Zašto mačke vole valerijanski: glavni uzroci simpatije

Valerijanski - legendarna biljka s pravom se smatra jednim od najstarijih ljekovitih kultura. Postoji to spominjanje u drevnim rimskim medicinskim tragama. Zahvaljujući čudesnom sastavu, smatrali su se univerzalnim lijekom iz svih bolesti.

Šta je valerijanac

Valerijan je lijek u obliku 70% tinkture alkohola, tabletama, dekocija pripremljenim na temelju duge travnatog postrojenja koji se zove Valerian običan.

Šta je valerijanac

Valerijan za mačke

Akcija na mačkama

Zanimljivo je promatrati kako mačke reagiraju na valerijan. Neki gube glave, počnu da polude, postaju vrlo razigrani i čine nezamislive piroete u zraku, neki pojedinci lažu, istekli su i kotrljaju oči, a neko je potpuno ravnodušan. Stoga je individualna reakcija mačke na valerijana nepredvidiva, svaki put - na različite načine.

Zašto mačke vole valerijanski? Valerijan je privlačan za mačke sa neobičnim oštrim specifičnim mirisom esencijalnog ulja sadržanog u svim dijelovima biljke. Mehanizam njegove djelovanja na ljudima i životinjama je različit. Ako aroma nafte djeluje usamljeno po osobi, onda su mačke, naprotiv, uzbuđene i aktivne.

Ovaj blagotvorni efekat pomaže uštedjeti život mačaka u slučaju odbijanja hrane u različitim uvjetima. Dovoljno je primijeniti nekoliko kapi valerijana na kuhani žumance i daj mačku kako životinja počinje lizati kapi s hranom.

Razlozi zbog kojih je mačke vole

Šta će se dogoditi s mačkom ako pijete Valerijana

Šteta i prednosti valerijana

U srednjem vijeku, monasi su postavili ovu višegodišnja biljka ljubičasto-bijelim cvatovima i tamnim zelenim listovima u njihovim poznatim ljekarnim vrtovima. Zatim su se lijekovi pripremljeni iz sirovina za liječenje nervnog poremećaja, nesanice, kožnih lezija, epilepsije, kolere, reumuzma i menstrualnih poremećaja.

Terapijski učinak valerijana na ljudsko tijelo - opće jačanje prirode. U stanju je da utiče na slabljenje neurotičnih glavobolja, ublažavajući grčeve plovila mozak, bol u srčanom mišiću i tahikardiji.

Valerijansko eterično ulje može anestezirati simptome neuralgije i neuritisa, ima antikonvultan efekat. Takođe se koristi za olakšavanje uslova za menopauzu, sa hiperfunkcijom štitnjače.

Moguće probleme uzimanje valerijana

Mačke vole valerian

Pored korisnih svojstava, droga ove grupe imaju kontraindikacije. S obzirom na smirujući učinak valerijana, briga mora se primijetiti u situacijama koje zahtijevaju brzu reakciju i odlučnost.

U slučajevima predoziranja lijekova, jakih glavobolja, prekomjerne, mučnine, moći se mogu pojaviti mučnine, brzeg ritma srca i srčanog ritma srca.

U minimalnim dozama lijek je propisan za:

  • bolesti probavnog trakta;
  • poboljšati apetit;
  • lezije nervnog sistema;
  • bolesti endokrinog sistema;
  • Kao stimulativni agent za pasivne mačke.

Dodatne informacije! Valerijan, poput mačke mente koriste naučnici i filmaši koji promatraju divlje životinje u prirodnim uvjetima. Zahvaljujući mirisu ovih mačjih bilja, privlače mesta pucanja.

Razlozi zbog kojih je mačke vole

Postoji nekoliko pretpostavki zašto mačke vole valerijan. Valerijansko esencijalno ulje sadrži više od stotinu različitih komponenti, ali samo se može voziti mačkama. Actinidia - ovo je ono što mačke kopile. Njegova aroma mirisom podseća na aktivnu komponentu mačke urin: Felinin. Utvrđeno je da je u mokraću mužjaka sadržaj ove supstance 4 puta veći od ženki. Felinin potiče seksualnu aktivnost životinja, povećava nivo agresije.

Bitan! Naučnici i dalje proučavaju efekte Felinina, ali postoji pretpostavka da ga mačka i mačka percipiraju kao feromon, odnosno kao vrsta hemijskog signala koji privlači pojedince suprotnog spola.

Sada je jasno zašto mačke poput valerijana. Žene udišu Afrodizijak, aktivirajući instinkt potrage za partnerom za nastavak roda - najstariji instinkt svih živih bića.

To je razlog takve reakcije, zašto mačke toliko sviđaju valerijanski.

Da li se svi mačke sviđaju

Zbog čudne ljubavi prema predstavnicima mačke porodice za Valerijana, dobila je još jedno ime-šumsko tamjan ili mačka travu. Jedan ima samo da miriše ovu divnu travu, poput gužve navijača mačaka u blizini.

Valerijan privlači mnogo mačaka, ali ne sve. Ispostavilo se najosjetljiviji na aromu valerijanskog ulja:

  • mačke koje su dostigle reproduktivno doba;
  • Mačke su u stanju estrusa.

Među kućnim mačkama, samo 70% pokazuje reakciju na aromu aktivne komponente Valerijana, dok preostalih 30% ostaju ravnodušne.

Najmanje pokazuju osjetljivost na aromu postrojenja Kitte mlađe od 12 mjeseci. Mače do godinu dana - još uvijek beba, obilježavanje teritorije i potraga za partnerima ne voli.

Zašto mačke vole valerijanski: glavni uzroci simpatije

Loše postupke valerijana

Moguće probleme uzimanje valerijana

Kao i sve ljekovite biljke, valerijani zahtijeva oprez i tačnost u upotrebi. Postoje veterinari koji tvrde da su aktivne komponente postrojenja slične na snazi ​​s opojnim supstancama, zbog čega valerijanski djeluje ovako na mačkama. Kao rezultat toga, unos lijeka može se pojaviti halucinacije koje životinje čine da trči po sobi, boreći se s nevidljivim neprijateljima za ostale neprijatelje.

Postoji mišljenje zašto valerijanski djeluje ovako na mačkama. To je ovisnost za predstavnike mačaka kao rezultat opetovane administracije. Jednom kada liječite mačku s čarobnim kapljicama, možete promatrati sliku kako mačke reagiraju na valerijan. Budaju se i počnu tražiti priliku da ponovo dobije sljedeću "dozu".

Životinje mogu žuriti u vlasnike, meja, ogrebotine, ogrebotine, voziti se po podu u napadajima. Vrijedi dati drugi dio kako se simptomi nastavi sa obnovljenim energičnošću.

Mora se imati na umu da tinkture alkohola Valerijana nosi ozbiljnu prijetnju zdravlju mačke. Činjenica je da je alkohol vrlo štetan za komponentu mačaka, ne toleriraju. Oni sami odbijaju tinkturu za alkohol, čekajući da stupnje ne nestane.

Bitan! Nemojte se previše uključiti u eksperimente. U bilo kojem trenutku može doći do predoziranja tinkture u mačacima. Samo dva valerijanska tableta prvo mogu uzrokovati stanje kome, a potom fatalni ishod kućnog ljubimca.

Tablete, pored suhi valerski ekstrakt, sadrže dodatne sintetičke tvari koje mogu dovesti do pogoršanja u stanju mačke, uzrokuju manifestaciju alergijskog reakcija ili trovanja.

Ako se primijeti činjenica ovisnosti, tada biste trebali obratiti veterinaru. Reći će vam kako odbiti kućnog ljubimca iz loše navike.

Treba imati na umu da je valerijanac lijek i ima vrlo snažan utjecaj na mačke, lansiranje fizioloških mehanizama i procesa, reguliranje nivoa sinteze hormona.

Zašto mačke vole valerijanski: glavni uzroci simpatije

Suhi valerijan za mačke

Zaključno, možemo reći da valerijanskim lijekovima davanje mačaka radi interesa da vidi šta će se dogoditi s njima, ne biste trebali. Doza doza sef za ljude mogu podrazumijevati tragične posljedice za njegovu pahuljicu.

Članci o temi
LiveInternet