Kako je odbiti psa povucite povodac u šetnji

Mnogi uzgajivači pasa ne obraćaju pažnju na takvu sitnicu kao istegnuti povodac tokom šetnji, pripisujući ga radoznalosti i aktivnosti psa. Međutim, iskusni vlasnici tvrde da je to nedostatak obrazovanja. Kako odbiti psa povlačenjem povoda u šetnju, čineći zajedničku zabavu u svježem zraku ugodnijim? Da biste to učinili, vrijedi samo započeti trening kućnog ljubimca i ne napraviti tipične greške stoga.

Zašto pas povlači povodac

Pas povlači povodac tokom šetnje, na taj način pokazuje svoje nezadovoljstvo. Postoji nekoliko razloga za ovo ponašanje.

Na primjer, štenad traje do vlasnika, jer &Shy- oseća se kao lider. Površava tamo gdje želi, okrene se sa puta, odlučujući gdje je bolje ići. Ovo je ponašanje dopušteno samo na samom početku obuke do ovratnika i povoda.

Zašto pas povlači povodac

Pas povlači povodac dok hoda

Odrasli pas pokazuje da ne poštuje osobu, pokušava da ga podređuje svojim željama.

Da li je normalno

Postoje slučajevi kada je rastegnuti povodac normalan fenomen. Neki pasmine pasa instinktivno povuku povodac. Ali to ne znači da se nakon takve šetnje vlasnik mora vratiti kući uz ozljedu ramena.

Pas može naglo povući povodac, ako se uplaši, pokušava pobjeći. To se događa ako doživi agresiju ili želi napasti. Smjernice neprestano povlače povodac da bi pokazali put. Policijski psi koji su napali trag zločinačkog može naglo povući rubljenje psa iza sebe. Ako je vlasnik napustio psa na ulici i otišao je u prodavnicu, nakon dugog odsustva, životinja se raduje dolasku vlasnika.

Da li je normalno

Ponekad pas povuče vlasnika iza njega, jer je previše znatiželjan

Međutim, vrijedno je podučavati vašeg ljubimca da ne povučete na povodcu i ne povučete vlasnika za njega bez razloga. Ako je ovo mala pasmina, onda se možete nositi s tim. Ali ako se labrador naglo povuče, u takvoj situaciji je vrlo lako ozlijediti.

Bilješka! Tokom redovne šetnje sa četveroglasnim prijateljem, povodac bi se trebao malo probiti, ali ne vući na zemlji.

Kako naučiti štene u šetnju

Kako odbiti psa povucite povodac? Ovo pitanje brine vlasnike kada se njihovi kućni ljubimci tek počinju naviknuti na njega.

Štene koje se pojavilo u kući ne bi trebalo odmah utovariti treninzima. Da se shvati i razumiju šta vlasnik želi od njega, počet će ne prije početkom nego nakon 4 mjeseca. Do tada važno je osigurati udobne uvjete za socijalizaciju.

Trening, koji je počeo na vrijeme, može pomoći vlasniku da brzo uči životinje da hoda povodac, a da ga ne povuče bez povlačenja. Kasnije počinje, to je teže naučiti životinju norme ponašanja.

Metode prilagođavanja ponašanja

Mogu se pripisati efikasne metode prilagođavanja ponašanja kućnog ljubimca:

 • ovratnici-uzdechki;
 • Zemlja fiksne dužine;
 • snažna fizička aktivnost na kućnom ljubimcu;
 • Promocija životinje.

Tokom obuke psa, vlasnik bi trebao svoju posebnu pažnju posvetiti.

Kako naučiti štene u šetnju

Pravilno ispruženi povodac tokom šetnje

Za mlađeg psa, obuka je ozbiljan test. U ovom periodu stručnjaci preporučuju:

 • Ne koristite stroge i ugušene ogrlice;
 • Ne preopterećuju trening;
 • pratite stanje životinje, u slučaju umora, neka se opusti, igra se s njim, ohrabri.

Bilješka! Trening ne bi trebao trajati više od 30 minuta.

Da li je moguće ponovo iskoristiti starog psa

Neće biti lako odbiti starijeg ljubimca iz uobičajenog ponašanja, jer će se odmoriti, oduprijeti se. Proces će trajati puno vremena i truda. U ovom slučaju bit će osnovno uspostaviti ulogu vlasnika kao lidera paketa. Nezavisni pas mora se pokoravati i prihvatiti takvo vodstvo.

Možete prekvalitati odrasli pas za mesec dana. U tom pitanju, glavna stvar se ne odustaje, stalno trenirati i trenirati životinju. Ako ga i sam vlasnik ne može naviknuti, onda uzgajivači pasa preporučuju kontaktiranje profesionalnog rukovodioca pasa za savjet ili pomoć u treningu.

Metode prilagođavanja ponašanja

Prolazeći odrasli pas da nosi povodac

Ispravljanje ponašanja temelji se na dvije metode koje rade tim "blizu":

 • Upotreba sile. Čim pas počne povlačiti povodac, vlasnik oštrog kretena zaustavlja ga i jasno daje naredbu.
 • Ojačavajući tim kod kuće. Trening se odvija pomoću igračke ili ukusne poslastice. Nakon šetnje, kada se pas može koncentrirati, vlasnik je naziva sebi i daje naredbu "sljedeće". Zajedno hodaju u različitim smjerovima prostorije. Istovremeno, vlasnik vlasnika sa tidbitom ili igračakom nalazi se tik iznad grupe za kućne ljubimce. Kao rezultat toga, čujući naredbu, pas će odgovoriti na to i reagirati u skladu s tim.

Bilješka! Nakon naredbe u blizini psa, pas bi trebao biti bliže noge vlasnika, prestanite povući povodac.

Što se ne može učiniti tokom korekcije ponašanja

Tokom prilagođavanja psećeg ponašanja treba se koristiti jedan povodac, ne dugačak više od 5 metara. Ne uzimajte ruletu sa sobom. Stručnjaci ne preporučuju stalno povlačenje psa ako povuče povodac.

U početku se najbolje obavlja obuka na mjestima u kojima nema drugih pasa i različitih ometajućih elemenata. Učenje psa da ispuni nove zahtjeve neće biti lagan.

Tijekom obuke ne možete se preskočiti životinju zbog nepravilnog ponašanja. U slučaju uspjeha, psa morate tretirati liječenje. Stalno se rugaju psa, možete izgubiti povjerenje. Postepeno će se odmaknuti od vlasnika, na taj način povuče povodac još više.

Ohrabrenje i kazna - greške vlasnika

Ponašanje životinje više ovisi o ponašanju vlasnika. Ako je vlasnik spreman za stalnu obuku, obuku za životinje, tada se rezultat neće dugo doći.

Ako kućni ljubimac ima agresiju, navike lidera koji pokušavaju preuzeti superiornost nad vlasnikom, drugim negativnim obilježjima, tada bi vlasnik trebao analizirati svoje ponašanje. Možda nije u pravu ili nepravedno za svoj omiljeni.

PET PET, treba izbjegavati zajedničke greške:

 • Povodac treba oslabiti na maksimalnu dužinu za mirnu upoznavanje sa teritorijom.
 • Možete promijeniti putanju kretanja samo željom vlasnikom.

Ne biste trebali kazniti životinju ako je vrlo pretjerano, lajanje, iskusilo je strah ili agresiju. Naravno, takvo ponašanje također ne vrijedi odobravati.U takvim je slučajevima bolje odvratiti psa sa igračkom ili nekako prebaciti pažnju s poticaja.

Da li je moguće ponovo iskoristiti starog psa

Prijedlog kućnog ljubimca za dobro ponašanje

TRENK metoda se koristi samo ako pas pozitivno reaguje na njega i nakon toga prestaje izvlačiti povodac, u protivnom je bolje da je ne koristi.

Bilješka! Za uspjeh tokom treninga, pas treba poticati, liječiti ga omiljenim poslasticama.

Šetnja četiri -legirani kućni ljubimci, mnogi vlasnici s vremena na vrijeme iskustvo teškoće. Pas počinje povući povodac, ponašati se pogrešno. U takvoj situaciji bolje je biti strpljiv i uključiti se u obuku životinje. Sa odgovarajućim i sistematskim pristupom i stalnim treniranjem o takvom problemu, bit će moguće zaboraviti i uživati ​​u zajedničkim šetnjama.

Članci o temi
LiveInternet