Šuma (ovratnik za pse iz krpelja i buva)

Ovratnik iz šumskih pasa etablirao se kao efikasan lijek protiv opasnih insekata. Pogodno je koristiti i nije opasan za kućne ljubimce, pruža zaštitu od krpelja u cijeloj sezoni, djelujući 8 mjeseci.

Važnost zaštite psa iz krpelja

Kao rezultat ugriza krpelja, pas može razviti piroplazmozu, boreliozu i druge infekcije. To su opasne bolesti, često vode do smrti životinje. Oni odmah napreduju, trovajući tijelo psa, ponekad vlasnici čak nemaju vremena da primijete promjene. Kućni ljubimac odmah bledi.

Važnost zaštite psa iz krpelja

Pas u travi

Bilješka! Bolest počinje kada pljuvačka insekata uđe u krv životinje. Bez zalogaja infekcije se ne događa.

Veoma je važno primijetiti opasan insekt na vrijeme i spriječiti ga da kopa u kožu psa. Ako se to dogodilo, pas treba odvesti u veterinar. Doktor će izvući krpelj i utvrditi da li je kontrast. Ako postoji prijetnja razvojem bolesti, a zatim tretman mora početi odmah. Inače postoji šansa da kućni ljubimac neće preživjeti.

Princip djelovanja ovratnika "šume"

Najveća cesta je sigurna za pse. Dovoljno je staviti na životinjsku i tvari trovanje krpeljima i buvama, počet će se širiti preko vune i kože. Njihov učinak ne utiče na psa, ne prodire dalje od lojnih žlijezda. Stoga, ponašanje i dobrobit životinje ne pate.

Dva dana - dovoljno vremena za djelovanje djela. Za to vrijeme bit će na cijeloj vuni kućnog ljubimca i gdje god se pojavi insekt, pao će pod njegovom akcijom:

 • Krpelji pokušavaju da odlaze odmah. Napuštaju psa, a ne da imaju vremena da ga ugrize, kopaju u kožu ili umiru pod utjecajem komponente toksičnog za njih.
 • Buhe prestaju griziti. Oni su paralizirani i prestaju uzrokovati zabrinutost za psa. Maksimalno dan koji umiru.

Karakterizacija i kompozicija "šuma"

Ovratnik se ne može zvati jeftino. Ali mora se imati na umu da će njegovi postupci biti dovoljno dugo. Istovremeno, kućni ljubimac stalno će biti pod zaštitom i neće se morati brinuti prije svake šetnje do šume.

Princip djelovanja ovratnika

"Šuma" na psu

Postoje glume supstance u ovratniku za pse Foresto:

 • Imidakloprad. Pomaže da se nosi sa buvama i njihovim larvama. Djeluje čak i na onim parazitima koji su u vanjskom okruženju. Imidaklopride se brzo širi kroz tijelo psa i nekoliko minuta krši koordinaciju pokreta buva.
 • Flumetrin čini da krpelji bježe od životinje, ne dopuštajući im da prodraju ispod vune i uđu u kožu. Njihovi motorni refleksi krše se, insekti paraliziraju i kao rezultat umiru.

Metoda primjene ovratnika

"Šuma" ovratnik za pse jednostavan je za upotrebu:

 • Pribor za uštedu mora se ukloniti iz teglice, izvadite ga iz torbe i iz nje uklonite plastične dijelove, držeći ga u upletenom stanju.
 • Stavite ovratnik na psa tako da ne pritisne, ali nije bio previše slobodan. Proizvođač preporučuje da ostavlja maksimalno dva prsta između njega i vrata životinje. To je otprilike 1-1,5 centimetara. Ako je pas u opasnoj situaciji, a ovratnik će predstavljati prijetnju svom životu, ona će ona biti u stanju poremetiti.
 • Ostatak trake mora biti rezan.
 • Komplet uključuje reflektore koji su najbolje fiksirani na ovratniku tako da je kućni ljubimac vidljiv izdaleka u mraku.

Dodatna oprema odmah počinje raditi. Za 5 minuta efekat će biti primetan. Kućni ljubimac postat će mirniji, jer će se aktivnost buva značajno smanjiti.

Karakterizacija i kompozicija

Pakovanje i njegov sadržaj

Da li je moguće staviti ovratnik štenad

Postoje dvije vrste ogrlica:

 • Za minijaturne kućne ljubimce vaganje do 8 kilograma i štenaca.
 • Za velike i srednje stijene, teži više od 8 kilograma.

Možete koristiti zaštitnu vrpcu kada pas okrene 7 tjedana. Štaviše, to se mogu koristiti trudnice i njeguju ženke, ali tek nakon savjetovanja sa veterinarom.

Bilješka! Ne preporučuje se stavljanje ogrlice na bolnu životinju i u fazi oporavka.

Moram li nositi "šumu" kod kuće

Ovratnik nije potrebno pucati čak ni za vrijeme pranja kućnog ljubimca. Obožava vlagu, ne prodire unutra i ne smanjuje učinak aktivne tvari. Štaviše, nije toksično i nije u stanju naštetiti psu i vlasniku. Pas se može udariti i čak uzeti u krevet. Uređaj nema miris i njeno prisustvo na životinji biće nevidljivo.

Ako se ovratnik povremeno izvađuje iz psa, tvar se neće distribuirati ravnomjerno u svojoj vunovi. Tada će se stupanj zaštite smanjiti i postoji rizik da će pas ugristi insekt.

Koliko dugo možete nositi ovratnik

Zaštitna traka prema uputama mora se neprestano nositi, bez prekida, 8 mjeseci. Samo u ovom slučaju tvari koje čine sastav pružaju zaštitu životinje. Stavite ga na psa prije nego što krpelji postanu aktivni. Supstanca treba imati vremena za distribuciju na vunu i koži kućnog ljubimca.

Datum isteka ovratnika "šuma"

Ovratnik se mora pohraniti prije upotrebe na temperaturama do 30 stepeni toplote. Nemoguće je zamrznuti, morate ga držati podalje od direktnih zraka sunca, na mjestu gdje djeca to neće dostići. 3 godine nakon proizvodnje, rok trajanja za zaštitne trake ističe. Nakon toga, dodatak se ne može staviti na kućnog ljubimca.

Nuspojave nakon upotrebe ovratnika

Predoziranje nakon nanošenja ovratnika nije opaženo.

Metoda primjene ovratnika

Pas je pod tušem

Ali u rijetkim slučajevima primijećene su malne promjene u ponašanju kućnog ljubimca u prvim danima korištenja dodatne opreme:

 • apatija;
 • slabost;
 • nedostatak apetita;
 • obilna salivacija;
 • probavni poremećaj, posebno proljev i povraćanje.

Bilješka! Proizvođač preporučuje pranje životinje ako se nešto u njegovom ponašanju čini čudnim. Rešit će sve probleme.

Neki kućni ljubimci bolno reagiraju na prisustvo zaštitne trake na vratu. U mestu njenog kontakta sa kožom imaju crvenilo, svrbež. Neugodni simptomi nestaju sami, nakon što se ovratnik ukloni. Obično čekaju kraj opasne sezone. U svakom slučaju morate pokazati kućnim ljubimcem veterinaru. Možda ćete morati odbiti da koristite uređaj. Doktor obično to preporučuje kada pas započne dermatitis ili ekcem. Neophodno je oprati životinju sa sapunom i isperite ga pod tekućom vodom. Veterinar može propisati lijekove koji smanjuju manifestaciju alergijske reakcije.

U proljeće i ljetu, kućni ljubimci mogu ugristi krpelji. Nije potrebno da se to prošeta kroz šumu ili trči u visokoj travi na terenu. Insekti žive u parkovima, ljetne vikendice. Bilo je slučajeva infekcije životinja koje hodaju u vlastitom dvorištu. Potrebno je zaštititi kućne ljubimce od infekcije opasnim bolestima, a da ne dopuštaju zalogaj. Šumski ovratnik se nosi sa ovim zadatkom, dok ima najmanje nuspojava. Pored toga, uništava buhe, često snažno nervira pse.

Članci o temi
LiveInternet