Mačka ima slomljeni rep: šta da radim

Svaki vlasnik mačke pokušava ga zaštititi od svih vrsta bolesti i ozljeda, ali to, nažalost, ne uspijeva uvijek. Među mnogim zdravstvenim problemima lepršavog kućnog ljubimca, ozljeda i čak prijeloma repa javljaju se prilično često.

Koja je opasnost od loma mačake za mačke

Anatomska karakteristika repa je činjenica da se sastoji od velikog broja kostiju i kralježaka i obiluje prisustvom nervnih završetaka i krvnih žila. Uloga repa u životu mačke teško je precijeniti: uz svoju pomoć određuje udaljenost, saldo, prolazeći uskim površinama.

Koja je opasnost od loma mačake za mačke

Svaka životinja se može povrijediti, pogotovo ako je to mače ili mačka koja često hoda na ulici

Simptomi: Kako odrediti prisustvo problema

Činjenica da mačka nije dobro s repom bit će vidljiva golom izgledu. Na mjestu ozljeda bit će vidljivo sa hodnikom ili neprirodnom zavoju. Innerviration se takođe često poremeti tokom povreda, a životinja nije u stanju pomaknuti je povrijeđenim dijelom.

Glavni znakovi mogućih problema sa repom mačke su:

  • vizualno uočljiv lom ili kršenje integriteta;
  • bol prilikom pokušaja dodirivanja životinje;
  • Tragovi ugriza, povrede ili manifestacije infekcije primjetni su na repu;
  • jasno primjetan upalni proces i povećanje temperature, koji se određuje čak i jednostavnim dodirom;
  • Oštećeni dio rep nabubre i oteklina;
  • Rep vise neprirodno;
  • otvorena ozljeda u kojoj se probijaju kosti;
  • nadolazeća paraliza;
  • Problemi s motorom funkcije nogu su primjetni;
  • Problemi sa WC-om (postoji ili inkontinencija urina i izmeta ili mačke ne mogu ga sama definirati).

Simptomi: Kako odrediti prisustvo problema

Shvatite da li postoji lom ili je jednostavna modrica, pregled će vam pomoći stručnjaka

Kako razlikovati lom iz repa repa

Prijelom repa mačke prati je prisustvo jake boli. Sa bilo kojim pokušajem osjetiti rep, počet će vikati i izbiti, a s redovnom modricom to se ne događa.

Pored toga, s lom i oštećenjem integriteta kralježaka, deformacija određenog dijela jasno je vidljiva, što se ne promatra s modricama.

Bilješka! Modrice se javljaju mnogo rjeđe od preloma, jer su kralješci u repu životinje vrlo nježni, a s jakim kompresijom lako se oštećuju.

Dijagnoza prijeloma repa

Rep mačke treba dijagnosticirati doktor. Čak i ako je oštećenje očigledno, specijalista mora saznati koji je rep ozlijeđen i procjenjuje koliko je ozbiljan opći dio kućnog ljubimca bio. I već prema rezultatima inspekcije, odluka se pojedinačno donosi na metode i metode liječenja.

Najčešće, kako bi se ispravno napravio dijagnoza, veterinar će morati napraviti radiograf. To će se pokazati da tačnije određuje mjesto i razmjeru povrede.

Ako su simptomi životinje ozbiljniji, ako postoji problem s motoričkom sposobnošću zadnjih nogu ili sa stolicom, morat ćete raditi testove krvi i urina, kao i ultrazvuk. To će omogućiti procjenu rizika i prognoze za zdravlje i život životinje. Pored toga, to može isključiti prisustvo oštećenja drugih obližnjih organa, na primjer, prijelom križnice.

Kako razlikovati lom iz repa repa

S kompliciranim prijelom, mačka neće moći sjediti i premjestiti

Je li moguće liječiti sebe

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca koji su se suočili sa opisanim problemom, sjetite se njihove zbrke u prvim minutima, kada su otkrili da je rep slomljen i izgubljen šta da radi. Potrebno je shvatiti da ako govorimo o lom, onda ne možete učiniti bez pomoći specijalista. To je veterinar koji će napraviti ispravnu dijagnozu i propisati pravi tretman.

Kod kuće možete pokušati da se počnete postupati sa dislokacijom (ako postoji povjerenje u dijagnozu) ili nije komplicirano pomak prelom. U ovom se slučaju na oštećeno mjesto primjenjuje se uska zavoj iz posebnog zavoja za pričvršćivanje, što će ga zaštititi od nepotrebnih pokreta. Zavoj je napisana 3 tjedna.

Ali u ovom slučaju morate biti spremni za neke problematične trenutke koji nastaju tokom tretmana: to je retko moguće primijeniti zavoj čvrsto, bolesna mačka može vikati i izbiti, samostalno ukloniti zavoj za pričvršćivanje (u ovom slučaju stručnjake preporučuju nošenje posebnog ovratnika) na životinju).

Liječenje loma

Ako mačka ima rep, šta treba učiniti, samo veterinar znaju sigurno. Nakon testova i ispitivanja, odluka se čini od načina na koji će se održati tretman.

Bitan! Metode liječenja izravno će ovisiti o tome koliko su ozbiljne povrede i koje je odjel oštećen. Ponekad u slučaju paralize, rep ili deo.

Ako X -Ray pokazuje samo prisustvo pukotina u kralježavima, moguće je liječiti je nanošenjem zavoja koji će popraviti rep.

Ako se mačji rep ili deo njega druži, vjerovatno je da morate pribjeći pomoći hirurga: morate prilagoditi raseljene kralježake ili amputirati.

Dijagnoza prijeloma repa

Ako je mačka uspjela razbiti rep u blizini križnice ili u sredini, često je potrebna njegova amputacija

Sa simptomima paralize ili ako je mačka otrgnuta, amputacija je neizbježna. Činjenica je da se lezija živčanih završetaka na bazi repa utječe na sposobnost životinje da normalno ode do toaleta. Stoga, često u slučajevima paralize, mačka nije u stanju da se neovisno ne može osećati, to će trebati vanjska pomoć, ili će se obrnuto, nekontrolirano mokrenuti i defekacija pojaviti.

Nakon što je amputirao tijelo koje je izgubilo vitalnost, može se u velikoj mjeri olakšati patnju životinje. Neki vlasnici u posljednjem pokušaju spasiti rep svog ljubimca i ne žele razmotriti mogućnost uklanjanja, ali posljedice takve odluke mogu biti vrlo povoljne.

U teškim slučajevima možda će biti potrebno da ostane bolesna životinja u bolnici, gdje će se tretman biti sveobuhvatno izveden u zavisnosti od simptoma i sa obaveznom anestezijom.

Pored toga, ako je rana otvorena, trebat će se pravilno tretirati kako bi se spriječilo mogući prodiranje infekcije.

Bitan! Ne odlažite posjetu ljekaru kada se problem otkriva. To je pravovremena cjelovita sveobuhvatna ispitivanja koja će pomoći u pravljenju ispravne dijagnoze i propisati odgovarajući tretman.

Je li moguće liječiti sebe

Rep se može razbiti i na vrhu i na samom krivumu

Preventivne mjere

Da ne bi nastali takve situacije, potrebno je posmatrati pravila za sigurno rukovanje životinjom.

Ako u kući postoje djeca, moraju shvatiti svu ozbiljnost odnosa prema životinji: ni u kojem slučaju ne povlačite ih i ne napredujte na njih, jer je ovo prepušteno ozbiljnim ozljedama.

Pored toga, ako je moguće, situacija povrede tokom borbe između mačaka treba isključiti.

Da se dogodilo da je mačji rep prekinut, šta bi mi trebao reći veterinar. Izvršivši sve potrebne dijagnostičke postupke, napravit će dijagnozu i propisati pravilan tretman. U ovom slučaju samoinacija može biti opasna, zdravlje i život lepršavog kućnog ljubimca.

Ako se prelom mačke bez raseljavanja, a zatim tretman sastoji se od upotrebe zavoda za pričvršćivanje i terapiju u obliku tableta protiv bolova i sedativa. U ozbiljnijim slučajevima, popraćenim kršenjem motornih funkcija (mačka ne može hodati, pomerati rep), potreban je boravak u bolnici, gde se životinja mora da se može amputirati.

Članci o temi
LiveInternet