Kapi sa mačke krpelji: tablete, alat

Svi znaju koliko su opasne za ljude bolesti koje nose krpelji. Međutim, neki su sigurni da za životinje, uključujući mačke, ne predstavljaju određenu prijetnju. U stvari, životinje su takođe osjetljive na lomne bolesti, piroplazmozi, tayleriozu. Krćeci takođe mogu nositi jaja. Štaviše, dijagnosticiranje bolesti biće teže nego kod osobe.

Stoga je vrlo važno odabrati prave kapi od mačaka za mačke da pruže omiljeni uz pouzdanu zaštitu od opasnih bolesti. Da biste napravili dobar izbor, neće biti suvišan da biste saznali princip rada droge.

Aktivne supstance

Sve mačke trebaju biti obrađene iz buva

Aktivne supstance

Sada postoji prilično puno raznolikog alata protiv parazita, a njihov sastav također varira. Međutim, neke komponente se mogu ponoviti.

 • Fieprin. Ova supstanca ubija šupe, buhe, ixodične krpelje.
 • Jewemon. Ubija larve insekata kako bi se spriječilo pojavu parazita.
 • Dietilttoulamide. Prava grmljavina komaraca.
 • BasilbenZoate. Njegova je akcija usmjerena na krpeljama.

Važno je odabrati oblik lijeka.

Bitan! Prije prerade od buva i krpelja mače, hranjenje ili oporavak nakon bolesti mačke, hronično bolesna mačka, konsultacije sa veterinarom potrebna je.

Kapi

Napravan za mačke za mačke primjenjuje se na mjesto gdje se životinja ne može lako lizati - na grebenima. Ponekad također obrađuju glavu glave, ali mačka može doći s šapom dok pranje. Takođe je učinkovito na uho Tick, ali ne trebate se kapljati u samu.

Kapi

Treba pažljivo raširiti vunu i kapnuti na kožu tako da se lijek apsorbuje

Bitan! Prije toga treba pažljivo pročitati upute za kapi prije nego što ih liječite kućnim ljubimcem. Možda će im biti napisano da je neko vrijeme bolje da ga ne operete ili dodirnete rukama. Također je potrebno izračunati dozu lijekova u skladu s težinom mačke.

Od kože aktivne tvari spadaju u lojne žlijezde, odakle su ravnomjerno raspoređene po cijelom tijelu. Akcija traje od jedne do tri meseca

Tablete

Aktivna supstanca iz tableta ulazi u krvotok i štiti životinju i iz zalogaja i od pomoći bolesti uz pomoć. Njihova akcija traje do 12 nedelja. Glavni minus je da je tablet relativno novi oblik za takve lijekove, a njihov utjecaj na tijelo još uvijek nije u potpunosti proučavan.

Njihov unos se ne može kombinirati s drugim lijekovima, ali nema opasnosti za ljude koji žele potez procesuirane zvijeri. Pohranjeno i duže vrijeme utjecati na tablete.

Bilješka! Tačnost doziranja je posebno važna ovdje. Pored toga, ni u kojem slučaju ne možete da date mačke tablete. Mačji organizam ima svoje karakteristike, pa čak i uz pravilno u masi doziranja, moguće su negativne posljedice.

Injekcije

Vrlo efikasan način. Njegova je prednost što vam omogućava ubijanje ne samo kože, već i unutrašnje parazite, na primjer, okrugle herminte. Međutim, ako je zastrašujuće ubiti životinju sami (važno je znati pravu tehniku ​​i imati čvrstu ruku), morat ćete ga nositi u veterinaru.

Još jedan minus ubrizgavanja je toksičnost. Male, oslabljene, sestrinske mačke ne mogu se obavljati takvim injekcijama.

Tablete

Injekcija se obično izrađuje u bedru ili ispod lopatice

Potrebno je čvrsto držati kućnog ljubimca, ako se odluči uboditi sebe, u protivnom će biti samo bolniji za njega, a ruke mogu patiti od kandži i zuba.

Aerosoli i sprejevi

Mačke ove vrste nisu prikladne. Sprejevi se ne mogu primijeniti čiji je cilj, a zvijer će ih jednostavno lizati, a to može biti prilično opasno. Bolje je prskati psima, a radije kao jednovremeni alat, na primjer, za razvrstavanje u prirodu.

Bitan! Ne kombinirajte sredstva međusobno tako da nema previše velike doze otrovnih tvari koje mogu naštetiti ne samo insektima, već i životinjom.

Ovratnik

Iako ova metoda nije najefikasnija, djeluje manje na zdravlje mačke. Prije stavljanja dodatne opreme na mačku, morate ga staviti na svoje mjesto za spavanje da biste provjerili da li će se pojaviti simptomi alergija. Prvi put kada je ovratnik na svom omiljenom, morate je pratiti dobro-u. Ako se pojave znakovi letargije ili drugih neobičnosti, najbolje je ukloniti ovratnik iz krpelja iz mačjeg vrata.

Injekcije

Posebnu pažnju treba posvetiti mačacima bez kose, jer ovratnik može rešiti kožu na vratu

Za početak glume, ponekad se odlazi sa dva do četiri dana. Takve nijanse moraju biti uzete u obzir ako će vlasnik uzeti mačku, na primjer, na vikendicu.

Popularno sredstvo

Uz svu raznolikost lijekova, može biti teško odabrati sredstva pravilnog kvaliteta. Bolje je uzimati popularne dokazane marke tako da nepoznati proizvođač ne mora vjerovati.

 • Leopard. Njihove kapi iz buva i krpelja za mačke definitivno će biti pouzdana i efikasna zaštita za flaff-prijatelju.
 • Inspektor. To su takođe kapi. Njihova linija je vrlo raznolika, postoje opcije za životinje bilo koje vrste i težine.
 • Frontline. A ova popularna marka proizvodi kapi čak i za difere.
 • Comfort. Lijek u obliku tableta, pogodan za pse i mačke.
 • Stronghold. Takođe kapi koji su se dokazali.

Bitan! Ako je izbor pao na kapi, a u kući je pored mačke, postoji još jedan kućni ljubimac ili malo dijete, morate osigurati da ne dira prerađene grebene i, sve više, ne liže svoje ruke. Ako hemikalija uđe u oči, potrebno ih je temeljito isperiti vodom, a u slučaju ozbiljnog iritacije, obratite se ljekaru.

Narodni lijekovi

Ulje, alkohol i kerozin - tri kita liječenja krpeljima s narodnim metodama, mnogi vjeruju, ali to nije tako. Ne samo da to uzrokuje veliki stres u mačaku, akcija proizvoda je vrlo sumnjiva. Čak i ako paraziti mogu privremeno sutkati, teško se ne vraćaju. Strogo se ne preporučuje koristiti ova vrsta metode ako je zdravlje kućnog ljubimca skupo.

Mjere predostrožnosti

Prilikom obrade od krpelja treba se sjetiti:

 • Ne preporučuje se kupovina jeftinih proizvoda. Zabilježeni su slučajevi smrti životinja nakon njihove upotrebe;
 • Ne prelazite dozu, opasno je i apsolutno beskorisno, jer se radnja neće pojačati i neće trajati;
 • Prskanje sprejom treba izvesti strogo na ulici i tako da se vjetar raznese;
 • Potrebno je redovno provjeriti kućnog ljubimca za prisustvo krpelja, čak i ako je provedena obrada. To se može učiniti prilikom udaranja i grebanja vune: čudne ispupčenje nalik bradavicama naići će na ruci.

Aerosoli i sprejevi

Ovako izgleda ako gurnete vunu

Ako se otkrije krpelj, ali u blizini nema klinike, možete je sami povući. Podmažite mjesto ugriza i trupce vrhunske kreme, tako da je čeljust parazita neotkrivena. Zatim ga uvijte glavom u smjeru kazaljke na satu. Možete uzeti pincete. Insekt treba izgorjeti tako da se ne boji da će krpelj preživjeti. Drobljenje je vrlo teško.

Općenito, moderni lijekovi su prilično pouzdani, a malo je šanse za ugriz ako je tretman pravilno izveden. Kombinuje i profilaksu i tretman za buhe, gricke, krpelji i mnogi drugi paraziti.

Članci o temi
LiveInternet