Mogu li psi kuhati i sirovi krompir

Vlasnici kućnih ljubimaca često zanimaju li psi mogu krompir. Da ne biste naštetili životinji, morate biti oprezni na njegovu prehranu. Dakle, krompir izaziva puno kontroverze, smatra se teškim i čak opasnim proizvodom. Ali ne zaboravite na njegovu vrijednost i ponudite kućnog ljubimca u dozvoljenim količinama.

Značajke probave kod pasa

Hrana za pse apsorbuje se mnogo brže nego kod ljudi. Crijeva su kraća, a hrana koja ulazi u koju se unosi gotovo odmah. Takođe nema enzima koji su uključeni u kvar nekih ugljikohidrata, posebno škroba,. I, kao što znate, krompir je poznat po visokom sadržaju. Stoga je povrće teško za probavu životinje. Ali to ne znači da ga trebate potpuno napustiti u dijeti.

Značajke probave kod pasa

Dijeta psa mora se pažljivo osmišljati tako da ne našteti njenom zdravlju

Krompir u dijeti pasa

PSA moć treba biti uravnotežena i raznolika. Kad jede hranu za pse, ne možete brinuti, t. do. Životinja prima potrebne vitamine i minerale. Kad se pas pridružio prirodnoj hrani, vrijedi dodavati povrće i voća u njegov meni. Posebno su prednosti krompira teško precijeniti.

Glavna stvar nije prelaziti preporučeni iznos prilikom hranjenja:

 • Za srednje i velike pse-1-2 gomolj za nedelju dana, ovo je 100-150 grama.
 • Minijaturni kućni ljubimci zahtijevaju manju dozu, ne više od 50 grama u 7 dana.

Postoji li koristi

Krompir se vrednuje zbog svog sastava. Povrće sadrži:

 • Kalcijum, fosfor i magnezijum;
 • Vitamini grupe C, E i B.
 • jod koji pruža štitnjaču i jača imunitet;
 • kalijum, u korist uticaj na kardiovaskularni sistem.

Bilješka! Krompir normalizuje rad crijeva i stomaka pravilnom upotrebom. Takođe, povrće ublažava grčeve i uklanja toksine iz tijela.

Oštećenja za pse

Krompir nemaju negativne efekte kada ga pas pojede u neograničenim količinama. Ne može se nositi sa visokim sadržajem škroba, što dovodi do poremećaja crijeva i probave uopšte.

Krompir u dijeti pasa

Prženi krompir su štetni za životinje

Koji su krompir dozvoljeni

Za pse, zabranjeni proizvod je prženi krompir. Treba ga napustiti ionako. Prije svega, zbog biljnog ulja, koje tokom toplotnog tretmana oslobađa toksine.

Sirovi krompir

Prilikom odabira krumpira za psa, morate pažljivo pregledati gomolje. Ako imaju zelene mrlje, onda bi povrće sadrži solonin. Ovo je otrovna supstanca formirana tokom skladištenja. Takvo povrće bolje je ne samo da budu životinje, već i ljudima.

Sirovi krompir bez vidljivih mrlja, trulo se može dati psima. Korijenski usjev sa ogulicom smatra se korisnim. Ali prije pozivanja životinje, mora se temeljito oprati. Ponekad se psi daju čišćenje krompira, dodajući drugoj jelo.

Kuhani krompir ili pire krompir

Može li pas dati kuhani krumpir ovisi o tome kako se priprema. Na primjer:

 • Povrće zavareno u uniformi ima više korist. Zadržava maksimum korisnih tvari.
 • Pečeni krompir sadrže gotovo iste vitamine kao sirove. Njegov dodatak prehrani je dobrodošao. U ovom slučaju morate ohladiti jelo.
 • Pire od krumpira miješa se sa kašom i drugim povrćem prilikom hranjenja kućnog ljubimca. Jelo nije toliko korisno, za razliku od tuberke primijećenih ili kuhanih u uniformi, ali dio vrijednih tvari u njemu je sačuvan.

Kuhani krompir može se dodati u supu za pse, zajedno sa šargarepom, kupusom. Ali vrijedi pamtiti da su začini životinja kontraindicirani. Takođe, mnogi veterinari savetuju napuštanje bujona zavarenih na mesu.

Bitan! Svinjetina je zabranjeni proizvod za gotovo sve pse.

Plesadna hrana

Kalupi ili razmaženi proizvodi, posebno krompir, predstavljaju opasnost za životinju. Mogu izazvati dijareju, dijareju. A već takve manifestacije su prepune dehidracije, što može dovesti do tužnih posljedica.

Koji su krompir dozvoljeni

Pas treba dati izuzetno svjež, a ne pokvaren proizvod

Kako naviknuti psa krompir

Kriška sirovog krompira, bez mrlja i tragova truleži, možete ga staviti pored posude posude. Ako se ukini korijena, pokušat će. Druga je opcija dodavanje naribanog povrća u sirovom ili kuhanom obliku u uobičajeno jelo za psa.

Bilješka! Krompir bi trebao biti precizno dodatni sastojak, kao da je s začinom, dodavanjem, bogatim vitaminima i mineralima.

Ako pas ne voli novi ukus, ne insistirajte. Bolje mu je ponuditi mu drugo povrće i eksperimentalno saznati šta preferira.

Kako se ispravno nahraniti

Krompir bi trebao pratiti unos hrane ili djelovati kao poslastica. Ali to nikada ne trebate koristiti kao glavno jelo.

Da li je moguće prehraniti psa sa krompirom svaki dan:

 • Ponuda dva puta sedmično, u ukupnom iznosu od 2 gomolja. To je dovoljno za psa da dobije potrebne vitamine i hranjive tvari.
 • U trenutku ne možete dati više od polovine krompira, manje možete.
 • Svakog dana, povrće ne treba hraniti psa, u protivnom se ne mogu izbjeći probavni problemi, čak i ako kućni ljubimac obično reaguje na proizvod.

Posebne suve životinjske hrane sadrže i krompir, ali njegov iznos ne prelazi 4 posto ukupnog volumena. Glavna stvar je da ne bude među prvih pet glavnih sastojaka. Tada možete sumnjati u kvalitet proizvoda. Sušeni krompir također se dodaju u hranu ili, kao što se to naziva drugačije, pahuljice.

Kako naviknuti psa krompir

Krompir pahuljice

Bilješka! Od februara da dobijem novi usjev, bolje je zaboraviti na koristan usjev korijena. To će izbjeći trovanje kućnog ljubimca Solanin.

Kada trebate odbiti krompir

Nakon što pas pokuša krompir, morate ga promatrati nekoliko dana. Ako se dobro ne mijenja, periodično možete dodati usjev korijena na hranu.

Alarmni simptomi koji zahtijevaju otkazni proizvodi i posjete veterinaru uključuju:

 • dijareja ili zatvor;
 • Letargija, apatija;
 • Odbijanje hrane;
 • pražnjenje iz očiju i ušiju;
 • oslabljena koordinacija;
 • izmijenjeno disanje;
 • Niska temperatura;
 • crvenilo kože i svrbež zbog kojeg psa svrbe, što dovodi do formiranja rana i čira.

Pas može imati netoleranciju na krompir ili alergije na njega. Što se tiče opijenosti, prvi se znakovi pojavljuju nakon 3-4 sata. Ne morate čekati druge simptome, ali bolje je pokazati psu doktoru i isključiti povrće iz dijeta.

Kako se ispravno nahraniti

Ne dajte krompir štenad do 5 meseci

Krompir su takođe kontraindicirani:

 • Štenad do 5 meseci. Njihovo tijelo još nije jak, a upotreba povrća može biti pravi udarac za probavu.
 • Trudna i hranjenje potomstvo psima.
 • Psi sa problemima s probavnim traktom. To je ono što objašnjava zašto, na primjer, husky kategorički ne može biti krompir. Ona, zajedno sa grožđem, uzrokuje fermentaciju u crevima, što uzrokuje mnogo neugodnosti.

Krompir - zdravo povrće bogato škrobom i vlaknima. U malim dozama neće naštetiti kutu, ali čak služi kao izvor vitamina i hranjivih sastojaka, posebno ako se peče ili ponudi sirovo. Vlasnici bi trebali znati u kojim je slučajevima bolje odbiti upotrebu povrća tako da ne šteti kućnom ljubimcu.

Članci o temi
LiveInternet