. Anestetik može utjecati na probavni trakt i gazanje mozga. Kao rezultat toga, kućni ljubimac ima mučninu, koja je praćena povraćanjem. Vrijedno je kontaktirati veterinar da spreči dehidraciju.
 • Urinarna inkontinencija. Simptom se javlja zbog opuštanja glatkih mišića, uključujući urogenitalni trakt. Mokraćnica će doći u normalu za nekoliko sati.
 • Slabost, letargija. Ovo su najčešće posljedice nakon djelovanja lijeka. Dobrobit se postepeno poboljšava, životinja postaje aktivna.
 • Viseći u očima, uši buka. Vizualno ove disfunkcije nisu određene. Ali mačka može slabo čuti, pa ne odgovarajte na poziv vlasnika. Budući da se udvostručio u očima, mačka ne ustaje, ne može ići, pokušava se kretati manje od kretanja.
 • Orušenost šapa. Ovo može biti dugačka nuspojava iz anestezije, koja je nezavisno eliminirana. Ali u nekim slučajevima doktor može nepravilno koristiti lijek, što će dovesti do stalne parestezije. Stoga je važno provesti operaciju u dobro poznatim klinikama.
 • Privremena promjena ponašanja. Agresivne mačke mogu postati simpatična za period pražnjenja.
 • Kršenje koordinacije. Nakon što mačka ustane, njegov hod je drhtav. Može pasti, posrnuti, udariti zidove i uglove. Zbog toga treba osigurati da on ne našteti sebi.

Anestezija negativno pogađa i ljude i životinju. Ako je mačka napravljena od kastracije, trebali biste odabrati kompetentni veterinar koji koristi samo visokokvalitetni anestetički alati. To značajno smanjuje rizik od razvoja neželjenih reakcija i trajanja emisije iz anestezije. Da biste bili sigurni u kvalitetu, trebali biste pitati koji lijek koristi.

Članci o temi
LiveInternet