Antipar: upute za upotrebu za akvarijsku ribu


Za akvarije su važne kvalitete strpljenje i pažljivost. Ponekad se moraju suočiti sa bolestima svojih kućnih ljubimaca, kada je potrebna pravovremena terapija. Za ribu u akvarijumu izmišljene su razni proizvodi koji tretiraju određene bolesti. Takvi lijekovi uključuju antipar koji ima svoje karakteristike upotrebe.

Opći opis i sastav
ANTIPAR - lijek za liječenje bolesti akvarijske ribe

Opći opis i sastav

Antipar za ribu je lijek koji je plavo-zelena tekućina Sa mirisom formalina. Proizvedeno u nekoliko svezaka: 15, 20, 25 ml. Sastav AntiPOR-a uključuje stabilizovani formalin, malahitni plavi i zeleni.

Ovo je antiseptički alat koji pomaže izliječiti zarazne, gljivične bolesti u akvarijskoj ribi. Za životinje je slabo otrovno, za floru akvarija je sigurna. Lijek je namijenjen za upotrebu u vodi, a njegova upotreba nije povezana sa koncentracijom morske soli. Glavna stvar je slijediti upute i uzeti u obzir doziranje lijeka.

Upute za upotrebu

Za preventivne svrhe nove ribe se ne mogu odmah uranjati u zajednički akvarijum. Treba im zasebno za karantenu. Ne postavljaju tlo u takvom akvarijumu i biljkama ne bi sadilazile. Nije potrebno za njega i biofiltera. Međutim, potreban je kompresor, mehanički filter, uređaj za grijanje i izvor ne--core svjetlosti. Antipar se dodaje u vodu, na taj način neutraliziranje patogena i parazita. Prevencija razdoblja - 1 mjesec.

Potrebno je početi koristiti lijek kada se pojave sljedeći znakovi:

 • Riba postaju letargična;
 • smrznuti;
 • Rast, spotovi se pojavljuju na svom tijelu;
 • Životinje se neprestano trljaju na tlu ili kamenje;
 • Jednako progutajte zrak.

Tako da ne postoje nepoželjne posljedice prije dodavanja antiparand u zajednički akvarij, proizvod treba testirati na 2-3 ribe. Stoga se može odrediti stupanj njegovog utjecaja.

Upute za upotrebu
Prije upotrebe antipara, voda u akvarijumu treba razrijediti

Uputa za upotrebu pruža sljedeće tačke:

 1. Prije nego što počnete koristiti lijek, preporučljivo je ažurirati vodu za 25-30%. Takva mjera potrebna je prije svakog uvođenja rješenja.
 2. Omjer lijeka i vode: 1 ml po 50 l, respektivno. Potrebna jačina proizvoda treba rastvoriti u 200-300 ml vode u zasebnom spremniku. Nakon toga, izlijte rezultirajuće otopine u akvarijum, miješajući se sa glavnim slojem vode.
 3. Kada koristite proizvod iz najjednostavnijih mikroorganizama ili gljivica, tijek liječenja ne smije biti veći od 5 dana.
 4. Ako se lijek koristi za izliječenje oodinoze ili ihthyoftiroze, tada trajanje antiparskog liječenja doseže 10 dana, ali doza lijeka je smanjena za 2 puta. Akvarijum treba biti dobro osvijetljen.
 5. Preporučuje se dodavanje rješenja bliže početku noći. Bolje je ne nahraniti ribu u ovom trenutku. Ali ako to nije moguće, tada se hrana treba dati 2 sata nakon dodavanja lijeka. Nakon hranjenja, preostala hrana mora biti uklonjena. Lokalna rasvjeta i filtriranje moraju biti isključeni.

  Neželjene reakcije i predoziranje

  Bolje je nemojte hraniti antipor ribe prije upotrebe Antipor-a

 6. Posebnu pažnju treba posvetiti temperaturi vode, treba biti unutar +24 ... +26 stepeni. Indikator kiselosti je takođe važan, njegova norma je 5-6,8.
 7. Uz tešku štetu, antipara se razblažena u zasebnom spremniku u ovom omjeru: 1 ml na 10 litara. Na rezultirajuće otopine ribu treba izdržati 3 sata, a zatim ih vratiti u glavni akvarij. Za veću efikasnost, takva se obrada vrši dva puta s pauze dnevno.
 8. Sa oodinozom životinja potrebno je tretirati 5 puta svaki drugi dan. Na kraju tretmana, voda je u potpunosti zamijenjena, a filtri za čišćenje pokreću se u radu. Ako je kompletna ažuriranja vode nemoguća, tada je na dnu akvarijuma potrebno staviti aktivirane tablete ugljena stavljene u vrećicu tkanine.

Tokom tretmana potreban je poseban inventar, koji se takođe tretira antibakterijskim rešenjem. Nakon završetka obrade, rješenje treba biti deaktivirano: proći kroz filter sa aktiviranim ugljem.

Neželjene reakcije i predoziranje

Ako slijedite upute napisane u uputama za upotrebu i pridržavajte se preporučenih doza, tada se može izbjeći predoziranje. Ako je doziranje prekoračeno, Tada će kod životinja biti moguće poštivati ​​kršenje koordinacije pokreta, ravnoteža. Pored toga, opijenost je moguća. U takvim situacijama ribe moraju biti smještene u akvarijumi sa čistom vodom. Kad se simptomi predoziranja zaustavljaju, ribe se mogu vratiti u to mjesto.

https: // Youtube.Com / watch?v = dhstsnykf-8

Ne postoje nuspojave kao takve, jedino je što voda dobija plavo-zeleni nijansu zbog upotrebe lijeka.

Kontraindikacije i uslovi skladištenja

Proizvođač droga izvještava o odsustvu kontraindikacija. Ali ako je liječenje neophodno za prosjačke životinje, onda biste trebali biti oprezni. U liječenju neona preporučuje se upotreba polovine doze lijeka.

Ne preporučuje se upotreba Antipara ako postoji oštećenja na poklopcu na tijelu životinja. Zabranjeno je koristiti lijek zajedno s drugim sredstvima, u kojem se nalaze soli srebra, bakra, žive, alkalis i oksidizeri.

Potrebno je pravilno pohraniti lijek. Antipar je pogodan za upotrebu 2 godine od datuma svoje proizvodnje. Za pohranu odaberite tamno mjesto sa zatvorenim pristupom, gdje je temperatura 0 ... + 25 stepeni. Lijek se ne može pohraniti s hranom ili hranom.

Članci o temi
LiveInternet