Trudnoća pasa po danu: detalji, tablica

Tokom formiranja ploda kod pasa, javlja se snažno opterećenje organa, posebno na srcu i respiratorni sistem. Bubrezi i jetri počinju raditi aktivnije kako bi uklonili sve štetne tvari iz tijela. Zato vlasnik mora osigurati udobne uvjete za trudnicu.

Opći opis države i trajanja

U prosjeku, pseća trudnoća traje 2 mjeseca (od 58 do 72 dana). Da biste izvršili trudnoću psa po danu, trebali biste uzeti u obzir njegovu dob i specifičnosti tijela. Prije rasporeda može se roditi u prisustvu bilo kakvih ozljeda ili bolesti.

Opći opis države i trajanja

Zatrudni pas zahtijeva posebne uvjete

Takođe, njena težina utiče na period gestacije, ako pas pati od pretilosti ili iscrpljenog, tada se problemi mogu pojaviti s porođajem. U ovom slučaju, preporučuje se potražiti pomoć veterinara, jer kućni ljubimac može zahtijevati hiruršku intervenciju tokom porođaja.

Ako je pas primarni, vlasnik bi trebao preuzeti prvo rođenje sa većom odgovornošću. Potrebno je pripremiti za prvu koncepciju za nekoliko mjeseci: Stavite zdravlje kućnog ljubimca u red, odaberite pravu dijetu za njega. Pored toga, trebali biste posjetiti veterinar, izvršiti potrebne vakcinacije i provjeriti životinju za buhe, uši, crvice i krpelji.

Bilješka! Znakovi da je pas bio trudna nakon pletenja, pojavit se tek nakon 2-3 sedmice. U ženama su bradavice malo natečene i ružičaste, stomak postaje zaobljeniji.

Detaljan kalendar trudnice po sedmici

Dugogodišnji događaj

Već u drugom mjesecu trudnoće, vlasnik može primijetiti slab potez štene u svom stomaku. Mora se sjetiti tačnog datuma pletenja, a zatim detaljno izračunati trudnoću psa.

Detaljan kalendar trudnice po sedmici

Nakon pletenja, započinje proces gnojidbe koji traje nekoliko dana, a sa svojim uspješnim ishodom počinje proces razvoja embrijata. Tijelo svake životinje je individualna, ali u osnovi je tok trudnoće u psima isti.

Prva sedmica (0-7 dana)

U prvim danima nakon uspješnog pletenja, životinsko jaje izlazi iz jajnika, sperma se kreće prema njemu. Zatim su spermatozoa i jaja povezana, započinje formiranje Zygota. Nadalje, Zygotes se šalju u maternicu dok su prekrivene germinalnim školjcima.

Druga sedmica (7-14 dana)

Formirani embriji počinju pričvrstiti na zidove maternice. Njihova veličina doseže približno 0,5 mm. Dolazi do formiranja placente. U ovom trenutku, zdravlje i izgled pasa malo se mijenjaju. Vuna počinje padati na mjestima, posebno u području oko bradavica. Bradavice nabubre, njihova boja postaje više ružičasta i zasićenija.

Bilješka! Buduća majka postaje osjetljivija na mirise, ukuse. Može postati emotivnije, jer je percepcija svijeta oko njene promjene za nju. Stoga vlasnik treba zaštititi ženu u radu iz negativnog utjecaja.

Kako izračunati datum rođenja psa

Lokacija štenaca u trbuhu u psu: šema

Takođe morate malo promijeniti dijetu i vrijeme pješačenja pasa. Zabranjeno je prekoračiti ga u šetnji, provoditi obuku, cijepcirati i koristiti lijekove od insekata.

Treća sedmica (14-21 dani)

Fetus se počinje aktivno razvijati, tokom ovog razdoblja formiraju se lobanja, tijelo, kralježni, nervni sistem i unutrašnji organi organi i unutrašnji organi. Ove sedmice pas pogoršava raspoloženje i dobrobit. Postaje manje aktivan, može se odreći uobičajene hrane, ne želi igrati i hodati.

Intenzitet hodanja treba smanjiti, ne napredujte ga poboljšanim treninzima, mirne šetnje su pogodne nekoliko puta dnevno. U tom periodu veličine voća je otprilike 5 mm, srce počinje razvijati.

Četvrta sedmica (21-28 dana)

Fetus za 21 dan raste na 1 cm. Trudna životinja često je bolesna. Štenad počinju snažno pritisnuti pse na stomak, tako da biste trebali smanjiti dio hrane, ali povećati iznos njegovog unosa. Ove se sedmice ne preporučuje igrati sa kućnim ljubimcem u na otvorenim igrama i trčati. To može naštetiti i štenaca i ženi u samom redu.

Veličina fetusa dostiže jedan i pol centimetara. Formirani su vanjski organi za glavu. Prilikom ispitivanja možete osjetiti štenad i njihove pokrete.

Bilješka! 25. dana, i prednji i stražnji i zadnje počinju odrastu.

Peta sedmica (28-35 dana)

Bones i zubi štene napunjeni su kalcijumom, nebeskim oblicima u usnoj šupljini. Antene se formira u blizini nosa, brade i obrva. U tom periodu postoji aktivno jačanje kostiju i udova. Veličina fetusa dostiže 2,7 cm.

U petoj sedmici, pseći želudac jako raste. Životinja takođe povećava apetit, kao rezultat toga što se mora povećati dio hrane. Upotreba bilo kakvih lijekova se ne preporučuje, jer to može dovesti do kršenja u razvoju štenaca.

Bitan! Od početka do kraja trudnoće, pas treba poštivati ​​veterinar.

Trudnoća pasa po danu: detalji, tablica

Poželjno je da stručnjak gleda trudnoću psa

Šesta sedmica (35-42 dana)

Na 35. dan se praktično formira tijelo štenad. Jačanje i rast kostiju se pojavljuju, pojavljuje se vuna.

Sedma sedmica (42-49 dana)

U sedmoj sedmici fetus doseže 7 cm, dođe do formiranja seksualnih karakteristika. Kosti, organi i oči u ovoj fazi već su formirani. Štenad i dalje rastu, na 45 dana trebaju dostići 9 cm.

Osma sedmica (49-57 dana)

Voće se u potpunosti formiraju, ove sedmice se promatra njihov aktivni potez. Koristeći X -Ray, možete odrediti broj beba.

Deveta sedmica (57-59 dana)

U ovoj fazi stvara se formiranje zuba. Rast fetusa doseže 15-16 cm, njihovo je tijelo potpuno prekriveno vunom.

Trudnoća pasa po danu: detalji, tablica

Do 59 dana štenad su u potpunosti formirani

Nedavne sedmice trudnoće

U posljednjih tjedana trudnoće, pas postaje nemiran, stalno se liže samu. Obično se bliži očekivanom datumu rođenja, ženski apetit se smanjuje ili nestaje. Žena u radu je neaktivna, mlijeko počinje da se izdvaja iz bradavica, to znači da će porođaj uskoro doći.

Bitan! Tokom porođaja pas može naglo ispustiti, voda će početi otići. Vlasnik mora shvatiti da u ovom trenutku svi alati za rođenje trebaju biti spremni.

Kako izračunati datum rođenja psa

Tijelo pasa različitih pasmina malo je drugačije, pa se trudnoća odvija s nekim razlikama. Na primjer, kako bi se probavila trudnoća Spicz-a u detalje, trebali biste koristiti poseban kalendar. Pomoći će grubo izračunati datum rođenja.

Trudnoća pasa po danu: detalji, tablica

Trudnoća igračke terijer po danu: Stol

Kalendar će također pomoći u izračunavanju trudnoće igračke terijera po danu. U osnovi, trudnoća takvih malih pasmina, York, Chihuahua i Tsvergpincher prolaze na isti način. Razvoj fetusa u velikim psima, na primjer, u njemačkom ovčaru, traje duže nekoliko dana, jer su sami štenad veći.

Dakle, u tom pitanju ne biste trebali dopustiti da sve bude samostalno. Svakog dana morate biti pod kontrolom tako da na kraju trudnoća omiljenih krajeva uspješno završava.

Članci o temi
LiveInternet