Kako dati "enterofur" mačku?

Hemijski sastav lijeka

Ako vaša mačka ima dijareju, onda ima smisla dati lijek "Enterofuril".

Ovaj lijek je razvijen za ljude, ali mogu se koristiti za kućne ljubimce, čak i za mačiće.

Hemijski sastav lijeka

Aktivna supstanca enterofurila je Nifuroksazid. Ova supstanca je efikasan antimikrobni agent koji se koristi u različitim lijekovima za crijevne infekcije. Učinkovit je u prisustvu gram -pozitivnog i gram -negativnih mikroorganizama. Izlazni obrazacU kapsulama, saharozom, kukuruznim škrobom, magnezijuma stearate, mikrokristalna celuloza korištena su kao pomoćni sastojci. Školjka kapsule sastoji se od gelatina, titanijum dioksida i boja.

U suspenziji su pomoćne komponente pomalo različite - saharoze, natrijum dioksid, metil parahidroxybenzoate, etanol, karbomer, limunska kiselina i okus.

Da li ste znali?Mačke prave zvukove sa stotinu različitih intonacija, a psi su ograničeni samo desetak. Mačke radije komuniciraju sa muškarcem mewitničkim da privuku njegovu pažnju.

Izlazni obrazac

Enterofuril se proizvodi u kapsulama i u obliku suspenzije.

Doziranje i broj kapsula u paketu su sljedeći:

 1. "Enterofuril 100 mg". Svaka kapsula sadrži 100 mg Nifurxazide, njegova ljuska je obojena žutom bojom. Jedan paket sadrži 30 kom.
 2. "Enterofuril 200 mg". Ovdje je koncentracija u kapsulama Nifuroksazida 2 puta veća, kapsule imaju smeđe boje. 16 kom se postavlja u jedan paket.
Da li je moguće dati mačku Ovjes od 90 ml ima žutu i bananu aromu. Nalazi se u tamnoj boci u boji, zajedno s IT-om, upute i odmjerenom kašikom od plastike s 5 ml postavljaju se u kartonsku kutiju. U ovih 5 ml postoji 200 mg nifuroksazida.

Da li je moguće dati mačku "Enterofuril"

Lijek se daje sa crevnim poremećajima i bakterijskim dijarejom. Istovremeno, ne potiskuje crijevnu mikrofloru, ne apsorbira se iz probavnog trakta i ne ostavlja nuspojave.

Bitan!Sa prolivom u mačkama, obroke se otkazuju. Kod odraslih - 24 sata i za mačiće - 12 sati. Neophodno je osigurati životinji vodom tako da se dehidracija ne pojavljuje. Ako mačka ne pije, onda je prisilno prilagođene ili su injekcije.

Prednosti lijeka

Nifuroksazid sadržan u djelu protiv droge protiv širokog spektra bakterija i ne utječe na zidove crijeva. Kao rezultat toga, sačuvana je korisna mikroflora. Prednosti lijekaLijek ne prodire u krv i nema štetan učinak na unutrašnje organe. Može se koristiti za mačiće, trudnice i laktatske mačke. Ne postoji ovisnost o lijekovima sa strane patogene mikroflore i može se ponovo koristiti.

Indikacije i kontraindikacije droge

Ovaj lijek prikazan je davanje mačke ako se uspostavi sljedeća dijagnoza:

 • bakterijska infekcija gastrointestinalnog trakta;
 • produžena disbioza;
 • Kolitis sa dijarejom.
Indikacije i kontraindikacije drogeEnterofuril je nježan lijek, a ovjes se može dati čak i mačići s bakterijskim poremećajima (od 2. mjeseca života), a pojedinci sa gastrointestinalnim čircima.

Prilikom uzimanja lijeka treba uzeti u obzir da ne nanosi štetu, ali ne nastavi potrebnu mikrofloru, pa se preporučuje uzimanje probiotika s njom.

Lijek ne ima smisla poduzeti ako je naseljen helminthima ili bolestima unutrašnjih organa. Uz virusnu prirodu poremećaja, lijek se može poduzeti samo kao pomoćni agent kako bi se spriječio razvoj patogene mikroflore. Koliko za dati mačke Ako u roku od nekoliko dana nakon početka enterurila nije bilo poboljšanja mačke, tada biste se trebali obratiti liječniku, jer Nifuroksazid brzo pomaže samo bakterijskom prirodom dijareje. Alat se ne smije uzimati sorbentima, jer oni smanjuju svoj učinak.

Bitan!Ako je dijareja praćena visokom temperaturom, letargijom, pražnjenjem iz nosa i očiju, povraćanja, a krv je prisutan u izmetu, onda je to prilika da se odmah obratite veterinaru odmah.

Lijek nema stroge kontraindikacije, ali trebali biste slijediti životinju nakon što ga pohađate, jer se alergijske reakcije mogu pojaviti u obliku edema, osipa ili anafilaktičkog šoka. U ovom slučaju morate se obratiti veterinaru.

Koliko za dati mačke "Enterefuril"

Odrasle životinje mogu se dati lijek u kapsulama, a za mačiće i trudnice bolje je odabrati suspenziju.

U kapsulama

U obliku kapsule preporučuje se odrasli mačke davati kapsulu sa količinom od 100 mg i mačićima - 20 mg (1/5 kapsula). Lijek se daje 2-3 puta dnevno. Metode skladištenjaTrebali biste prestati davati lijek kada će znakovi dijareje biti odsutni za 10-12 sati. Za potpuni oporavak obično postoji dovoljno 2-6 dana. Kapsule bi trebale biti obilno piti vodu.

Odraslana životinja može se dati na sljedeći način:

 1. Napraviti pravu količinu medicine.
 2. Stavite mačku tako da je lako otvoriti usta, a istovremeno nije oduprijeti. Radi praktičnosti, moćno je zamotati u ručniku tako da se ne ogrebe.
 3. Stavite kapsulu na korijen jezika životinje i brzo zatvorite usta dok ga mačka ne proguta.
 4. Neka pije vodu i uvjeravaju životinju.

Ukloniti mačke toksične elemente iz tijela pomoći će lijeku

Da bi se enterofuril kapsula dao mače, potrebno je prvo razriješiti svoj sadržaj u prahu u vodi sa zapreminom od 10 ml. Zatim se 1 ml rezultirajuće tekućine dat bebi, bez obzira na jelo. Radi praktičnosti, lijek se može mjeriti špricom, a pipeta se koristi za male mačiće.

Suspenzija

U tečnom obliku, doziranje lijeka za kućne ljubimce je ovo:

 • Odrasli - 1/2 mjerne kašike;
 • mačići u dobi od 2 mjeseca - 0,5-0,65 ml;
 • Bebe u dobi od 3 mjeseca - 1 ml.
Cijena i analogeOdrasli su daju suspenziju sa špric i mačićima - iz pipete. Tečnost iz šprice nije u žurbi u ustima životinje - 1 ml suspenzije 1 put tako da mačka može mirno gutati i ne gušiti se. Djeca kapuvaju u ustima pala iz pipete. Tada se životinja daje kuhana voda na sobnoj temperaturi.

Metode skladištenja

Rok trajanja ovog lijeka u obliku suspenzije ne traje više od 3 godine od datuma puštanja, a nakon otvaranja ne smije se čuvati više od 14 dana. Skladištenje kapsula enterofurila vrši se ne više od 5 godina na tamnom suhom mjestu. Optimalni režim temperature za skladištenje nije više od +25 ° C. Kako dati

Cijena i analoge

Procijenjeni trošak Enterofurila:

 • U kapsuli od 100 mg (30 kom.) - od 200 do 250 rubalja.;
 • U obliku kapsule 200 mg (16 kom.) - od 260 do 300 rubalja.;
 • u obliku suspenzije 200 mg - od 400 do 500 rubalja.

Ako je veterinar ispustio ovaj lijek iz dijareje, a nije u ljekarni, onda se može zamijeniti drugim lijekovima s nifurxazidom.

Evo njihove liste:

 • "Ecofuril";
 • "Ersfuril";
 • "Nifuroksazid";
 • "Stopdiar";
 • "Adindord";
 • "Predavanje".

Da li ste znali?Mačke su dugo u međusobno korisnim odnosima sa osobom, tako da su zadržali navike predatora i neovisnosti. Neki naučnici ih ne smatraju da su domaće životinje. Istovremeno, mačke su u stanju da se emocionalno postaju priložene osobi.

Enterofuril se savršeno podnosi crijevnim poremećajima i dijarejom, ali samo ako su uzrokovale bakterije. Ovaj alat ima praktično nikakvu nuspojave, a dozvoljeno je da se uziva čak i mačići, trudnice i njezičke mačke.

338

Članci o temi
LiveInternet