Krv povraća u psu: uzroci mučnine

Psa povraćaj krvi dužan je ne samo upozoriti svog vlasnika, već prisiliti veterinarsku kliniku ili nazvati ljekaru da ode u veterinarsku kliniku kako bi provjerio stanje kućnog ljubimca. Može biti mnogo razloga za takav fenomen: od stranog objekta u probavnom traktu do razvoja ćelija raka. U svakom slučaju, ne ustručavajte se na apelirati se na stručnjake, jer može koštati života života.

Sorte povraćanja u boji i dosljednosti

Povraćanje je prirodna refleksna reakcija tijela na nadražujuće. Ne može se smatrati neovisnom bolešću, jer je to samo alarmantan simptom na koji biste trebali obratiti pažnju. Ovisno o vrsti povraćanja, možete odrediti koji je problem naišao na kućni ljubimac. Potrebno je zapamtiti izgled pražnjenja i što je moguće tačnije opišite ih veterinaru.

Sorte povraćanja u boji i dosljednosti

Bolestan pas

Povraćati krvlju

Ako pas suzde krv svijetle škrletne boje, tada je to najvjerovatnije, to je zbog mehaničkih oštećenja sluznice u usta ili gastrointestinalne šupljine. Potrebno je provjeriti prisustvo ogrebotina i rana u usnu šupljinu, kao i upale i formacije tumora.

Tamna nijansa krvi prisutna u povraćanju mase može ukazivati ​​na bubrežni neuspjeh u životinji, prisustvo infekcije. U ovom slučaju morate obratiti pažnju na ukupnost nekoliko znakova: kućni ljubimac će odbiti jesti, patiti od anemije i poremećaja želuca.

Pas suze žuči sa krvlju

Kad se pas počne osjećati se s smeđom muljkom, to može ukazivati ​​na unutrašnje krvarenje. Miješanje sa žuči u stomaku, krv stiče tamnu hladovinu. Između ostalih razloga, može se pokazati da pas ima problema sa jetrom.

Pasa gunđa s krvlju i pjenom

Pas koji je valjao u krv i pjenu treba ispitati specijalista. Želudac štiti od kiseline koristeći mali sloj sluzi. Kad zrak uđe u njega, koji se često javlja u štenad, ali često se događa kod odraslih, formira se pjena.

Dodatne informacije! Ako krv nije prisutna u gagu, onda to znači da je kućni ljubimac imao prazan stomak. Ovaj fenomen je najčešće samci, ali ako se to pojavi u toku osnova, za pregled je potreban pregled ljekara.

Uzroci krvavog povraćanja kod pasa

Ako je pas povraćao krvlju, ovo je razlog zabrinutosti. Sam fenomen je samo simptom. Postoji puno razloga koji ga mogu uzrokovati. To su bolesti gastrointestinalnog trakta, te trovanje i jednostavno nesrećna kombinacija okolnosti.

Uzroci krvavog povraćanja kod pasa

Stomač

Ulker želuca

Razlog pojavljivanja ulcerskih formacija u stomaku kućnog ljubimca može biti nedostatak tretmana za upalni proces na zidovima gastrointestinalnog trakta. To se takođe dovodi do bolesti endokrinog sistema, hipotenzije, upotrebe steroida i ne-asteralnih anti -inflamatornih lekova. Ulkurs se manifestuje kao bol u trbuhu, gubitak kilograma, blijedože sluznice, povraćanje i odbrana izmeta s nečistoćom krvi.

Gastrointestinalni trakt

Nedovršeni psi mogu imati virusne bolesti tokom igranja s drugim životinjama ili jesti predmete tokom šetnje. Češće se nalaze sljedeće bolesti:

  • Akutni infektivni hepatitis izuzetno je opasna bolest koja se širi među psima velikom brzinom. Negativni uticaj je na brojnim važnim organima: jetre, bubrezi, krvne žile.
  • Koronavirus infekcija. Prenosi se interakcijom sa životom zaraženih pojedinaca - sline ili izmeta. Pas počinje smršaviti, postaje spor, depresivan je.
  • Parvovirus enteritis - oštećenja epitelnih tkiva u gastrointestinalnom traktu. Bolest ima negativan uticaj na koštane srži, srčane i limfne čvorove. Simptomi napominju letargiju, nedostatak apetita, naduvavanja, povraćanja i bolova u stomaku. Morate se početi odmah poći prema liječenju, jer se bolest završava u većini slučajeva fatalno, posebno u štenadima i malim psima poput Yorka.

Ako se životinja počne probuditi, to ne može značiti ništa dobro, pa je zato potrebno savjetovati ljekara za prepoznavanje prisutnosti bolesti i propisivanje pravovremenog liječenja.

Kako se pripremiti za posjetu veterinaru i shvatite da trebate hitno ići

Nacrtavanje u psu

Trovanje

Kućni ljubimci nisu uvijek poslušni, već često znatiželjni. Štetne tvari mogu izgledati prilično privlačno za životinju, zbog čega će odlučiti da ih isproba.

Bilješka! Ne preporučuje se oslobađanje psa u šetnju, a trebali biste pažljivo pratiti ono što radi. Ako vlasnik kućnog ljubimca zna šta bi tačno moglo uzrokovati trovanje, ljekara će biti lakše da propisuje liječenje.

Simptomi trovanja smatraju se dijarejom, halucinacijama, konvulzijama, poboljšanom salivacijom, povraćanje. U ozbiljnijim slučajevima životinja može pasti u komu ili u potpunosti umrijeti. Ovisno o tome koliko brzo stručnjaštvo saznat će zašto pasa pišu krvlju, efikasnost liječenja i zdravlje kućnog ljubimca ovisit će.

Vanjski faktori

Krvavo povraćanje može se pojaviti kao rezultat vanjskih faktora: saobraćajna nesreća, snažan udarac, hirurška intervencija, efekti otrova na tijelo, kao i opekotine i solarni ili toplinski udarac. Problem može biti oštećenje sluznice za gastrointestinalni trakt stranom temom.

Kako se pripremiti za posjetu veterinaru i shvatite da trebate hitno ići

Ne zna svaki uzgajivač pasa šta učiniti ako pas povraća krvlju. Ovo nije uobičajen problem, ali ne biste trebali sami davati dijagnozu i pokušajte ga izliječiti. Ako je pas bolestan od krvi, mora se odmah pokazati veterinaru. Da biste utvrdili razlog, morat ćete izvršiti neke postupke i proći određene testove:

  • Opći i biohemijski test krvi;
  • urin;
  • Kala.

Također vrijedi provoditi rendgenski i ultrazvučni pregled gastrointestinalnog trakta, endoskopskog pregleda istih organa. Ovisno o općem stanju životinje i simptoma, liječnik može prilagoditi popis postupaka.

Krv povraća u psu: uzroci mučnine

X -Ray unutrašnjih organa psa

Međutim, uzgajivač pasa također bi trebao znati što raditi kod kuće ako pas suze krv iz nepoznatog razloga, ali nema načina da pozovemo veterinar ili odvedete kućnog ljubimca u kliniku. Prije svega, nemojte hraniti životinju, može se dati samo u malim količinama vode.

Kućni ljubimac tolerira teški stres i zato ga treba pružiti potpunim mirom. Preporučuje se životinji nekoliko puta dnevno 2 kwamatel tablete. Ako se pojave simptomi poput povećane tjelesne temperature i letargije, to znači prisustvo zarazne bolesti.

Međutim, nema potrebe za pokretanjem liječenja uz pomoć prešikoksa kod kuće, jer uzimanje ne-anti -infalmalalmatorskog lijekova može pogoršati. Preporučuje se ne ustručavati se otići liječniku.

Pravilna briga i liječenje psa pomoći će brzo vratiti svoj bivši uvjet kućnom ljubimcu. Bez obzira na razloge izgleda krvavih gaga, morate brže otići kod doktora tako da ne pogoršavate situaciju.

Članci o temi
LiveInternet