Pseće mliječne žlijezde nabubrele su se nakon estrusa

Vlasnici kućnih ljubimaca mogu se suočiti sa situacijom u kojoj, nakon Estrusa, pas je natekao mliječne žlijezde. Ovo je prilično česta fenomena koja se primijeće u kućnim ljubimcima starijim od šest mjeseci. Nema razloga za paniku, ali važno je stalno pratiti stanje mliječnih žlijezda kako bi se spriječilo razvoj malignog obrazovanja.

Zašto mliječne žlijezde u psu nabubre

Čest slučaj kada su vlasnici pasa obaviještvaju nakon prvog estrusa, da kućni ljubimac povećali mliječne žlijezde. Ne poduzmite odmah mjere za uklanjanje ovog fenomena, postavite komprese. Ovo je prirodni proces koji će sa normalnim tekućim proći u nekoliko tjedana.

Zašto mliječne žlijezde u psu nabubre

Često nakon prvog estrusa, pas počinje nabubri grudi

Suština države, uzroke pojave

Glavni razlog zašto je natečena bradavica u psu lažna trudnoća. Fiziološki fenomen može se primijetiti nakon neuspjelog pletenja. Nije bilo gnojidbe, ali istovremeno je tijelo psa počelo proizvoditi hormone koji se pojavljuju tokom stvarne trudnoće.

Životinja započinje unutrašnjim restrukturiranjem, koji karakteriše sljedeći simptomi:

  • Manifestacija želje za gnezdom, uređenjem mesta;
  • Oticanje mliječnih žlijezda;
  • počinje izdvajati kolostrum iz bradavica.

Kod pasa, seksualni ciklus je podijeljen u četiri faze. Kršenja u kojima se u trećoj fazi pojavljuju natezanje grudi. Zove se Metaerus. Ovo je vremensko razdoblje nakon Estrusa, u kojem žuta telo počinje da se počne regresirati ako se ne oplodnja ne dogodi. Ovaj fenomen znači da će žuto tijelo u potpunosti funkcionirati, kao i za vrijeme trudnoće, još dva mjeseca. Nije važno ima li gnojidbi ili ne.

Trenutno je započela aktivna proizvodnja istih hormona kao i potpuna trudnoća. Progesteron se počinje intenzivno izgledati i nakon čega slijedi prolaktin, koji je odgovoran za dolazak mlijeka. Tijelo psa počinje se pripremiti za hranjenje štenaca.

Bitan! Ovo je stanje karakteristično za sve pse, bez obzira na pasmina, starost, veličinu i težinu.

Suština države, uzroke pojave

Lažna trudnoća - normalan fiziološki fenomen

Simptomi bolesti: znakovi opasnosti

Ako pas počne nabreknuti mliječne žlijezde, ovo nije uvijek bezopasna pojava. Ova manifestacija može ukazivati ​​na razvoj patologije dojke u kućnom ljubimcu.

Simptomi mastitisa u psu

Mastitis je opasna bolest koja bez pravovremenog tretmana može dovesti do fatalnog ishoda životinje. Razlog razvoja patologije je uvijek patogeni mikroorganizmi. Oni padaju kroz kanale bradavica, mikrokrake na grudima.

Lažno štene takođe uzrokuje mastitis. Mlijeko počinje da se proizvodi, ali niko ga ne jede. Kao rezultat toga, gusti štandovi formirani su u mliječnim kanalima, razvija se upalni proces.

Mastitis kod pasa očituje se sljedećim simptomima:

  • Životinja postaje malo aktivna;
  • Odbija jesti;
  • Temperatura tijela raste;
  • Grudi mogu naterati, jednu ili čak nekoliko za povećanje;
  • Mliječne žlijezde bit će vrlo vruće na dodir.

Tretman može propisati samo veterinar. Vrlo je važno da pravovremeno traže konsultaciju. Kategorički je nemoguće samostalno koristiti narodne metode.

Kod kuće možete samo malo ublažiti stanje psa do imenovanja toka tretmana od strane veterinara. Da biste to učinili, preporučuje se rešiti grudi kućnog ljubimca sa kamforskom uljem da se blago zagrijava. Tada trebate da biste izbacili mlijeko. Nakon toga pogođena dojka se zavija.

Bitan! Mliječne žlijezde mogu se zagrejati samo serozom ili katarhalnim mastitisom. Ako je patologija gnojna, strogo je zabranjena, jer će se gnojna upala početi aktivno proširiti dalje.

Simptomi bolesti: znakovi opasnosti

Mastitis u psu

Zbog onoga što se lažno trudnoća pasa razvija

Lažna trudnoća kod pasa pojavljuje se kao rezultat hormonskog kvara koji se događa nakon estrusa. Najčešće je to karakteristično za prvo Estrus. U tijelu psa započinje proizvodnja progesterona i prolaktina, koja su karakteristična za vrijeme trudnoće. Pas će se osjećati kao da čeka štenad.

Razlog za ovaj fenomen je činjenica da se žuto tijelo ne raskida u roku od dva mjeseca. Hormoni se ne prestaju proizvoditi zbog toga. Ovo stanje se ne smatra bolešću. Ovo je bliska veza sa divljim svijetom.

Postoji vrlo zanimljiva činjenica. U jatu pasa, svi zatrudnjeli sinkrono. Ovo je potrebno na osnovu opstanka. Kuje čija će trudnoća biti lažna pomoći će nahraniti štenad. Tako će se osigurati maksimalni opstanak.

Za referenciju! Mnogi veterinari smatraju da je nemoguće intervenirati u ovom procesu. Sam fenomen će proći za nekoliko tjedana. Svi simptomi će nestati sami.

Kada vidjeti ljekara

Ako su pseće grudi počele nabunjati, ne brinite se odmah. U sljedećim slučajevima bit će potrebna veterinarska konsultacija:

  • Simptomi lažne trudnoće nisu prošli za tri tjedna. Pas će morati podvrgnuti temeljnom pregledu. Možda će joj trebati hormonska terapija. Samo liječnik može propisati režim lijekova i liječenja.
  • Bradavice u životinji mogu postati plava. Ovo sugeriše da je protiv pozadine dugotrajne lažne trudnoće, počeo mastitis. Kao tretman možete podmazati papire sa kamforskom uljem. Dobro uklapaju. Važno je da pristup bradavicama bude blokiran tokom psa. Da biste to učinili, želudac je vukao oko elastičnog zavoja.

Vrlo lažna trudnoća ne smatra se patologijom. Ovo je odstupanje u hormonskoj pozadini. Opasnost za životinju mogući su posljedice koje se mogu pojaviti zbog dugotrajnog stanja. Ovaj fenomen u prirodi karakterističan je za mnoge životinje, ali kod pasa se manifestuje u najprikladnijim.

Bitan! Ako se lažna trudnoća previše često manifestira, dok uvijek prilazi u vrlo teškom obliku, veterinar može preporučiti passku sterilizaciju.

Kada vidjeti ljekara

Uz produženo stanje lažne trudnoće, morate se obratiti lekaru

Daleke posljedice

Ne može se uvijek reći da lažna trudnoća uopće ne prijeti kućnom ljubimcu. Postoje slučajevi kada se ova patologija razvija u mastitis ili apsces. To su opasni pojave, što dalje dovode do raka dojke.

Na osnovu pozadine hormonskih poremećaja, može se primetiti razvoj druge zajedničke patologije - piometri ili gnojni endometritis. Zbog prekomjerne proizvodnje hormona, sluznica, koji se akumulira u materničkoj šupljini. Kao rezultat toga, zidovi se protežu. Kanal grlića materice nije zatvoren. Patogene bakterije i mikrobi prodire kroz njega. U materničkoj šupljini počinju pomnožavati aktivno, što dovodi do ozbiljne infekcije.

Lažna trudnoća ima jedan plus. Takav pas može spasiti štenad koji su bili bez majke. Lako će ih hraniti.

Dakle, situacija kada pseći bradavice nabubre, zahtijeva pažljivu kontrolu. Poduzmite mjere, pokažite kućnim ljubimcem veterinaru i morate započeti liječenje samo ako ova manifestacija ne prođe dugo vremena.

Članci o temi
LiveInternet