Lampatiza u mački: simptomi i liječenje

U mladoj dobi, mačke su posebno uobičajene u bolesti poput jambbioze. Kako se nositi sa ovom bolešću i šta je to? Odgovori na ta pitanja prikazani su u nastavku.

Što trebate znati o bolesti?

Lambbioza je zarazna bolest koja je uzrokovana flagenskom protozojom. Žive u crijevnom traktu, češće u malom i duodenumu. Lambbioza je najčešća bolest kod životinja. Za mnoge kućne ljubimce može se odvijati potpuno asimptomatsko.

Što trebate znati o bolesti?

Bolesna mačka

Bitan! LAMBLIA NIJE bakterije, virusi ili crvi. Najjednostavnije su jednoćelijske životinje, a jambucija je jedna od njih.

Mačka Lambing: Načini infekcije

Giardia karakterizira dvostruki set hromosoma i dvije jezgre jezgre. U obliku, nalikuju kapi sa flagelom. Zaobljeni dio je prednji dio ćelije i ispod njega ima sisanki disk. Zahvaljujući ovoj adaptaciji, mirno je sranje nad zidovima crijeva i započinje svoj parazitski život. Uz pomoć vila, ona apsorbuje probavljenu hranu vlasnika.

Mačka Lambing: Načini infekcije

Vrsta lamblia

Infekcija se javlja oralno. Ciste ulaze u oralnu šupljinu kroz zaraženu hranu ili vodu. Drugi način je da se zarazi kroz izmet već bolesne zvijeri. Možda mačka koristi jednu ladicu sa već bolesnim kućnim ljubimcem.

Simptomi mačke u mački

Pića mačaka iz lokve

Simptomi mačke u mački

Često se prvo razdoblje odvija u mačacima asimptomatske, klasificiraju simptome i ponašaju tretman sami potpuno teški. Zbog male količine mikroorganizama nisu sposobni negativno utjecati na crijevnu mikrofloru. Slučajevi tečne stolice su rijetki. Postepeno, kućni ljubimac može manifestirati takve simptome:

 • dijareja. Rijetke ili sistematske, tečne ili meke stolice sa oštrim i neugodnim mirisom. Ponekad su izmet životinje obojeni zelenom ili postoji krv;
 • Gubitak u težini. Kitten zaražen lamblijom počinje zaostati za rastom. Odrasle životinje jednostavno smršaju, iako apetit ostaje normalan i stabilan;

Kako dijagnosticirati bolest lamblioze u mačkama

Mjerenje mjerenja mačke

 • Neke mačke počinju povraćati;
 • Suva koža. Zbog života Giardije u tijelu mačke, sadržaj vitamina opada. To dovodi do krhkosti vune i suhoće kože;
 • letargija. Općenito, zbog lošeg zdravlja u mačkama, aktivnost se smanjuje, postaju mnogo manje razigrana nego prije;
 • alergije. Uz produženo pronalazak protozoa u tijelu, alergijske reakcije se manifestuju u tijelu.

Kako dijagnosticirati bolest lamblioze u mačkama

Da biste dijagnosticirali bolest, postoji nekoliko načina za otkrivanje parazita. Kao što su:

Tretman

CAT ispit i kako da se postupite

 • Analiza svježe kombiniranih izmeta. Ali ćelije ostavljaju tijelo ne svaki put kada kućni ljubimac ublažava potrebu. Za takvu analizu morat ćete pogledati kliniku više od jednom, najmanje tri dana. U nekim slučajevima je i nedelju dana za tačnu rezoluciju dijagnoze. Pored toga, svježina izmeta trebala bi biti oko dva sata;
 • Lančana reakcija polimeraze koristi se za identifikaciju protozoa. Suština ove dijagnoze je da se zahvaljuje određenim tehnologijama, DNK štetočina može se otkriti. PCR širi male kolonije za otkrivanje dijagnoze. Da bi se napravila dijagnoza, takva je analiza pogodna, ali ne za sistematski pregled, jer neće dati pouzdane informacije o oporavku;
 • Imunohromotografska metoda koristi se za brzo dobivanje analiza. Zahvaljujući ovoj metodi, štapovi sa analizama obojeni su u karakterističnoj boji, sa reakcijom sa određenim antitijelima. Nažalost, ova metoda nije pogodna za posmatranje razvoja bolesti i bit će efikasan sa živopisnim znakovima određene bolesti.

Koje su testove potrebne?

Za dijagnozu, prije svega, bit će potrebna analiza izmeta životinje. To je po udaru da će biti utvrđena prisustvo određenih mikroorganizama u tijelu životinje.

Tretman

Ako se simptomi nađu u mačacima, tretman mora propisati veterinar. Stručnjaci preporučuju takve specifične lijekove kao: Abendazol, Tinidazol, Metronidazol. Posljednji od lijekova je prilično gorko, pa se proizvodi u dodatnoj školjci. Postoji i lijek, isti kao i prethodni, ali može se propisati za trudnice - Phybodazol. U teškim slučajevima, kombinacija metronidazola i frazeoloških.

Prognoza za mačke pacijente sa jambbiozom

Metronidazol ambalaža

Tretman Giardiasis u mačkama nije jednostavan, pa se probiotici propisuju za vraćanje crijevne mikroflore. Enterosorbents se koriste za uklanjanje toksina proizvedenih od lamblia.

Pažnja! U kritičnim slučajevima životinja ne može podleći običnom tretmanu i kapi će zahtijevati simptomatski tretman dehidracije.

Nakon navodnog oporavka, bit će potrebno ponovo uzeti analize. Treba ih uzeti oko 3 puta, sve dok se sve ove 3 puta potvrde rezultat.

Prognoza za mačke pacijente sa jambbiozom

Giardias se brzo propagiraju u tijelu. Isprva, najjednostavniji je da se pričvršćuje na crijevni epitel i sisa masti i ugljikohidrate. Zidovi creva su oštećeni, koji ometaju sekretornu i motornu funkciju crijevne šupljine. Giardias sami razlikuju proizvode svoje vitalne aktivnosti direktno u unutrašnje okruženje i polako otrovaju životinju.

Kad se broj jednoćelijskih povećava, počinju primjenjivati ​​ogromnu štetu na tijelo. Oštećenja i upala pojavljuju se na crijevnim zidovima. Rad za apsorpciju proteina, prekršeni su vitamini od glukoze i masti - vrednoj vitaminima. Nadalje, vitamini u kućnom ljubimcu razvijat će nedostatak vitamina, a poremećena će crijevna mikroflora.

Bitan! Bolest nije fatalna, preduzima mere na vrijeme, možete izliječiti životinju. U riziku su samo slabe stare životinje ili mačke s imunodeficijencijom.

Može li mačka zaraziti osobu sa jamburombiliozom

Ovo je pitanje kontroverzno. Za svaku vrstu sisara postoji zasebna vrsta lamblije koja im je pripadala samo njima. Vjerojatno su mačke zaražene samo od mačaka i to ne prijeti osobi. Ali ne zanemarujte sigurnost, bolje je uzeti u obzir da vjerovatnost infekcije i dalje postoji. Potrebno je dezinficirati mačju ladicu i pratiti njegovu higijenu.

Može li mačka zaraziti osobu sa jamburombiliozom

Životinja je u kontaktu sa osobom

Lambia u mačkama: prevencija

Postoje preventivne mjere koje će pomoći u sprečavanju lamblioze u mačkama:

 • Higijenski poštivanje. Bolje je koristiti izbjeljivač hlora za zaštitu okoliša. Operite mačje zdjele ispod kipuće vode, a omiljena mjesta za kućne ljubimce se također obrađuju;
 • morate pratiti kvalitetu vode. Kad se otpad uđe u rezervoare, postoji vjerovatnoća o lamblijskoj infekciji. Očuvanje čistoće vode ključ je zdravlja životinje;
 • Ako mačka troši voće ili povrće, treba ih oprati;
 • Bolje je što prije identificirati simptome bolesti, tako da je potrebno nadgledati stanje mačke.

Lambia u mačkama: prevencija

Promatranje dobrobiti kućnog ljubimca

Dakle, ako postoji sumnja da mačka ima lambliju, simptomi i liječenje treba ocijeniti ljekar. Možda će pretpostavke o bolesti biti pogrešne, a novac za antibiotike bit će proveden uzalud. Treba ispitati inspekciju kućnog ljubimca u veterinarskoj klinici.

Članci o temi
LiveInternet