Da li psi razlikuju boju ili ne i šta

Prilično uobičajeno pitanje među amortijskim uzgajivačima - mogu psi razlikovati boje. Vizija pasa ima i prevladavajuće karakteristike i nedostatke u odnosu na ljudsku viziju. Svaki vlasnik psa trebao bi znati o značajkama percepcije okolnog svijeta sa kućnim ljubimcem, jer će međusobno razumjeti između njih ovisiti o tome.

Strukturu oka psa

Zahvaljujući specifičnoj strukturi očiju, psi mogu vidjeti svijet s bojom, ali ne na način na koji čovjek to vidi. Boje nervnih ćelija koje se nalaze na mrežnici oka razlikuju se. Ona se, zauzvrat, sastoji se od dvije glavne šipke i konusa. Glavni zadatak štapova je izračunavanje dinamike i nivo osvetljenja, a češeri su da identifikuju žutu i plavu.

Strukturu oka psa

Razigrani zdravi odrasli pas

Bilješka! Psi stoga imaju samo dvije vrste konusa, imaju dvije -tone vizije.

Zašto psi imaju takvu specifičnu viziju

Priroda je obdario pse posebne specifične funkcije kako bi mogli procvjetati i preživjeti u divljini. Dobro prepoznajući najmanji pokret u šumi uveče, pas automatski postaje odličan lovac. Takođe, ove karakteristike omogućavaju četverogenegene da se brzo sakrije, osjećajući opasnost.

Zašto psi imaju takvu specifičnu viziju

Značajke strukture mrežnice oka kod pasa

Vremena se mijenjaju, a psi sada žive u blizini osobe, ne trebaju preživjeti u teškim uvjetima, ali ipak ove osobine ne nestaju i ne mijenjaju se nigdje.

Oštrina vida pasa u mraku

Manja braća imaju dobro-razvijeni sumrak, noć ili svjetlosni vid. To ukazuje da je životinja potrebno mnogo manje svjetlo od osobe za određivanje veličine, oblika, smjera i brzine premještanja objekta.

Zahvaljujući ovoj funkciji, psi vide u mraku mnogo bolji od ljudi: kada u mraku u ljudima sve se spajaju, kućni ljubimci prepoznaju predmete i dobro ih prepoznaju.

Bilješka! Štapići za oči pružaju kućne ljubimce sa odličnim crno-bijelim vidom sa svim vrstama nijansi sive boje, a ograničen broj konusa omogućava vam razrjeđivanje cijele palete s drugim bojama.

Da li psi razlikuju

Kako psi vide u mraku

Raspon i širina vizije životinja

Oko životinje ima prilično složenu strukturu. Retina se sastoji samo od konusa i štapića, već i za receptore, čiji je glavni zadatak prepoznavanja kretanja objekata u prostoru, kao i odgovoriti na svjetlo.

Bilješka! Eye - Vizija organa namijenjen je samo za primanje signala, obrada podataka javlja se u mozgu. Svako oko u četveronogiranim izgledima zasebno, slike se kombinuju u procesu obrade.

Mobilni centri koji se nalaze u okcipitalnom dijelu kore odgovorni su za kvalitetu ovog djela.

Za razliku od ljudi, u mrežnici životinjskog oka ne postoji centralna rupa, koju karakteriše maksimalna oštrina vida i lokacija konusa u njemu. Zato životinje ne trebaju brzo pomeriti oči, jer percipiraju sav potrebnu količinu informacija putem mrežnice.

Nepostojanje ovog fragmenta čini viziju kućnog ljubimca manje akutnom. Životinja vidi srednje veličine na udaljenosti od ne više od 100-150 metara. Ali to nije toliko važno jer psi dobro reagiraju na pokrete.

Uporedna analiza! Tokom treninga ili igara, pas vidi svog vlasnika ili pasa rukovača na udaljenosti do 800 metara. Ako se osoba ne pomera, kućni ljubimac ga ne može primijetiti čak i na udaljenosti od 100 metara.

Kako možete uporediti viziju psa sa ljudskim vizijom

Širina vizije životinja

Posebnost pseće periferne vizije je da je ugao gledanja na četverogenegene koji su širi od ljudi, ali polje u kojem vide još gore.

Da li psi razlikuju

Na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari, psiholog je tokom eksperimenta pokazao da četveronožni ljudi ne vide duboku plavu ne lošiju od osobe. Ostali eksperimentalni psiholozi razvili su kontrolirani računarski uređaj, od kojih je suština rada bila istovremena analiza sastava boje koju pas opaža, a također je bacio male komade sira ili mesa kao nagradu.

Zadatak provođenja eksperimenta za razumijevanje koje boje se odlikuju psi ili vide sve u crno-bijelim i sivim tonovima. Iskustvo je provedeno na dvije pasmine - Chihuahua i Husky.

Bitan! Eksperimenti 100% potvrdili su da psi razlikuju boje.

Ako uporedite viziju životinje sa osobom, onda je to poput vizije blind boje. Sa svom željom, kućni ljubimac neće moći doživljavati dugu na isti način kao i osoba. Na primjer, ako se žuta lopta baca u travnjake s mnogim zelenim biljkama, onda kućni ljubimac ne može razlikovati, jer se sve spoji zajedno.

Kako možete uporediti viziju psa sa ljudskim vizijom

Za razliku od osobe, psi nisu u mogućnosti da doživljavaju čitav niz boja, ali to ne znači da uopšte ne hvataju boje. Zbog karakteristika strukture očiju jednostavno ne mogu vidjeti "stvarnu" boju objekta.

Što je za psa važnije: vizija ili miris

Uporedna analiza, kao osoba i životinja opažaju boje

Za njih će crveni pas u stvarnosti imati crnu ili tamno sivu boju. Zelena, narandžasta i sve nijanse žutih kućnih ljubimaca vide nezasićeno žuto. Oni percipiraju plavu boju, poput ljudi, ali vide ljubičastu plavu.

Bilješka! Ako igrate crvenu i žutu kuglu sa kućnim ljubimcem, onda se neće razlikovati između boje. On ih razlikuje od jedni od drugih uz pomoć odličan osjećaj mirisa.

Pored svjetlosne percepcije, postoje i druge razlike u viziji. Psi nemaju viziju kao akutna kao osoba. Na primjer, stavite osobu i kućnog ljubimca na jednoj određenoj udaljenosti od semafora. Ako osoba može bez problema razlikovati boju i siluetu, onda će pas vidjeti sve zamućeno.

U poređenju sa osobom, psi takođe imaju prednosti u vidu. Činjenica je da se njihove oči posade sa strana glave, što im omogućava da imaju širi kut gledanja. Ova je funkcija izbalansirana činjenicom da kućni ljubimci imaju manje oštrine vida, a ne tako duboko opažaju boje.

Da li psi razlikuju boju ili ne i šta

Kao čovjek i pas vidi

Čak i u mrežnici četveronožnih prijatelja koncentriran je veći broj identifikatora saobraćaja, što im omogućava da prepoznaju kretanja na velikim udaljenostima, pa čak i sa slabom svjetlom.

Što je za psa važnije: vizija ili miris

U tom je materiji općenito prihvaćeno da sve ovisi o pasmini kućnog ljubimca. Ako kućni ljubimac ima uši, tada je kvaliteta sluha prioritet za nju, ako ušiju vješaju, onda osjećaj mirisa. Ako govorimo o analizi osobe, onda kućni ljubimac prima gotovo cjelokupnu količinu informacija zahvaljujući viziji.

Bilješka! U mačkama i psima, većina se dela dodaje u smisao mirisa.

Dobar vlasnik pasa mora periodično posvetiti vrijeme za provjeru vizije svog ljubimca. Da biste to učinili, uopće nije potrebno ići na veterinarsku kliniku i podvrgnuti skupim pregledu. Dovoljno je izvesti nekoliko jednostavnih testova sami.

Na primjer, možete postojati nepomično na udaljenosti od oko 10 metara, a zatim naglo bacite bilo koji objekt, na primjer, omiljenu kuglu. Zdravi pas reagirat će brzinom groma, a sa slabim vidom može se i dalje stajati na istom mjestu.

Zdravlje kućnog ljubimca u potpunosti ovisi o vlasniku, tako da trebate tretirati ovaj problem sa svim ozbiljnim.

Članci o temi
LiveInternet