Piroplazmoza u mačkama: tretman simptoma

Svaki od sretnih vlasnika kućnih ljubimaca, bez sumnje, pokušava se pobrinuti za svoje zdravlje, a ako se bolest dogodi pravovremeno. Postoje bolesti koje su teško dijagnosticirati, ali ne postaju manje opasne od ovog. Ispod su više detalja o takvim mačkama kao piroplazmoza ili, kao što se naziva i babusioza.

Uzroci piroplazmoze

Ova opasna bolest uzrokuje paraziti Piroplasma Felis (Babesia Filis), lokalizirani u krvi životinje. Nosači patogena u većini slučajeva su krpelji. Kroz mjesto ugriza, mali paraziti (Babesis) ulaze u krvne ćelije, kao rezultat toga se razvija mačka mačaka. Srećom, bolest je prilično rijetka, iako zna da znaju njegove simptome, tako da u slučaju njihovog izgleda potražiti medicinsku pomoć, svaki vlasnik mačaka treba.

Uzroci piroplazmoze

Opasna bolest

Piroplazmoza je vrlo opasna bolest, pa tražite pomoć ljekara sa prvim simptomima nelagodnosti.

Bilješka! Za pokrivene životinje bolest nije posebno opasna, jer je rizik od povećanja minimalnog.

Piroplazmoza u mačacima i njihovim divljim rođacima koji žive u prirodnim uvjetima (gepardi, jaguari, pantera, pum) prilično se nalaze u afričkim zemljama. Stoga vrijedi izbjeći nepotrebne kontakte sa životinjama koje su dovedene iz ovih zemalja.

Period inkubacije i simptomi bolesti

Sve pasmine mačaka bilo koje dobi mogu povrijediti, ali mlade životinje mlađe od tri godine su najviše pogođene. Najčešće se bolest razvija u toploj sezoni - u proljeće i ljeto.

Nakon ujeda ixodičnog krpelja, nosač parazita, patogeni bolesti prodire u crvene krvne ćelije i, jedemo hemoglobin, uništiti ih. Kao rezultat toga, zaražena životinja razvija anemiju. Pored toga, paraziti se aktivno šire podijeliti. Dakle, nakon dva dana u jednoj crvenoj krvi, od 10 do 20 novih mikroorganizama može se računati.

Period inkubacije obično traje oko nedelju dana. Za to vrijeme paraziti pomnožuju tako da je posljedica njihovog boravka u tijelu mačke izrade simptoma intoksikantnih proizvoda vitalne aktivnosti parazita i masovne štete i uništavanje crvenih krvnih zrnaca.

Simptomi bolesti

Babusioza u mačkama počinje se manifestirati općim slabošću, tada se razvijaju drugi simptomi:

  • Letargija i pospanost, životinja spava mnogo više nego inače;
  • Nedostatak apetita i apatije, ponekad životinja uglavnom odbija jesti hranu;
  • povišena tjelesna temperatura;
  • Razvija se kratkoća daha i brzog otplata srca;
  • Povraćanje je moguće;
  • očigledna žutica sluznice očiju očiju, kao i oralna šupljina;
  • Promjena boje urina (zbog prisutnosti hemoglobina u njemu postaje crveni ili smeđi) -a - konkretni znak bolesti, koji bi trebao postati signal za odgovarajući ispit;
  • Kršenje aktivnosti gastrointestinalnog trakta.

Bolest se nastavlja prilično brzo, samo nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma, blokada bilijarnog trakta, može doći do kvarova u radu bubrega, pa čak i paralize udova mogu se pojaviti. U nedostatku pravovremene medicinske pomoći, smrt je moguća. Zato se, kada se manifestiraju prvi simptomi bolesti, morate se odmah obratiti veterinaru.

Hronični oblik

Sa pogrešnim metodom liječenja ili posebno teškim slučajevima bolesti, možemo razgovarati o njenom kroničnom kursu. U ovom slučaju, relapsi bolesti javljaju se nakon određenog vremenskog perioda i svaki put zahtijevaju medicinsku intervenciju.

Da biste bili sigurni da je tretman učinkovito izveden i patogeni u krvi su u potpunosti uništeni, preporučuje se proći drugi ispit s intervalom od 10-14 dana za otkrivanje životnog patogena.

Period inkubacije i simptomi bolesti

Liječenje babuzija

Bitan! Tokom terapije treba da koristi prilično toksične droge, tako da bi dijagnoza trebala biti zasnovana na potpuno ispitivanju.

Dijagnostika i tretman

Ako sumnjate na bolest, potrebno je provoditi ispitivanje, što uključuje proučavanje razmaza, serološkim testom krvi i PCR metode, što daje najpotpuniju i pouzdanu sliku u vezi s uzrokom mačje bolesti.

Liječenje babusioze sastoji se u uništavanju samog patogena, a također je usmjeren na uklanjanje simptoma opijenosti bolesne životinje.

Bilješka! Liječenje piroplazmoze sastoji se u korištenju prilično toksičnih lijekova, tako da bi dijagnoza trebala pouzdano potvrditi odgovarajućim ispitivanjima.

Dijeta u liječenju

Nahranite mačku patnju od babusioze bolja je od tečne hrane, a uopšte značajno povećava količinu tekućine konzumiranog dnevnika. To će imati diuretski učinak na životinju koja će zauzvrat pomoći da se brzo riješimo simptoma opijenosti.

Dijeta kućnog ljubimca koji je bio bolestan sa piroplazmozom, posebno ako bi se ovo mačiće trebalo usmjeriti na obnavljanje zaštitnih sila tijela životinjskog tijela, stoga bi se trebalo razlikovati u salansu i sadržaju kalorija, biti raznoliki. Pored toga, ne zaboravite na potrebu za podizanjem nivoa hemoglobina, značajno smanjen zbog bolesti.

Hronični oblik

Prehrana mačke, osvijetljena piroplazmozom, trebala bi biti uravnotežena i obavezno uključiti sirovo meso

Bitan! Dijeta lepršavog kućnog ljubimca mora sadržavati sirovo meso, jetru, mliječne proizvode, kao i željezne pripreme.

Prognoza bolesti

Razvoj piroplazmoze u mačkama i njegovim simptomima ovisi o težini štete i starosti kućnog ljubimca. Što je manje patogena kada ujed nosača krpelja uđe u krvotok i mlađe mačke, veće su šanse za njegov oporavak. Drugo važno stanje za povoljni ishod bolesti je pravovremeni i pravilno propisani tretman, koji bi se trebao temeljiti na posebnom ispitu.

Dijagnostika i tretman

Pravovremena i ispravna tretmana ključ je povoljnog ishoda bolesti

Prevencija babyziosis

Mnogo je teže tretirati piroplazmozu nego poduzeti preventivne mjere za borbu protiv mogućem infekcije. Prije svega, prevencija mačjih lezija treba izvesti s krpeljima. Za to periodično, posebno u proljećnoj i ljetnoj sezoni, životinja treba tretirati posebnim kapi koji se nanose na kožu na grebenima, a također koristi poseban sprej protiv krpelja prije hodanja prije hodanja.

Cat piroplaskoza opasna je bolest uzrokovana mikroorganizmima parazita u krvotoku životinje. Nakon izgleda prvih simptoma, bolest se razvija vrlo brzo i, u nedostatku pravovremene medicinske njege, može izazvati smrt životinje. Mačke bilo koje pasmine i bilo koje dobi mogu dobiti staricizu, pa je vrlo važno izvršiti preventivne mjere. Oni bi trebali biti usmjereni na sprečavanje oštećenja kućnog ljubimca sa ixodskim krpeljima, koji su nosioci opasne bolesti.

Članci o temi
LiveInternet