Mačka ima natečenu šapu i to je jam: šta da radim

Oticanje udova je česta fenomena u mačkama, ali ovaj simptom nikad se ne pojavljuje bez razloga. Edem je grozder limfe, gnoja i krvi u tkivima, može se uzrokovati ozljedama ili niz bolesti. Ako mačka ili mačka imaju natečenu šapu, važno je ispitati životinju i obratiti pažnju na dodatne znakove. Kućni ljubimac će moći normalno hodati tek nakon otklanjanja glavnog uzroka i složenog liječenja. Oticanje sama može proći ako je uzrokovalo modricu.

Mogući uzroci i dodatni simptomi

Ako mačka ima šljunak šape, a on ne može nastavljati, vrijedi pokušati odrediti uzrok kod kuće. Edem je lokaliziran ili općenito: u prvom slučaju ne prelazi granice ograničenog područja, u drugom cijelom uduku u potpunosti u potpunosti nabubre.

Mogući uzroci i dodatni simptomi

Mačke šape

Bilješka! Češće govorimo o jednoj šapi, ali često dva ili četiri udova nabubre, zbog čega se životinja ne može normalno kretati.

Upala u zajednici

Sa upalom zglobova kao rezultat artrozi ili artritisa, udovi nabrajaju lokalno, koji prate jake bolove. Mačka može naduvati na jednoj ili više šapa ako utječe nekoliko udova artritis. Češće su zglobovi upaljeni starijim životinjama, čija je mobilnost ograničena.

Alergijska reakcija

Ako mačka ima tumor na šapu, uzrok je možda akutna alergijska reakcija. Najčešće je zbog ugriza insekata, edem u ovom slučaju je vrlo velik i prati bol u udu. Kućni ljubimac je dat antihistamini nakon savjetovanja sa veterinarom.

Tumor na rak

Rak dojke takođe može uzrokovati da mačka ima vrlo natečeni jastuk na šapoj ili cijeli ud. Tumor je u stanju da se fuer ili nabreknu, to je zbog preklapanja protoka limfe u posudi i njegovu stagnaciju.

Prva pomoć ako je šapa natečena

Kako je inspekcija veterinara

Bilješka! Lokalizacija edema bit će sa strane na kojoj je rak počeo razvijati.

Edema nakon katetera

Često mačja šapa može naterati nakon instaliranja katetera ako životinja prođe liječenje iz bilo koje bolesti. Pronalaženje kapice za duže vrijeme daje nuspojave i može dovesti do edema u mjestima ugradnje igle.

Venski nedostatak

Konstantna oticanje udova - signal venske insuficijencije, iz koje životinja najvjerovatnije pati. Bez tretmana ova patologija može dovesti do akutne blokade krvnih žila, naknadne nekroze, amputacije šape, pa čak i smrti. Uz bolesti vena, mačka zahtijeva liječenje i promatranje pod kontrolom stručnjaka.

Gljivična oštećenja

Mycoze su takođe sposobni da izazivaju oticanje, tešku hromu i oticanje udova u mačkama. Najčešće se razvijaju zbog slabljenja imuniteta. Ako mačka ima natečenu šapu, životinja treba provjeriti za prisustvo gljivične infekcije, čiji su simptomi uključuju ljuštenje i svrbež kože, peruti i neugodnog mirisa.

Povreda

Ako mačka ili mačka imaju zadnje noge, u većini slučajeva, povrede su krivi. Životinja može imati prijelom ili dislokaciju koja izaziva oticanje. Jasna karakteristika - šepavanje jedne ili dvije šape, crvenilo na mjestu edema, groznice, oštećenja kože i prisustvo rana.

Limfadenitis

Limfadenitis ili upala limfnog čvora također uzrokuje oticanje, češće u aksilarnoj površini ili prednjim udovima. Limfski čvor se povećava i postaje bolna kada pritisnete. Često se limfadenitis prati razne patologije, na primjer, zarazne bolesti.

Hiperparatiroidizam

Ova bolest uglavnom se nalazi u mačićima u prvim tjednima nakon rođenja. Njegov uzrok je kršenje hormonske proizvodnje. Ako mače ima prednju ili stražnju šapu, najvjerovatnije govorimo o hiperparatiroidizmu.

Bilješka! Pored edema, bolest je praćena hromostoćom i bolom mišića.

Prva pomoć ako je šapa natečena

Kad mačka ima natečenu šapu, a hrom je, morate tačno znati šta treba učiniti kako biste brzo pružili prvu pomoć životinji. PET se ispituje za prisustvo rana i modrica. Ako jesu, možete ih obraditi kod kuće sami. U teškim slučajevima bolje je kontaktirati veterinarsku kliniku. Standardna pomoć sa ranama i malom suppuracijom uključuje:

  • pranje hlorheksidina i vodikovog peroksida;
  • Kožni tretman jodom ili alkoholom;
  • Postavljanje zavoja impregniranog levomekolom ili ihtiolom masti.

Budući da su udovi u stanju da nabuže iz više razloga, ne odlažite posetu veterinaru. Nije tako teško pronaći odgovarajući stručnjak, važno je da se inspekcija provodi na vrijeme, a liječenje je propisano što je prije moguće.

Dijagnostičke metode

Mačke se takođe primenjuju na mačke

Bilješka! Nakon propisanog liječenja, vlasnik će morati pružiti kućnom ljubimcu potrebnom pažnjom, natjerati ga da se preljevi, daju lijekove i promatraju raspored.

Dijagnostičke metode

Bez obzira na uzrok edema, uvijek je potrebno dijagnosticirati, što je napravljeno u stacionarnim uvjetima. Doktor bi trebao to učiniti nakon ispitivanja, moći će preciznu dijagnozu. Dijagnoza pomaže da saznamo kakav se edem razvija, posebno ako je nemoguće odrediti vidljivu štetu i prepoznati uzroke simptoma. Primarna dijagnoza uključuje standardni vanjski pregled udova i životinje uopšte.

Bitan! Potrebno je provesti dijagnostiku u svakom slučaju, ne biste trebali tretirati kućnog ljubimca sami bez veterinara. Ovo je prepušteno negativnim posledicama i pogoršanjem u stanju životinje.

Kako se provodi lečenje

X -Ray šape

Nakon spoljnog pregleda, uzimaju se krvni testovi i druge biološke tekućine, ako je potrebno, provedite kardiogram za procjenu djela srca. Procijeniti štetu na ud, doktor provodi MRI ili X -Ray ispit kako bi provjerili prisustvo prijeloma, dislokacija i modrica. Ako je dijagnoza potvrđena, tretira se udubljenje i propisivanje tretmana.

Kako se provodi lečenje

Morate tretirati kućnog ljubimca prema sistemu koje je odabrao specijalista, uzimajući u obzir dijagnozu. Ud može otezati iz više razloga, tako da bi vlasnik trebao pobrinuti za preliminarnu dijagnostiku i činiti je što je prije moguće. Ako je natečena šapa u velikoj mjeri upaljena, najvjerovatnije je problem u infekciji. U ovom slučaju, životinja zahtijeva antibiotike ili čak hiruršku pomoć.

Bitan! Možete olakšati njegovo stanje prije izleta u kliniku pomoću hladnih komprimira.

U prisustvu alergija daju tabletu antihistaminama, gljivična infekcija će zahtijevati hitan unos. Kada se nateče pojavljuje zbog venske stagnacije, artritisa, bolesti bubrega, srca ili jetre, prije svega što trebate izliječiti glavnu bolest. Ne pokušavajte da se prema sebi postupite sa kućnim ljubimcem i dajte mu drogu bez prethodne konsultacije sa specijalistom. Edem je simptom mnogih ozbiljnih bolesti koji zahtijevaju hitno liječenje.

Video

Članci o temi
LiveInternet