Pat klase u psu: šta je to, to znači i mosto

Uzgajivač novajlija se uvijek čuđuje kako su kućni ljubimci podijeljeni u nastavu? Neki psi sudjeluju na izložbima, idu u uzgoj, dok drugi jednostavno daju radost njihovom majstoru kao kućnog ljubimca. Svaka pasmina pripada bilo kojoj klasi, a nije tako teško odrediti, samo trebate proučiti svaku grupu zasebno detaljno.

Šta su psi pasa i štenaca

Svaki pas ima svoju svrhu, pa su podijeljeni u tri klase: Prikaži, Brid i Pat. Određivanje izgleda životinje ovisi o njegovom izgledu, pokretu, ponašanju, a stariji kućni ljubimac postaje, to je bolje vidljivo. Iskusni uzgajivač 2 mjeseca nakon rođenja štenaca može ga pripisati određenoj klasi.

Šta su psi pasa i štenaca

Izložba pasa

Ali, takođe je utvrđeno da u leglu nijedno štene ne može preuzeti najvišu kategoriju, tako da kupac mora biti oprezan.

Bitan! Samo dokazani uzgajivač treba kupiti s dobrim reputacijom, jer postoje slučajevi kada neiskusna osoba prodaje psa u svim pogrešnim klasama. A cijena samo ovisi o kvaliteti kućnog ljubimca. Stoga prije kupovine morate pažljivo proučiti sve nijanse kako biste odabrali pravo štene.

Koje klase postoje: karakteristike

To je uobičajeno klasificirati pse za tri grupe za pse (stručnjaci u uzgoju pasa): Prikaži, Brid, kućni ljubimci. U zvaničnim dokumentima, takve beleške nisu izvršene, izuzetak je terminologija "triberna".

Pokazati

Prikaži (prevedeno s engleskog - "show") - najbolji psi u leglu. Ovo su izložbene životinje, najčešće se stječu za uzgoj istog potomstva. Definitivno možete identificirati klasu psa nakon što dođe do određene dobi - od 6 mjeseci do godinu dana. To su visoko -powried životinje koje ispunjavaju određeni standard (boja, temperament, psihu, strukturu tijela, boju očiju, zubima itd.).

Ako postoje nedostaci, a svaki pas ima to, tada su vrlo beznačajni, ali postoje mnogo više prednosti. Takve životinje imaju izvanrednu genealogiju, uzgajaju se u najboljim rasadnicima. Cijena takvog štenaca je vrlo velika, ali opravdana je činjenicom da pokazuju psihiku često zauzimaju nagrade na velikim izložbama. Pod psa ne utiče na cijenu.

Svaki odgovorni uzgajivač ozbiljno se približava svojim kućnim ljubimcima. Ili napušta štene visoke štete za daljnje uzgoj ili ga prodaje osobi koja planira ozbiljno baviti se budućnosti psa, voziti ga na izložbe, brigu. D.

Koje klase postoje: karakteristike

Pas izložbe

Bilješka! Kupac mora shvatiti da jedan izgled životinje nije dovoljan da postane prvak na izložbama. Pas treba biti educiran, obučen, puno za rješavanje toga, posjetite veterinare. Da biste to učinili, morate se obratiti trenerima, Groomers (Frizerski salon za pse) i rukovaocima (osoba koja prati psa na izložbama).

Brid

Brid Preveden sa engleskog - "pasmina". Takvi psi imaju malo više nedostataka u anatomiji, za razliku od emisije i uglavnom su namijenjeni za uzgoj. Na primjer, uzmi francuski buldog, može biti savršeno obučen, mentalno i fizički zdrav, s dobrim rodovnikom, ali boja neće biti u skladu sa standardom. U ovom slučaju pas se više ne može ocjenjivati ​​kao emisija.

Brids takođe mogu učestvovati na izložbama. Cijena takvih štenaca je niža nego za emisiju. Ako uporedite troškove muškog i kuje klase Brida, možete vidjeti da je muškarac jeftiniji. To je zbog činjenice da se manje mogu koristiti za uzgoj od ženki.

Bitan! Ako pređete kuju sa visokim muškim mužjakom, tada se štenad mogu roditi izvanredan sa odličnim ustavom (fizikom), snažnom vitalnošću i psihom. Često se dešava da se ženski breeps rađaju štenadima emisije, ako odabere pravi partner.

Pas kućnog ljubimca - šta je to

Kućni ljubimac (preveden sa engleskog - "kućni ljubimac") - To su drugi psi koji nisu dio emisije ili Brid-a.

Klasa pasa je pas:

  • obični dom pas bez genealogije;
  • Neplanirani pletenje štenad kada je nemoguće provjeriti ili potvrditi njihovo porijeklo, time su primanje dokumenata i sudjelovanje na izložbima neprihvatljivo;
  • štenad inferiorniji njihovim istim užascima u bilo koje osobine: temperament, boja, anatomija;
  • Psi sa nedostacima, bolestima i nedostacima u razvoju (tribernika). Takva nedosljednost standarda uključuje hodnik repa, kriptorijanta (neprimjerenost testisa u skrotumu), boju očiju, vunu, kandže, pogrešna zalogaja, loše stanje zuba, nepravilnog rasta, nepravilnog položaja ušiju , dužina njuške, gluhoće, itd. D.

Bilješka! Nestabilno mentalno stanje psa takođe utiče na njegov razred. Pas u izgledu može u potpunosti u skladu sa standardom emisije ili Brid-a, ali njegovo agresivno ponašanje, neposlušnost ili, obrnuto, kukavičluk može je spustiti u donju fazu.

Štene klase kućnog ljubimca - šta to znači? Dešava se da se u leglu, čak i kod pasa sa dobrom genealogijom može roditi beba koja ne ispunjava standarde emisije ili Brid-a.

Klase u skladu sa WCF, CACIB, CAS sistemom

Pas klase za kućne ljubimce

Nakon kupovine kućnog ljubimca, trebali bi se odmah biti sterilizirani ili kastrirani ako vlasnik ne planira dalje pleten, jer je ovo:

  • će zaštititi vlasnika od neplanirane trudnoće;
  • će smanjiti rizik od različitih bolesti životinje;
  • prilagoditi ponašanje kućnog ljubimca;
  • Spremite stabilno emocionalno stanje psa.

Cijena kućnih ljubimaca nije baš velika. Najčešće su stečeni ne za uzgoj i sudjelovanje u takmičenjima, već za dušu kao kućnog ljubimca. Stoga je ovo najčešći tip psa u društvu.

Klase u skladu sa WCF, CACIB, CAS sistemom

Postoje klubovi i organizacija na svijetu koji procjenjuju intelektualne i fizičke podatke životinja na izložbima. Kućni ljubimci se dodjeljuju redovima i naslovima, ovisno o mnogim faktorima.

Pat klase u psu: šta je to, to znači i mosto

RFC

Na primjer, WCF (World Cat Federacija) uređuje izložbe i emisiju mačaka, koji bi trebali biti prikladni za određene kriterije. Sudije dodjeljuju časove i naslove mačkama, a organizatori daju licence.

Najveća izložba pasa je WDS. Sudjeluje u zemljama koje su dio FCI (Međunarodne kinetološke federacije). U Rusiji je RKF. Prije izložbe, pas se bilježi u određenom razredu ovisno o svom dobu, ima ih samo 8: klasa štenaca u kvaliteti iz "bebe" do "veterana". Nadalje, naslov se dodjeljuje: "Najbolje" u mladim psima i CACIB-u, CAS, BOB i drugima u odraslih.

Bilješka! Kućni ljubimac može dobiti titulu ne samo prvaka zemlje, već i svjetskog prvaka, ako ispuni sve uspostavljene standarde i pokazuje se sa najboljih strana.

Ukupno postoje 3 klase pasa koji nisu navedeni u dokumentima, ali su uglavnom prihvaćeni. Ovo je emisija, Brid i Pat. Prikaži-ideal psa u svakom pogledu, Brida je kućni ljubimac s malim nedostatkom, a psi kod pasa su običan kućni ljubimac. Prije kupovine, budući vlasnik životinje mora shvatiti šta želi od psa. Ako je cilj vlasnika izložba, tada bi trebao biti spreman za ogroman posao na kućnom ljubimcu i puno troškova. Ali ako osoba želi samo imati prijatelja, onda je bolje da ga odaberete iz grupe za kućne ljubimce.

Članci o temi
LiveInternet