Koja je razlika između retriver i labradora?

Vanjske razlike

Labrador i retriver - dvije pasmine koje su popularne i dobro zasedne ljubav širom svijeta. Ovi prijateljski veseli i društveni kućni ljubimci imaju i opće karakteristike i niz razlika. Koja je razlika između labradora i retriver?

Vanjske razlike

Mala priča

Prije svega, potrebno je shvatiti da su to dvije različite pasmine. U svakodnevnom govoru, konfuzija se često događa kada ljudi nazivaju labradoru retriver i obrnuto. Druga uobičajena greška sastoji se u pitanju "Kako je Labrador Labrador Labrador".

Odgovor nije ništa, ovo je isti pas. U stvarnosti su na ovaj način zvani samo dvije pasmine i imaju vanjsku sličnost: "Labrador-Retriever" i "Zlatni retriver". Oba psa imaju engleske korijene, ali su ih izveli u različite svrhe.

Likovi
Engleski "Princes"

Retriever duguje svoju genealošku zlatnu nabrojanu na Twidmout. Potonji je izvršio impresivno uzgoj za uklanjanje pasmina sa ravnom svijetlom zlatnom bojom vune (sa engleskog. "Zlatni" - "Zlato").

Takvi psi su bili primetni na pozadini šumskog gusta i močvara i nisu bili izgubljeni tokom lova (u stvari, to je bio cilj odabira). Općenito, ova pasmina je prikazana u lovačke svrhe - psi su pucali igru ​​ribnjaka koje su pucali vlasnici.

Labradori - potomci pasa Indijanaca - stigli su u Englesku sa ostrva Newfoundland, gdje su se smatrali izvorno ribolovnim psima. Izvukli su brodove i mreže vlasnika riba u toploj sezoni i vukla su sande u toploj sezoni.

S obzirom na porijeklo ova dva psa, često se koristi kontrast "Aristocrat - tvrda radnika". Koje su njihove razlike?

Vuna

Najočitija razlika u pojavi pasmina je vrsta vune.

U Labradorima je kao da je prekriven slojem voska - budući vlasnici trebaju imati na umu ove taktilne karakteristike. Ova nekretnina je tipična za ankete - na taj način štite od mokrivanja. Kaput je gust, gusto lagati, guste, tvrde kose, doseže 5 cm u dužinu. Bilo koja "kovrčava" i valovi smatraju se nedostatkom.

Životni uslovi, obrazovanje i obuka
Rođeni plivač

Retrievers imaju ukrasniji eksterijer. Kaput je dugačak, valovito i sjajno, zlatne nijanse. U grudima, trbuhu i na repu, duža kosa formira prekrasnu počast, ponekad nekoliko tonova upaljač.

Ali, ako boja retriver varira unutar sheme boja zlata, izbor labradora je širi. Oni mogu biti gotovo bijeli, blijed, čokolada ili crna - teško je zbuniti. U pasmini psa sličnog labradoru, može se sumnjati samo ako može biti svijetla boja vunene vune.

Struktura

Ako stavite obližnju predstavnike ove dvije pasmine, Labrador će očito izgledati jednostavnije, više čučanj i masivniji retriver. Razlog leži u porijeklu "tvrdih radnika" i "Aristocrat": u prvom slučaju, potrebni su izdržljivost i performanse, a u drugom - sklad izgleda i lovačkih vještina.

Još jedna vanjska razlika je rep. U Labradorima je sa širokom bazom, slavine na vrh, kaput je gust, kratak. Zlatnici izgledaju kao olovka sa dugom lepršavom vunom.

Ako je pas dobrog raspoloženja, u prvom slučaju, rep se nalazi gotovo 90 stepeni u odnosu na leđa, a u drugom se nastavlja vodoravna linija kralježnice, rijetko raste gore.

Glava Labradora je veća, a njuška je šira od njegova "zlatni" momak, jer je potonji namijenjen lovu na male ptice, ali u prvom slučaju pas je imao teški plijen.

Likovi

Obje rase - i Labrador i Golden - imaju prilično uravnotežen i prijateljski karakter, obojica su vrlo pametni i pametni, agresivno - njihova krvoprostnost je odsutna na genetskom nivou. To su psi kompanije pogodni za obitelji sa djecom i usamljene ljude i starije osobe. Međutim, sličnosti se završavaju u ovome.

Stav prema djeci i drugim životinjama
- Uvrijeđen ..

Razlike u likovima Zlatnog retrivera i Labradora određuju se istom porijeklu. Retriever, poput aristokrata, mirniji je, suzdržan, čak i mali ukočen, a ponekad i uvrijeđen.

Ima razvijen osjećaj dostojanstva i takta - ako vlasnik nije raspoložen, pas ga neće nervirati. Prije izvođenja tima, Zlatni će razmisliti tri puta, vagajući sve prednosti i nedostatke. Igrao je, ali u racionalnom.

Labrador je njegov kompletan, jednostavan - nasuprot. Nešto je naivan, igrajući dan i cijelo vrijeme u jeku pozitivne. U reči - vuneni metak koji može skakati na osobu u radosti i lizati ga od glave do pete. Za razliku od svog "zlatnog" tima tima, Labrador obavlja bez oklijevanja, i sa velikim lovom.

Životni uslovi, obrazovanje i obuka

I iako obje rase imaju urođene karakterske osobine, njihovo se ponašanje može prilagoditi edukacijom "od mladih kandži" i obuke.

Oba pasa se lako slažu u stanu, ali s retrieverom je u tom pogledu lakše - mirnije je i ne zahtijeva takav iznos aktivnosti kao svoj kratki momak. Ovi psi se ne mogu čuvati u ograničenom avirali ili na lancu - potrebna im je prisustvo osobe u blizini, u protivnom mogu biti tužni ili početi pakirati.

Razlika u hodanju i higijenu
- Nedostaje mi!..

Budući da labrador voli sve i sve i spremno je igrati čak i sa strancem, ovo je glavna opasnost u ovome. Neće biti teško odvesti psa za stranca, pa morate paziti na to. Općenito, predstavnici obje rase moraju se naviknuti da ne pristupa strancima iz djetinjstva kako bi se izbjegle nevolje.

Stav prema djeci i drugim životinjama

Obje pasmine obožavaju djecu - mogu se koristiti kao repove nannies. Međutim, razlika između Labradora i retrivere je da je bolje uzimati prvu porodicu s već odraslom djecom od 10 godina, a druga će se dobro slagati sa bebom. Poanta je labradorova hiperaktivnost: sa svojim vrućim stazom, koji se igrajući, može nehotice pogoditi dijete.

Obje rase su dobre u vezi sa životinjskim jetrom, ali Labrador je zbog svoje jednostavne duševnosti, bit će ludi čak i od mačke.

Razlika u hodanju i higijenu

I labrador i retriver su prirodno aktivni psi, tako da kratke pješačke pantalone ne mogu biti ograničene na ograničenje. Trebaju baciti loptu, štap, na svaki način da doprinesu svom aktivnom načinu života.

Ovi psi su savršeni za trkače ili plivače - u oba slučaja rado će se učiniti vlasniku.

Što se tiče higijene, ovdje se razlika određuje razlikom u vunenom poklopcu. Retriever se mora svakodnevno češljati, posebno tokom topljenja, kako bi se spriječilo stvaranje krute. Zlatnici koji sudjeluju na izložbima trebaju njegovanje. Ali Labrador je dovoljno periodičnog uklanjanja mrtvih dlaka vlažnom krpom.

Čips po izboru
Profesionalna briga

Pasi za kupanje vrijede kao vuneni uzroci. Suvi šampon pogodan je za česte karijere za česte njege. Labrador se ne smije oprati "na čišćenje" tako da ne ošteti prirodni vlažni sloj na vuni.

Čips po izboru

Ne kupujte štenad svojim rukama - jeftino ne garantuje zdravlje. Zatražite dokumente za roditelje kućnog ljubimca i veterinarskog pasoša sa ocjenama vakcinacije.

Zaključak

Ko god odaberete - Labrador ili Retriever - dobit ćete veliki prijatelj i pratiocu dugi niz godina.

Članci o temi
LiveInternet