Tuberkuloza kod pasa: šta učiniti

Da li psi boli tuberkulozu

Tuberkuloza kod pasa je zarazna bolest. Karakterizirano prisustvom velike količine tuberkuli različite veličine u pogođenim organima. Pas bilo koje pasmine ili starost može se razboljeti, i lutajući i kući. Stoga je vrlo važno znati kakav je fenomen tako da se zaštitite ili se brzo riješite.

Da li psi boli tuberkulozu

Mycobacterium Bovis je bakterija koja najčešće djeluje kao patogen bolesti. Ovaj mikroorganizam je vrlo održiv, u prirodnom okruženju, na primjer, u zemlji može biti aktivan i do 5 godina. U zamrznom stanju - do 12 meseci, a na tepimu vašeg kućnog ljubimca - do 24 meseca. Kako su psi zaraženi tuberkulozom: uzroci

Da li ste znali? Postoje kože i crijevne oblike tuberkuloze kod pasa.

Psi se uglavnom prenose kapljicama zraka. Razvija se kada je tijelo aerobnih mikobakterija sa razdobljem inkubacije izloženo nekoliko tjedana. Sama bolest, pored gore navedenog Mycobacterium Bovisa (bika), može uzrokovati takve sorte tuberkuloznog štapa:
 • ptica;
 • miš;
 • Čovjek.
Kao što je već spomenuto, bakterija je izuzetno održiva, antiseptici se ne plaše.

Psi takođe pate od takvih zaraznih bolesti onoga što

Kako su psi zaraženi tuberkulozom: uzroci

Osoba se može razboljeti od psa, i obrnuto. Pored rute u zraku, patogen može doći do psa. Postoje i druge, prilično uobičajene opcije infekcije:

 • mat;
 • mikroerans;
 • hranjenje štene zaražene majkom;
 • Shedulch.

Oblici bolesti, njihova karakteristikaVerovatnoća povećanja infekcije u prisustvu takvih faktora:

 • loše ili neuhranjenost;
 • Sadržaj životinje u lošim uvjetima bez odgovarajuće nege.
Grupa za rizik prvenstveno uključuje životinje sa oslabljenim imunitetom.

Pas briga je vrlo važna, pa se brinite i saznajte šta je to

Oblici bolesti, njihova karakteristika

Postoje 2 glavna oblika:

 1. Generaliziran - Probavni, respiratorni, seksualni i mokraćni sistemi psa su pogođeni. Često ovaj obrazac prelazi u hroničnu, vrlo verovatnoću fatalnog ishoda.
 2. Latentan - Nije određeno klinički, osnova za uspostavljanje dijagnoze može biti samo x -ray slika. Pravovremenim i pravilnim tretmanom, šanse za oporavak su sjajne.
Simptomi bolesti

Simptomi bolesti

Tokom inkubacije, bolest se ne može uopšte ne pokazati. Jedini znak će biti stalan umor životinje, umor. Tokom razvoja bolesti, može se primijetiti sljedeće znakove:

 • porast temperature;
 • Loš apetit;
 • gubitak težine.

Bitan!U slučaju dijagnostike tuberkuloze, to bi trebalo biti izolirano što je prije moguće psa iz domaćinstava, a oni, zauzvrat, treba ispitati TBC.

Dijagnoza bolesti

Da bi se identificirali bolest, veterinar provodi sljedeće postupke:

 1. Pas za kožu nalazi se u suvom obliku. Ako se nakon 48 sati ne primijeti alergijska reakcija, životinja ima tuberkulozni štap u tijelu.
 2. Propisan je i antigen pluća.
 3. Provedite analizu za krvnu biohemiju.
 4. Uzmi uzorak za bacter.
Dijagnoza bolestiBolest se razvija u fazama. U prvoj fazi, tijek bolesti odvija se u skrivenom obliku. U ovom trenutku životinja ne predstavlja opasnost za druge, ne može nikoga zaraziti. Period intenzivnog razvoja je najopasniji, jer je u ovom trenutku najveća verovatnoća infekcije drugih najviša.

Da li ste znali? Ne postoji univerzalni lek za tuberkulozu. Uvijek je odabrano pojedinačno.

Kašalj za pse, bakterije su se smjestile u plućima spadaju u okolni zrak i smjestili se kad god je to moguće. Kako se bolest razvija, ozbiljnost i brzina njegovog tečaja direktno utječe općim stanjem psa, njegovih godina, uvjeti koje sadrže životinju.

Liječenje bolesti

Životinja koja je dijagnosticirana tuberkuloza treba tretirati isključivo u kliničkim uvjetima, u strogu izolaciju. U slučaju blage oblika bolesti, veterinar propisuje tablete. Ovo je obično "isoniazide", "rifampicin" i. TB lijekovi su dopunjeni antibioticima - "levomicin" ili "tetramizol".Pored tretmana, čija je svrha suzbijanja bolesti, propisuje tečaj vitamina i elemenata u tragovima usmjerenim na podršku imunitetu životinje, a također pomaganje tijelu da se oporavi što je brže moguće.Liječenje bolestiMnogo pažnje treba posvetiti prehrani - trebalo bi biti visokog kvaliteta i najnovije. Ovo je jedan od elemenata uspješnog tretmana. Liječenje može biti vrlo dugačko (više od jedne godine), uspjeh direktno ovisi o ranoj dijagnozi bolesti. U slučaju dijagnostike generaliziranog oblika, upotreba droge protiv -tb ne daje pravilan rezultat. U ovom slučaju ljekari uglavnom nude da bi se uspavali životinju.

Bitan! Bolesna životinja ponekad može pokušati da dišete manje često. To radi zbog akutnog toka bolesti u plućima. U takvim je slučajevima moguć razvoj pleurisije.

Prevencija tuberkuloze kod pasa

Tuberkuloza - bolest je vrlo jaka. S tim u vezi potrebno je slijediti neka pravila kako se ne bi zarazila:

 • stvoriti odgovarajuće uvjete pritvora, sanitarnih uvjeta i pravilnu ishranu;
 • Da biste isključili kontakt sa zaraženim psima, ne hodajte pored cetinati u kojima se ljudi tretiraju;
 • 2-4 puta godišnje, izvršite terapiju imuno jačanjem vitaminima, koje će veterinar prepisati konkretno za vaš pas;
 • isključiti meso i mliječne proizvode sumnjivog porijekla iz prehrane;
 • Svakih 6 mjeseci da se provjeri kod veterinara.
U slučaju bilo kakve zarazne bolesti potrebno je pristupiti svom tretmanu što ozbiljnije moguće kako bi se smanjila šteta za životinjski imunološki sistem. Jak imunitet dat će priliku da izbjegne relaps bolesti. Prevencija tuberkuloze kod pasaU slučaju da je bolest dijagnosticirana prilično rano, propisan je pravilan tretman, a vi ste strogo pratili preporuke ljekara, šanse za oporavak bit će prilično visoki. Ali u ovom slučaju, trebali biste biti strpljivi, jer liječenje traje nekoliko godina. I ne zaboravite da čak i nakon uspješnog tretmana, životinja ostaje predisponirana u bolest tokom cijelog života.

Video: tuberkuloza kod pasa

Recenzije iz mreže

Često nema simptoma bolesti - to je oštećenje jednog organa ili neznatne lezije fokusa infekcije, ali s velikom štetom postoje simptomi kao što su: povećana tjelesna temperatura, apetit, brzih iscrpljenosti, apatija, apatija, apatija, slabost čitavog organizma. S zahvaćenim plućima - kašalj, krvavi ispljuvak, teška, teška disanja, piska, umor, povraćanje. Često povećanje limfnih čvorova. Sa oštećenjem trbušne šupljine, Dropsy se može razviti. Ponekad, na njušku i na drugim mjestima, čireči se mogu formirati koji ne prolaze duže vrijeme, pogođene su kosti udova.

Dijagnoza tuberkuloze vrši veterinar po tuberkulinizaciji. Tuberkulin se uvodi ispod kože psa i reakcija se promatra. Rezultat je otkriven nakon 48 sati. Pozitivna reakcija je razvoj bolnog crvenkastog oticanja, povećanje tjelesne temperature za 2-3 s. Nadalje, za potvrdu dijagnoze se vrši bakteriološki pregled. Da biste identificirali tuberkulozu, koristi se i radiografija.

Liječenje tuberkuloze kod pasa nije primjereno. Za tretman tuberkuloze kod pasa još uvijek nema pouzdanih i efikasnih metoda liječenja. Ponekad koriste određena sredstva, ali period liječenja je vrlo dugačak i da je do dvije godine. U osnovi, bolesni psi su vidljivi, t.do. su velika prijetnja ljudima koji žive u istom stanu sa zaraženom životinjom. Nakon eutanazije, leš psa je spaljen. U sobi u kojoj se nalazio bolesni pas, izvodi se dezinfekcija.

Kvk

http: // www.E1.ru / talk / forum / go_to_message.PHP?F = 130&T = 2007560&I = 2007585

Ako ste učinili X -Ray i ne otkriva se tuberkuloza, onda nije. Sa konstantnim loncem sa ispljumom tuberkuloze porijekla na X -Ray, već bi bilo jasno, ne -Dubistoj slici. Razlog je očito različit.

Barbaris-ka

http: // www.E1.ru / talk / forum / go_to_message.PHP?F = 130&T = 2007560&I = 2007805

Članci o temi
LiveInternet