Dugočajni mramorni jazavčar sa plavim očima

Teško je ne primijetiti mramorni jazavčar: ističe se sa neobičnom bojom, što mu daje posebnu sofisticiranost. Nevjerovatno, lokacija mjesta na tijelu svakog psa je tako pojedinac da u prirodi nema dvije potpuno slične životinje. Neobičan crtež na tijelu životinje nije jedina razlika između mramornih jahna i njihovih rođaka. Ova pasmina ima svoje specifične karakteristike, što je važno učiti o kupovini psa.

Istorija porijekla pasmine

Pasmina mramorna jazavčaka ima vekove-Istorija. Službene informacije o postojanju pasmine i pokušajima da se pređu izlaže do kraja 19. vijeka. Tada je, kao rezultat takvih eksperimenata u Americi, prve štenad s bojama matible (dvostruki mramor) uzgajani u Americi.

Istorija porijekla pasmine

Mramorni jazavčar ima originalni i spektakularni izgled

Međutim, postoji pretpostavka da je pasmina postojala od davnina, jer su slične slike pronađene na drevnim egipatskim freskama.

Kako dobiti jedinstvenu mramoru boju

Marhalitet je rezultat prelaska životinja različitih nijansi. Taksi ima više od tristo. Među njima, naravno, nisu sve boje prepoznate kao standard (na primjer, plavi jazavčar).

Čvrtljivost jazavčasti očituje se pojašnjenjem određenih dijelova tijela. Kao rezultat, crne boje i tanke izgledaju kao crne mrlje sa neujednačenim ivicama, koje se nalaze na svjetlijoj pozadini. Brown-preplanula boja daje bež pozadinu.

Bilješka! Bilo koja boja jazavčaste, osim crvene mabro, zahtijeva prisustvo.

Izgled mramora jazavčasti

Mramorni jazavčar pripada prilično rijetkim i zanimljivim pasminama, koju karakterizira njegova ljepota. Pas nije u velikim veličinama, ima kratke noge i nesrazmjerno istegnuto tijelo. Glava životinje je klinast, a visoki uši su vise.

Nos može biti crni ili smeđi. Oči nisu baš velike, vrste i istovremeno oprezne. Za njih se smatra tamno smeđom bojom idealnim. Međutim, ponekad postoji jazavčar sa plavim očima. Rep srednje dužine, Saber -Shaped. Šape su ravne, kratke i jake.

Kako dobiti jedinstvenu mramoru boju

Kućni ljubimac s plavim očima izgleda vrlo neobično

Ovisno o veličini poreza, podijeljeni su u takve grupe:

 • Standardno - težina oko 9 kg, opseg prsa - više od 35 cm;
 • Minijaturni (patuljak)--4,5-5 kg, zapremina grudi-30-35 cm;
 • zec - težina do 3,5 kg, zapremina grudi - do 30 cm.

Mramorni jazavci podijeljeni su jedni od drugih, ovisno o vrsti i kvaliteti njihove vune. Konkretno, postoje glatki, dugotrajni i tvrdo -STRED.

Bitan! Često neiskusni vlasnici pasa zbunjuju običan i dvostruki mramor. Morate znati da je prisustvo velikih bijelih mrlja karakteristično za Dabble-Merl. Najčešće se takva boja pojavljuje kada su pletene dva mramora.

Mramor sa plavim očima

U instrumentima mramornih jazanja, štenad se često rađaju štenad plavim očima. Međutim, ova boja očiju je ona svojstvenija životinjama s bojama. Plava boja očiju se manifestuje pod utjecajem mramornog gena.

Značajke karaktera

Po prirodi, mramorni jazavčar je vrlo energičan i razigran. Ona se manifestuje kao nezavisna osoba, stoga zahtijeva poštovanje i pažnju. Za to je kućni ljubimac vrlo važan da on nije zanemaren.

Obrazovanje i obuka

Jahyshands se razlikuju u brzoj duhovitosti, pa se brzo sjećaju naredbi.Pasmina je sklona da pokaže burrove, pa štene treba staviti na svoje vrijeme. Međutim, istovremeno se životinja ne smije isključiti i zastrašiti, u suprotnom može uzgajati kukavički.

Bitan! Ne dozvolite da životinja spava u krevetu, jede iz stola.

Kućni ljubimac mora slušati naredbe dok hoda, u suprotnom će se brzo osjećati i postati nekontroliran.

Dugačak

Jazavčastog jazavčastog džempera treba česti kombiniranje i periodična higijenska frizura. Trebate okupati životinju po potrebi, ali po mogućnosti ne više od 2-3 puta godišnje.

Izgled mramora jazavčasti

Dugičarski jazavčar morat će redovno češljati i obložiti

Njega brige i oči jazavčasti

Svaki dan morate pratiti stanje očiju, kandži i zuba jazavčarstva. Ako je potrebno, treba ih očistiti. Kandže se useče u prosjeku jednom mjesečno. U slučaju upalnih procesa, morate se definitivno obratiti veterinaru.

Značajke hranjenja

Mramorni jazavčar može se nahraniti i suhim hranom i prirodnom hranom. Glavna stvar nije da se oštar prelaz ne napravi iz jedne hrane u drugu. I preporučljivo je prehraniti kupljenu bebu kao uzgajivač koji se hranio u vrtiću.

U ovom slučaju treba ga zapamtiti o tendenciji pasmine do prejedanja, a hranjenje je dozirano u skladu s godinama.

Health i životni vijek

Prosječne životne linije ove pasmine su 12-13 godina. Nažalost, pasminu karakteriše tendencija prema određenim bolestima:

 • optički atrofij;
 • katarakt;
 • pretilost;
 • epilepsija;
 • Kongenitalna gluhoća i upala slušnih organa;
 • Deformacija grudnog koša;
 • razne bolesti kralježnice i tendencija za povrede.

Kako odabrati štene

Odabir mramora štene treba biti samo u dokazanom rasadniku. Istovremeno, važno je pažljivo proučiti rodovnik bebe kako bi se izbjeglo kupovina punjenog nosača dva mramorna gena. Činjenica je da dvostruki mramor negativno utječe na zdravlje psa: osjetljiviji je na razne infekcije i češće pati od problema sa vizijom i sluhom.

Također, kada odaberete štene, trebali biste znati da oštrije kontrast boje bebe, što će se spektakularnija izgledati u odrasloj dobi, jer se nejasne tačke potamni i spajaju sa godinama.

Cijena štenaca sa rodovnikom raspona se od 30-35 hiljada. Rublis *. Ako u vanjskoj strani postoje nedostaci, cijena je značajno smanjena, ali djeca izlazne klase mogu koštati od 60 do 90 hiljada.

Mramor sa plavim očima

Što je veći kontrast boje štenad, to će izgledati spektakularnija za odrasle životinje

Prednosti i nedostaci pasmine

Nesumnjivljene vrline od mramornog jazanja su:

 • spektakularan i jedinstven izgled;
 • Energija i izdržljivost;
 • Prodiranje uma;
 • razvijene lovne sposobnosti;
 • dobar odnos prema djeci, ali pod uvjetom da životinja nije uvrijeđena;
 • dug zivot;
 • sigurnosne osobine u nedostatku agresivnosti u odnosu na strance.

Pasmina nije bila bez nekih nedostataka:

 • Postoje nasljedne bolesti karakteristične za pasminu.
 • Infillirani apetit često dovodi do prejedanja i prekomjerne težine.
 • U nedostatku pravilnog obrazovanja, oni odrastu tvrdoglavu i prolaznu.
 • Tokom šetnji vole rezati druge pse.
 • Ljubav kopaju u zemlju, kao rezultat toga od kojih kućni biljke i ljetne vikendice često pate.

Mramorni jazavčar je prekrasna pasmina pasa, karakterizira originalna boja, energija i izdržljivost. Često, uz dominaciju mramornog gena, njene su oči plave boje.

Mramorni jazavčar rođen je lovački pas, ali njegova odgoj treba obaviti od rane dobi, u suprotnom može uzgajati tvrdoglavo i naletjeti.

Članci o temi
LiveInternet