Da li je moguće sterilizirati psa tokom estrusa

Tychka je povezana s mnogim neprijatnostima za vlasnike četiri. Ovo je izgled tragova u uglovima i neugodan miris koji se uklanja s njima, a potreba za traženjem para. Mnogi problemi rješavaju operaciju za uklanjanje jajnika. Rečeno je sljedeće kada treba izvesti sterilizaciju, više detalja.

Šta je sterilizaciju

Sterilizacija - uklanjanje jajnika ili ulaganja niza u kuje kako bi se psa zaštitio od neočekivane trudnoće. Sterilizirana životinja ne može zatrudnjeti ili postati donator sperme za gnojidbu, ne doživljava potrebnu vuču.

Šta je sterilizaciju

Prirodni fenomen kod životinja

Bilješka! Ako se postupak provodi pravilno, onda kuja čak zaustavlja estrus.

Sterilizirajte psa sami, čak i poseban obrazovanje, problematičan je, ovo je hirurška operacija koja zahtijeva prisustvo ljekara i korištenje posebnih lijekova.

Zašto vam treba sterilizaciju pasa

Kučke su sterilizirana, slijedeći sljedeće ciljeve:

  • Ograda iz nevolje povezane s potragom za muškarcem, naknadno brižno za trudnicu i njegove novorođene štenad;
  • Zaštita potomstva iz različitih bolesti koje se prenose u gene (ako je kučka neispravna, bolje je pobrinuti se za čine štenad);
  • Proširenje života životinje. Nakon uklanjanja jajnika, rizik od razvoja raka grlića materice je minimiziran;
  • Dobivanje mirnijeg i uravnoteženijeg psa, čije ponašanje ne utječe hormoni (obično steriliziraju servisne psi i pse vodiča, hormonalnih rafala mogu oštetiti rad).

Nedavno je postupak proveden ne samo na zahtjev vlasnika, već i u slučaju kada nema. Konkretno, oni steriliziraju pse beskućnika i lutalice, reprodukcije čije se niko ne slijedi. To može značajno smanjiti životinjsku populaciju i zaštititi osobu iz parazita i bolesti koje su distribuirali. Sterilizirani pas je manje agresivan, čak i bočni pas se ponaša mirnije nego inače.

Bitan! Oni kastriraju sve životinje, bez obzira na pasminu (York, Jahyshands, terijeri, Chihuahua, oni su u dvorcu raniji njemački pastiri i buldoge), težine i spol. Ponekad ovaj postupak pomaže u održavanju čistoće gena čitavog roda.

Kada je bolje baciti kučke

Priprema za operaciju

Kada je bolje baciti kučke

Često se pitaju pitanje da li je moguće sterilizirati psa tokom estrusa, kada je bolje učiniti je li moguće izvršiti postupak ranije. Odgovor na njih može dati samo veterinar nakon temeljnog ispitivanja životinje, imenovanje niza procedura i testova.

U estrus

Veterinari ne postavljaju tačan period kada se pas može sterilizirati, a kad to ne vrijedi raditi. Ali najbolje ako se jajnici uklone čak i prije prvog estrusa. Najčešće počinje kod pasa koji su dostigli jedan -year -ya, pa se operacija najbolje provodi u intervalu od 6 do 12 mjeseci.

Bilješka! Idealna opcija je 2-3 sedmice estrus.

Pas ne boli, operacija se vrši pod anestezijom, životinja ne osjeća ništa. Kastracija prvom estruju omogućava vam zaštitu kuje od razvoja raka mliječnih žlijezda.

Nakon estrusa

Da je već bilo estrus, tada se početak sljedećeg ne treba očekivati. Životinja se mora hitno uzeti za sterilizaciju. Putnike za odrasle teže su sterilizirati od mladih, potrebno je:

  • Pazite da životinja nije bolesna i ne nosi potomstvo;
  • Napravite EKG-ov psu (omogućava vam da smanjite rizik od negativnih efekata na tijelo anestezije, odaberite odgovarajući lijek u pravilnom štetnom doziranju);
  • Uzmite test krvi i urina od psa.

Bitan! Sterilizirajte pod općom anestezijom, životinja bi trebala stalno biti pod nadzorom veterinara, a potom vlasnika.

Koliko dugo nakon estrusa možete sterilizirati psa

Kako kastracija ide

Nisu svi psi toleriraju lijekove koje se daju za njihovu brzu eutanaziju i anesteziju. Ponekad je pas bolestan, zapanjujući, odbija jesti i piti puno vode. To je normalno, ali za samo kastrirani pas potrebna vam je pažljiva njega, morat će ga s vremena na vrijeme morati pretvoriti s jedne na drugu stranu, nadgledajte temperaturu.

Koliko dugo nakon estrusa možete sterilizirati psa

2-4 tjedna nakon završetka estrusa psa, već možete donijeti u kastraciju. U Sjedinjenim Državama, "dečje" sterilizaciju u potpunosti se vežba, što je podvrgnuto štenadima u dobi od 6-14 nedelja, tako da je pitanje kada zabilježiti odrasli pas za rad nebitan.

Bilješka! PetettSev više od 6-8 godina kastrira se medicinskim pokazateljima, ponekad se jajnici u psima ove dobi izrezuju nakon završetka njihove upotrebe kao plemenski proizvođač.

Ako postoje zabrinutost zbog rane ili kasne kastracije, bolje je posavjetovati se sa veterinarom, dovodeći psa za redovnu inspekciju. Tačan datum kastracije bit će dodijeljen na osnovu starosti i zdravstvenog stanja životinja.

Neki psi su kastrirani tokom estrusa. Postoji rizik od krvarenja, ali zahvaljujući modernim lijekovima može se minimizirati. Bolje je prekinuti estrus hirurški nego koristiti lijekove koji podrivaju zdravlje za ovo.

Hoće li kuja imati estrus nakon sterilizacije

Nakon operacije za životinje potrebna vam je bliska briga

Hoće li kuja imati estrus nakon sterilizacije

Prisutnost ili odsutnost estrusa nakon kastracije povezana je sa vrstom operacije. Postupak ima značajan utjecaj na hormonalnu pozadinu, ali ako doktor ne izvadi jajnike, već samo zavoji slopijske cijevi, a zatim pas će i dalje zahtijevati pažnju mužjaka. Nakon kontakta, postojat će pleten bez oplodnje. Zanima da li će ona imati Estrus, ako je pas sterilisan, važno je razmotriti ovaj trenutak.

Kako ne bi iskusili sve neugodne posljedice estrusa (određivanje teritorija sa urinom - naljepnica), morate insistirati na potpunom uklanjanju unutrašnjih genitalnih organa kurvi. Ali čak i u ovom slučaju postoji mogućnost da će njihove funkcije preći nadbubrežne žlijezde i želja ne nestaje, kuju će biti potrebna da bude muško.

Što još treba znati o sterilizaciji

Sterilizacija je sigurna za životinju. Mali rizik postoji kada uvode anesteziju. Ako je doktor neiskusan, životinja može biti malo duže od roka. Slučajevi smrti su izuzetno rijetki. Kastracija pomaže u izbjegavanju daljnjih problema s hormonskim pozadinom, zaštititi psa iz bolesti koje se seksualno prenosi.

Bitan! Prije postupka, životinja je bolja da se ne hrani ili pije.

Moguće komplikacije

Komplikacije nastaju ako je pas prestar ili, obrnuto, premlad:

  • Stare kučke često, nakon kastracije, ne mogu sami držati urin, morate pribjeći pomoći lijekovima;
  • Rana kastracija povećava rizik od raka koštane kosti;
  • Put za odrasle počinju se kretati manje, što brže dobivaju težinu.

Bilješka! Nakon kastracije, morate pitati veterinaru nego da dodatno nahranite kućnog ljubimca. Obično se kučka prolazi kroz postupak čuva na dijeti i prisiljena na više.

Kastracija pasa ne štiti od naknadnih estrusta, ali sprečava pojavu nepoželjnog potomstva i razvoj mnogih bolesti. Estrus nakon sterilizacije kod pasa se nastavlja, ali postaju fleksibilni i mirni, pokazuju manje agresije. Općenito, ovo je sigurno i neophodno djelovanje.

Članci o temi
LiveInternet