Zašto mače razbija brkove: glavni razlozi i šta učiniti

Postoji prilično čest problem kada mače razbije brkove. Istovremeno, neki vlasnici ne znaju ni da brkovi nisu ukras mačke, već njegova dodir. Svaki usik nalazi se duboko u koži i okružen je nervnim završecima koji prenose informacije u mozak. I zbog toga bi se promjena njihovog integriteta trebala barem upozoriti.

Glavni razlozi

Svaki od brkova je neovisno tijelo za dodir koji prenosi informacije na cerebralni korteks. U procesu njihove vibracije, kao i od kontakta sa objektima, životinja prima informacije o njihovoj lokaciji, temperaturi u okolini, kao i njenom položaju. Stoga, ako je mače izbacio s brkove, postaje bespomoćno prije vanjskog svijeta.

Zašto se brkovi mačake razbili?

Odrasle životinje karakteriziraju djelomična zamjena brkova kada stari ispadaju i novi. Ako mačka ima aktivni gubitak vibrisa ili vizualno postaju manji, vlasnik bi trebao obratiti pažnju i pronaći mogući razlog. Takav simptom može imati ili banalan uzrok i razgovarati o ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Vanjski faktori gubitka brkova uključuju:

 • Niska vlaga. Takav problem se javlja tokom perioda grijanja.
 • Često kupanje životinje, kao i upotreba loših šampona.
 • Hormonalne kvarove u adolescenciji.
 • Nedostatak vode. Odbijanje pijenja ili pretjerane apsorpcije tečnosti prilika je za kontaktiranje veterinara. Gubitak antena u ovom slučaju je bezopasan simptom opasnih bolesti.

Glavni razlozi

Brkovi koji je pao na mačku

Interni faktori uključuju sljedeće:

 • Nepravilna prehrana. Istovremeno, brkovi mogu pasti i prirodnom prehranom i prilikom hranjenja industrijskih spojeva. U prvom slučaju, surogat proizvodi, kao i meso koji podvrgavaju hemijski tretman, postaju razlog. U drugom slučaju jeftina hrana koja se sastoji od velikog broja pasulja, boja, hemijskih soli i drugih opasnih tvari najčešće je kriv.
 • Alergija. Sa pojedinačnom netolerancijom na određene komponente, vuna se može pogoršati, položiti kandže, ispasti i razbiti brkove. Moguće je i crvenilo oči i razvoj dermatitisa.
 • Nedostatak vitamina. Razvoj nedostatka vitamina prikazuje se na kvaliteti vune, obrva i brkova. Ako životinja s hranom ne primi potrebnu količinu elemenata traga i vitamina, potrebno je dodatno uvesti vitaminske aditive u dijetu.
 • Nedostatak elemenata u tragovima. Često se brkovi mogu slomiti zbog nedostatka kalijuma, magnezijuma, fosfora i kalcijuma. Svi ovi elementi su korisni u kompleksu, u protivnom je gubitak brkova mogući minimum. Glavni razlog može biti razvoj urolitijacije i hipokalnog ruganja.
 • Hormonalni poremećaji. Višak ili nedostatak hormona mogu dovesti do mnogih problema. Ali prije svega, vuna i brkovi pate. Često postoji višak kilograma.
 • Prisutnost parazita. Buhe i krpelji mogu dovesti do alergijskih reakcija, kao i smanjenje mačjeg imuniteta, što negativno utječe na stanje vune i brkove. Vlavoyeds su u stanju grickati vibricu u svojoj bazi.
 • Gljivične bolesti. Pod utjecajem gljivice, folikuli za kosu su začepljeni, formiranje kore i rast na koži. Vibrisas može rasti u kožu ili uopće ne klijati.

Važno je strogo posmatrati dozu vitaminskih kompleksa, jer višak vitamina ne manje štetne od nedostatka.

Gubitak brkova u mačiću

Odgovor zašto su mačići odsječeni iz brkova, najčešće se leži u promjenama u dobi-rezidenciju. Mladi tanki vibrisas nakon pada zamjenjuju odrasli gusti.

Šta učiniti vlasniku

VLAVOEDI NA THE CAT.

Međutim, oni se iz ovog razloga ne prekrše u mačiću, još uvijek postoje psihološki faktori:

 • Životinje mogu međusobno prekinuti vibrona, pokazujući tako njihovu superiornost.
 • Mačka mačka može bez antene zrelog mače ako ih ne razdvajaju dugo vremena.
 • Ponekad djeca mogu sagorijevati ili obložiti vibrisi. O tome kako se ponašati sa životinjom, potrebno je objasniti iz djetinjstva.

Ovisno o pasmini

Ako nije jasno zašto je mače izbacio brkove, treba ga uzeti u obzir pasmina. Dakle, neke mačke u prirodi imaju veću tendenciju gubitka, pa čak i odsustvo brkova. Ovo se odnosi na sve saphinces: Don, Sankt Peterburg, Kanađanin i njihove hibride: vilenjake, bambino i drugi.

Koristiti negu

Izgled vibrisasa u sfingu

Za ostale pasmine su dugotrajni i bujni brkovi. Na primjer, u Maine-u, rastu do 20 cm. U pasminama sa kovrčavom kosom, poput njemačke reketa i drugih, vibrize uvijene i prilično guste.

Bitan! Bez obzira na vibrone, ne mogu se izrezati, slomljeni, ukloniti - to neće donijeti samo bol životinji, već će dodati i do teških stresa već duže vrijeme.

Šta učiniti vlasniku

Da ne postavljate pitanje zašto mačiće prekine brkove, dovoljno je posmatrati nekoliko pravila:

 • Kupite visokokvalitetnu hranu uravnoteženu od potrebnih vitamina i minerala. Budući da nedostatak može dovesti do gubitka vibrisa ili kršenja njihovog integriteta.
 • Za dijetu s mačićem bolju je odabrati prirodnu hranu koja se sastoji od mesa, offal-a i povrća. Kao aditivi možete koristiti biljno ulje i jaja.
 • U adolescenciji, elementi u tragovima su posebno važni: kalcijum, magnezijum, kalijum i drugi. Na preporuku ljekara trebali biste odabrati kompleks koji bi imao optimalan omjer ovih elemenata.
 • Ako se otkriju kršenje mineralnih balansa, Gamavit je dobro prilagođen. Kako to prihvatiti i zašto će veterinar reći.

Kada ishrana, visokokvalitetna industrijska hrana, dodatni vitaminski kompleksi nisu potrebni za životinju.

Je gubitak brkova opasnih

Budući da mač brkovi nije samo nakit, već glavno tijelo dodira, njihov gubitak uzrokuju određene probleme. Bez njih, životinja najmanje mjesec dana noću postaje bezbrojna, neće moći predvidjeti vjerovatnu opasnost i odrediti veličinu okolnih predmeta.

Zašto mače razbija brkove: glavni razlozi i šta učiniti

Slomljeni brkovi

Gubitak vibrisa nije samo neugodan za životinju, ali u nekim slučajevima mogu ukazivati ​​na bolesti: hormonski kvarovi, iscrpljenost ili pretilost, urolitijaciju ili bubrežni neuspjeh.

Koristiti negu

Ne postoje posebni postupci moraju. Mjesto njihovog gubitka ili lomljenja nije potrebno za obradu, kao i izvršite bilo koji drugi postupci. Međutim, postoji niz manipulacija koje bi se definitivno trebalo učiniti.

Ne možete izvući, slomiti ili izrezati brkove. Čak i ako postoji sumnja da su predugo ili je neugodno hodati s njima - zabranjeno je uklanjanje brkova i kršenja njihovog integriteta. Pored toga, pravilo, ako prerežete Vibrisas, dodatno će rasti više - u osnovi grešu.

Gubitak 1-2 antene za mače nije opasan i prirodan je. U ostalim slučajevima treba pažljivo pogledati životinju i pokušati pronaći uzrok gubitka masovnog gubitka njenih dodirnih organa. U prisustvu istodobnih simptoma, kao i sumnje u prisutnost bolesti ili parazita, trebali biste se obratiti veterinaru. Inspekcija i testovi pomoći će u prepoznavanju uzroka gubitka ili pogoršanja antenatalnog stanja u mačiću.

Članci o temi
LiveInternet