"Streptomicin" veterinar: kako koristiti za pse

Sastav i oblik puštanja

Psi, poput ljudi, često pate od različitih bolesti, čiji su patogeni patogene bakterije i mikroorganizmi. "Ljudski" lijekovi nisu prikladni za liječenje pasa, tako da morate potražiti druge lijekove.Danas ćete naučiti kako se koristi "streptomicin", prema uputama za upotrebu u veterinarskoj medicini.

Navodimo grupu životinja za koje se lijek može koristiti, a također raspravljati o kontraindikacijama.

Sastav i oblik puštanja

Počet ćemo raspravljati o drogu sa svojim sastavom i formom.

Sastav lijeka uključuje streptomicin sulfat (najmanje 730 μg po mg).

"Streptomicin" je predstavljen u obliku praha, koji ima bijelu boju. Spakirao lijek u malim bocama sa aluminijskim brtvom. Glasnoća boce može biti 10 ili 20 ml, prva opcija sadrži 0,5 g praha, a druga - 1 g. U nekim vetaptskim možete pronaći opciju s 1,5 g materije, a zapremina boce od 30 ml, međutim, ovaj oblik puštanja je prilično rijedak. Farmakološka svojstva

Bitan!Količina praha u staklenoj boci odgovara deklariranoj masi. Boca ne treba biti potpuna.

Farmakološka svojstva

"Streptomicin" veterinar, prema tvorničkim uputstvima, antibiotik je koji djeluje destruktivno na gram -positionima i gram -negativni organizmi. Istovremeno, lijek ne utječe na viruse, gljivice, kao i one mikroorganizme kojima ne treba kisik za život.

Vrijedi napomenuti da lijek pripada dovoljno opasnim lijekovima. Kad se doza premaše, moguća je alergijska reakcija, kao i simptomi trovanja.

Da li ste znali?Streptomicin je prvi antibiotik iz svoje grupe koji su otkrili naučnici, a drugi nakon penicilina. Naučnik koji je otvorio antibiotik primio je Nobelovu nagradu.

Indikacije za upotrebu

Lijek se koristi za liječenje takvih životinja:Indikacije za upotrebu

 • goveda;
 • Mala stoka;
 • ;
 • konji;
 • .
Antibiotik pomaže da se izbori sa sljedećim bolestima koje su uzrokovane mikroorganizmima osjetljivim na lijek:
 • leptospiroza;
 • Tularemija;
 • upala pluća;
 • Cocci;
 • Upala žlijezda mliječnih žlijezda;
 • meningitis;
 • upala povezana sa reproduktivnim sistemom;
 • erysipelas;
 • Sepsis u razdoblju postpartama;
 • druge bolesti čiji patogeni su osjetljivi na lijek.

Da li ste znali?"Ljudska" verzija Streptomicina uključena je u popis vitalnih važnih lijekova, čija su cijene čija čvrsto kontrolira država.

Postupak prijave i doze za pse

Postupak prijave i doze za pse

Prvo biste se trebali baviti uzgojem droge. Samo sterilna voda, otopina natrijum-hlorida ili vrlo slabo rješenje novokain (maksimalno 0,5%) mogu se koristiti.

Bitan!Glukoza je zabranjena u obliku otapala.

Dalje, moramo pravilno miješati tečnost i prah da bismo dobili potrebnu konzistenciju. Da biste to učinili, "Streptomicin" se mora pomiješati u proporciji 1 do 4. 2,5 ml treba uliti u malu testnu cijev, 5 ml otapala - 5 ml.

Ne preporučuje se upotreba manja količina tekućine za raspuštanje, jer za vrijeme primjene lijeka životinja će osjetiti jaku bol.

Nastavljamo do doziranja. Jedna doza za malu stoku i svinje je identična. Za svaku jedinicu mase (kg), uzmite 10 mg rješenja. Ova doza je optimalna za odrasle životinju. Za mlade životinje (do 1 godinu) koristi se doza od 20 mg po 1 kg.

Psi mogu patiti,.

Sigurnosne mjere i lična higijenaOdvojeno, vrijedi reći o paralelnoj upotrebi nekoliko antibiotika. "Streptomicin" se može kombinirati sa drugim lijekovima, što neće uzrokovati negativne posljedice. Kada se koristi penicilin preparati, sinergistički efekti se primećuju zajedno sa streptomicinom koji omogućava da spriječimo pojavu ne-konsumiranih oblika mikroorganizama.

Bitan!Zabranjeno je koristiti "streptomicin" zajedno s drugim antibioticima iste grupe, jer je moguće teške opijenosti.

Sigurnosne mjere i lična higijena

Ako lijek dođe na sluznicu, odmah biste trebali isperiti tekućom vodom. Ako lijek uđe u tijelo usmeno, onda se sigurno obavezno posavjetujete sa ljekarom.

Ako je otopina "streptomicina" došla na kožu, onda je dovoljno da isperite područje pod tekućom vodom pomoću sapuna. Kontraindikacije i nuspojave

Kontraindikacije i nuspojave

Lijek je zabranjen za upotrebu za životinje u kojima su dijagnosticirani zatajenje srca ili bubrezi. Zabranjeno je i drogu do trenutka kada nema nedostatka osjetljivosti na glavnu komponentu lijeka.

Polica i uvjeti za život i skladištenje

Rješenje nakon dodavanja tečnosti može se pohraniti oko tjedan dana. Lijek se ne pogoršava na sobnoj temperaturi, ali bolje je postaviti na hladno mjesto (ne zamrzavajte se).

Neizpunjena boca treba čuvati na suhom zatamnjenom mjestu na temperaturi od 5 do 25 ° C.

Rok trajanja - ne više od 36 meseci.

Dakle, saznali ste zašto se koristi droga "streptomicin", a u mogućnosti ste proučavati upute za upotrebu za razne životinje. Vrijedi pamtiti da antibiotici uništavaju ne samo patogene bakterije i mikroorganizme, već i korisne, tako da možete imati ozbiljne probavne probleme zbog nedostatka bakterija potrebnih za obradu hrane bakterija. Iz tog razloga, nakon tretmana, trebali biste se posavjetovati sa veterinarom koji po potrebi mogu prepisati posebne probiotike. Polica i uvjeti za život i skladištenje

Članci o temi
LiveInternet