Koliko estrusta traje kod pasa malih pasmina i koliko se često događa

Period Estrusa je vrlo važan u životu psa bilo koje pasmine. U ovom trenutku se može dogoditi nepoželjna trudnoća, nepredviđen zdravstveni problem. Stoga bi vlasnici pasa bilo koje pasmine, posebno mali, trebali posjedovati informacije o znakovima, trajanju razdoblja i karakteristikama estrusa u različitim pasminama.

Kako je proces estrusa kod pasa

Prvi estrus kod pasa javlja se u dobi od 6 mjeseci, pa čak i do 2 godine. Na ovo utječe pasmina životinjske i genetske nasljednosti. Najčešće je to period od šest mjeseci do godinu dana. ESTRUS je period seksualne aktivnosti u ženama, tokom kojeg životinja može zatrudnjeti.

Kako je proces estrusa kod pasa

Period estrusa je vrlo važan za svakog psa

Bitan! Mora da se seća da pojava estrusa u ženki ne govori o njenoj spremnosti za pletenje. Iskusni uzgajivači pasa i veterinari savjetuju ne žuriti s postupkom, a ne da se plete sa psima mlađim od 14-15 mjeseci, kao i stariji od 7 godina.

Prema karakterističnim karakteristikama, period estrusa podijeljen je u nekoliko razdoblja:

 1. Proetrus - Trajanje od 7 do 10 dana. Karakterizira promjene u ponašanju životinja i specifičnim fiziološkim procesima. Životinja počinje tražiti povećanu pažnju na sebe, stavljati oznake tokom šetnje, ali mužjak ga ne pušta unutra. Tokom ovog perioda kučka karakteriše oticanje, a zatim počinje pražnjenje krvlju.
 2. ESTRUS je period tokom kojih postoji najveća vjerovatnost začeća.
 3. Metestrus. U ovoj fazi, stanje maternice i petlje normalizira, vraćajući se prirodnim. Ispuštanje nestaje, a ponašanje postaje karakteristično za životinju. Ponekad postoje slučajevi da pas, po završetku procesa Estrusa, čak i ako se ne oplodnja ne dogodi, može pokazati simptome lažne trudnoće.

Koliko dugo se estrus nastavlja u psu

Tokom estrusa, karakter promjena životinje

Koliko dugo se estrus nastavlja u psu

ESTRUS obično traje u prosjeku 3-10 dana. Prvo estrus karakteriše njegov brži završetak. Tokom ovog perioda ponašanje životinje dramatično se mijenja, što je nemoguće ne primijetiti. Čak i najnoviji i mirniji psi počinju pokazivati ​​znakove pažnje na muško, uzmi karakterističnu poza, savijte rep.

Bilješka! Životinja počinje oznake doslovno na svakom koraku, a neke kučke mogu čak lizati tragove koji je ostavio pas.

Fiziološke promjene su da ispuštanje izgubi intenzivnu boju, postaju oskudnije (razmazuju se ispuštanje blago ružičaste boje) ili čak potpuno nestaju. Petlja stječe labavu i mekoću. To je tokom razdoblja estrusa koji se pojavljuje ovulacija - jaja izlaze iz jajnika i sazrevaju u maternici.

Različita estrus u različitim pasminama

Na pitanje koliko puta godišnje pas ima estrus i koliko dugo traje ovaj period, teško je odgovoriti tačno tačno. Na proces utječe veliki broj faktora, i vanjskih i povezanih sa individualnim karakteristikama životinje. Formiranje ciklusa javlja se nakon 2-3 estrusa. Stoga vlasnici trebaju zadržati relevantne unose koji vam omogućuju kontrolu procesa.

Čimbenici koji utiču na trajanje estrusa

Koliko dugo će životinjska faza estrusa prije svega ovisiti o pasmini. Pored toga, trajanje ovog razdoblja utiče:

 • Hormoni. Češće je kučka kontaktirala mužjaka (ili živi u istoj sobi s njima), što će duže estrus biti;
 • nasljednost. Kao i mnoge druge karakteristike, ESTRUS ovisi o skupu gena dobivenih od predaka;
 • rasvjeta. Što duže dnevno svjetlo traje, što duže estrus traje.

Tychka u psu: Koliko traje i koliko se često događa

Koliko često psi imaju estrus ovisi o uvjetima njenog prebivališta. Dakle, kod odraslih životinja koje žive u kući, događa se dva puta godišnje. Ali za pse koji vode aktivniji način života u privatnoj kući, jedna estrus godišnje je karakteristično.

Bitan! Isto se odnosi i na pasce za usluge, koji tokom česte obuke dobivaju puno fizičke aktivnosti.

Tychka u psu: Koliko traje i koliko se često događa

U malim psima Estrus počinje ranije

Što učiniti za vrijeme ESTRU-a: pravila za vlasnika

Vlasnici Jorkširskih terijera, kašilica, taksi, tsvergshnezers, francuski buldogani, York i druge male pasmine najčešće se pripremaju za nadolazeću estruju iz svojih favorita i pazi na odgovarajući mladoženje za njih. Stoga, kada se očekivani period dogodi i u nedostatku kontraindikata, posjećene su životinje.

S obzirom na znatne troškove mnogih malih pasmina, s nedovoljnim iskustvom vlasnika pasa u ovom pitanju, oni često pribjegavaju pomoći profesionalnih uzgajivača i pletenih stručnjaka kako bi izbjegli neželjene posljedice.

Što učiniti za vrijeme ESTRU-a: pravila za vlasnika

Tokom estrusa, životinje preporučuju nošenje posebnih gaćica

Ako vlasnici ne uključuju uzgoj potomstva, tada će kuja u ovom periodu morati biti vrlo pažljivo nadgledani, doslovno ne skidajući pogled s nje. Morate hodati po povodcu, ograničavajući kontakte sa mužjakom. Takođe neće biti nemoguće dopustiti Cobel Cobeli.

Bilješka! Period estrusa može proći nezapaženo ako pas pripada malim pasminama. Stoga morate pažljivo pratiti da li se pojavljuje blago razlikovit ružičasti pražnjenje.

Šta učiniti sa komplikacijama

Tokom estruma i nakon njegovog završetka, verovatnoća raznih zdravstvenih problema povećava se. To je zbog činjenice da je u ovom periodu organizam životinje podložniji mnogim infekcijama, jer patogeni mikroorganizmi mogu prodrijeti duboko u tkiva kroz otvaranje kanala.

Izvor infekcije može biti:

 • druge životinje;
 • Kupanje;
 • šeta ulicom;
 • kontakt sa zemljom i travom;
 • Aktivne igre.

Da biste izbjegli neugodne situacije i spriječili razvoj mogućih komplikacija, vlasnici moraju obratiti pažnju na:

 • priroda pražnjenja;
 • karakteristike boje pražnjenja i njihove moguće promjene;
 • njihova frekvencija i količina;
 • Izgled neugodnog mirisa.

Bitan! Ako stanje životinje postavi pitanja, a to je praćeno gubitkom apetita, povećanim žeđom, brzom umorom, a zatim trebate hitno kontaktirati veterinaru.

Bit će puno bolje ako strahovi nisu potvrđeni nego propustiti početak ozbiljne bolesti, što može imati ozbiljne posljedice za zdravlje kućnog ljubimca i mogu čak i uzrokovati njegovu smrt.

Šta učiniti sa komplikacijama

Za životinje u procesu estrusa morate pažljivo promatrati i ne okupati se u rijeci ili jezeru

Koliko estrusta traje kod pasa malih pasmina ovisi o nasljednosti i karakteristikama pasmine. Pojedinci i termin kada se pojavljuje prvi put. Svaki vlasnik psa, bez obzira na to što je Amstaff, Husky, njemački ovčar, labrador ili chihuahua, morate znati o glavnim simptomima Estrusa i kako se ponašati. Uostalom, takva je država vrlo važan period u životu svake životinje. Posebno se trebate bojati mogućih komplikacija tokom Estrusa, jer mogu imati ozbiljne posljedice za zdravlje kućnog ljubimca. I imperativ je zapamtiti vlasnike pasa male pasmine koje njihova životinjska estrus može proći nezapaženo.

Članci o temi
LiveInternet