Da li se psi znoju: da li imaju znojne žlezde

Prilično zajedničko pitanje među uzgajivačima pasa bilo da se psi znoju. Uostalom, mnogi ljudi primjećuju da nakon duge šetnje vrućeg ljetnog dana, vlasnikove stvari mogu se uviti iz znoja, a kosa kućnih ljubimaca ostaje suha. Činjenica je da se u poređenju sa ljudima, ove se životinje znoju malo drugačije. Kroz slojeve epiderma, znoj se ne ističe u njima, zbog čega je verovatnoća pregrijavanja / povećanja telesne temperature mnogo veća.

Opis znojnih žlijezda kod pasa

Prije svega, morate saznati ima li znojnih žlijezda kod pasa i kako se psi znoju. U kućištu pasa postoji nekoliko sorti lojnih (znoja) žlijezda - neki su neophodni za hlađenje tijela, drugi imaju potpuno drugačiji cilj. Na primjer, apokrini se lojno željezo smatra glavnim tipom, ali nije namijenjen smanjenju tjelesne temperature.

Opis znojnih žlijezda kod pasa

Nos - lokacija velikog broja žlijezda znoja

Bitan! Znojenje kod pasa ne kontrolira centralni nervni sistem, već reagira na lokalni učinak povišenih temperatura. Ova značajka omogućava vam zaštitu površine kože od pregrijavanja.

Svaka folikula za kosu opremljena je apopričnom žlijezdom, slijedi da je cijeli pas prekriven ovim žlijezdama. Njihova prva i glavna funkcija je oslobađanje hormona koji daju signale na hemijskim nivoima rođaka. Znoj se izlučuje kroz apokrine žlijezde ima masnu strukturu, miris je odsutan dok tvar ne komunicira sa rezidentnom patogenom mikroflorom koja živi na koži.

Druga sorta je ecrina ili izmjerena lojna žlijezda. Ova vrsta je na jastucima šapa životinje, kao i na nosu. Njihov glavni zadatak je reprodukcija znoja, uglavnom sastoji se od vode i natrijum-hlorida. Ovo objašnjava zašto na savršeno čistim podovima vidite vlažne otiske šapa pasa.

O termoregulaciji pasa

Jedna od najneobičnijih karakteristika tijela psa je stopa metabolizma (metabolizam). To je ovaj hemijski proces odgovoran za temperaturu tijela kućnog ljubimca.

Bilješka! Tjelesna temperatura u velikoj mjeri ovisi o veličini životinje. U predstavnicima velikih pasmina pokazatelji se razlikuju u rasponu od 37,5-39,2, dekorativne-38,5-39,4 stupnjeva. Stoga je u velikim psima vjerovatno verovatnoća pregrijavanja nešto više nego u minijaturi.

Postoji rašireno i pogrešno mišljenje da se proces znojenja kod pasa ne nastavi. Zaista se malo znozna žlijezda na tijelu koje može proizvesti znoj. Mnogo je apokrine lojne žlijezde, ali njihova struktura i osobina rada malo je zajedničkog sa raznolikošću iz Ecrina. Apokrinske žlijezde u velikim količinama na tijelu životinje nalaze se na stražnjoj strani, manjih na bočnim i grudima, a u donjem dijelu postoji potpuno nekoliko njih.

Opća termoregulacija nastaje zbog isparavanja sline u ustima i sluzokovnim membranama. Izričito izlučivanje sekrecije kroz kožu primijećeno je samo na visokim temperaturama, kada postoji vjerovatnoća oštećenja epitela.

Zašto se psi pregrijavaju

Tijelo životinje bilo koje pasmina karakteriše koordinirani sustav prijenosa topline, ali to još ne znači da kućni ljubimac može hodati tokom nenormalno visokih temperatura ili čak i zadržati na suncu.

O termoregulaciji pasa

Vlažne noge pasa

Ako je životinja duže vrijeme pod utjecajem izravne sunčeve svjetlosti ili suhog vrućeg zraka, njegov se dah neizbježno ubrzava, a njeno produbljivanje je također prepuno hiperventilacije. Ovaj je problem posebno relevantan među psima sa tamnom bojom vune. Protiv pozadine pluća hiperventilacije u sastavu krvi, količina ugljičnog dioksida opada, a pH se pomaknu u kiselo okruženje. Ovaj patološki fenomen prati razvoj sljedećih znakova:

  • kršenje ravnoteže elektrolita;
  • kršenje mikrocirkulacije u živim tkivima;
  • mentalni poremećaji - agresija, uzbuđenje, anksioznost;
  • Razvoj atrijske i ventrikularne tahikardije;
  • pojava tetke i mišićnih napada.

Zadatak svakog vlasnika kućnog ljubimca da se svaki napor spreči da spriječi takva odstupanja. Da biste to učinili, morate se ne upoznati samo sa glavnim preventivnim mjerama, već i saznajte kako ih unijeti u praksi.

Tehnike obnove pregrijavanja

Tako da kućni ljubimac ne pati od hipertermije, morate slijediti sljedeća jednostavna pravila na vrućim danima:

  • hodati kućnom ljubimcu ujutro i večer;
  • Tokom hodanja, izbjegavajte pretjerano fizički napor;
  • Provedite vrijeme od rezervoara, u parkovima i trgovima, gdje postoji prilika za hlađenje ili biti u sjeni drveća;
  • Imati opskrbu čistom vodom s vama, koju ne možete piti kućnog ljubimca, već i vlaženu vunu po potrebi;
  • Po povratku kući, obavezno obrišite vunu na leđima, licu i jastuke šape vlažnim krpom, omogućuju vam dovoljno čiste vode.

Zašto se psi pregrijavaju

Kako obrisati psa vlažnim krpom nakon šetnje

Zdravi pas je u stanju da dugo izdrži efekte visokih temperatura. U vrućim danima važno je osigurati da kućni ljubimac pije puno, u protivnom je prepun dehidracije. Ovaj je stanje popraćen oštrim povećanjem tjelesne temperature, oštećenog protoka krvi, zbunjeno disanje. Ako ne reagirate na odstupanje u ponašanju pravovremeno, kućni ljubimac može umrijeti.

Bilješka! U vrućim danima, kućni ljubimac ne bi trebao biti okupan u zatvorenim i prljavim akumulacijama. U njima je, pod utjecajem visokih temperatura, aktivirana je vitalna aktivnost patogene mikroflore, što može oštetiti zdravlje životinja.

Psi imaju neobične u usporedbi s osobom, ali efikasnim "alatima" termoregulacije. Svaki uzgajivač pasa mora znati značajke svoje strukture i raditi kako bi se spriječilo moguće pregrijavanje kućnog ljubimca na vrućim danima.

Članci o temi
LiveInternet