Kako nahraniti odrasli jazavčar i štene kod kuće

Dijeta je važna za bilo koju životinju. Ne samo njegovo zdravlje ne ovisi o tome, već i njegovu sposobnost učenja, fizičkog razvoja i aktivnosti. Posebno je važno pitanje jazavštine, jer su životinje često sklone prejesti i pretilosti. Stoga morate strogo pratiti šta i u kojim količinama jazavčasti troši tako da dugo živi i odlikuje se dobrom zdravlju.

Osnovna pravila hranjenja

Frekvencija hranjenja jazave ovisi o starosti životinje. Dakle, beba se nahrani prije 3 mjeseca svaka 3-4 sata. Počevši od 3 mjeseca do 8, možete koštati tri obroka dnevno. I nakon 8 mjeseci prelaze na hranjenje životinja dva puta dnevno. U ovom slučaju, količina dijela ne bi trebao biti velik.

Osnovna pravila hranjenja

Jazavčar treba uravnotežena krma, u protivnom će brzo dobiti težinu

Postoji značajna razlika u hranjenju štenaca i odraslih pasa. Djeca su hranjena prije hodanja, jer ih je potreba za njihovom deficitom javljaju odmah nakon što su pojeli hranu. Ali odrasli su naprotiv, hrane se nakon hodanja.

Važne točke su pristup vodi: bez obzira na ono što će prehrana životinje biti, trebala bi moći piti u bilo kojem trenutku. Ali preostala hrana nakon hranjenja iz posude je bolja ukloniti.

Bilješka! Fiziološke karakteristike jazavčarstva zahtijevaju odmor nakon jela. Previše prekrivene igre i hiperaktivnost nakon jela su prepune creva.

Lista proizvoda i pravila snage jazavke

Meso mora ući u dijetu odraslih psa

Lista proizvoda i pravila snage jazavke

Kako nahraniti odrasli jazavčar, svaki vlasnik odlučuje za sebe. Ako se daje preferencija za sušenje hrane, tada je sastav premium i super-premium klase već uravnotežen. Kada se koristi prirodna hrana za potpuni razvoj, životinja će trebati:

 • Mlijeko i jaja. Mlijeko je pogodnije za štenad nego za odrasle pse. Bolje je miješati jaja u hranu ili dati kuhane, možete u obliku omleta.
 • Povrće i voće. Ovo je pravi izbor za zdravu prehranu, ali trebali biste biti oprezni sa egzotičnim plodovima koji mogu biti alergeni.
 • Hljeb, šećer, sol. Bolje je isključiti bijele ocjene i šećer iz dijeta. Životinja će se oporaviti samo od njih. Sol za vrijeme kuhanja za upotrebu u ograničenim količinama.
 • Grupe. Korisno za životinje i treba biti prisutan na meniju svaki dan, ali bolje je isključiti semanu i žitarice iz mahunarki.
 • Morski plodovi. Ovo je dobar način za borbu protiv nedostatka vitamina, ali trebali biste se bojati alergija na hranu.
 • Meso. Bolje je odabrati niske dijetalne sorte mesa - Turske, govedine, janjetine.

Zabranjeni proizvodi

Među proizvodima koji se ne mogu dati jazavčar, jer to može uzrokovati ozbiljnije zdravstvene probleme, svježe bijeli hljeb i razne slatkiše. Takođe, ne trećete sa šećerom, raznim dimljenim mesom i kobasicama, masnom hranom, semolini i bisernom ječmu, lukom i belim lukom.

Zabranjeni proizvodi

Suva hrana je bolja odabrati premium klasu

Pojava alergijskih reakcija u životinji može dovesti do hrane, jagoda. Korištenje cilantro i celer, kondenzovanog mlijeka, čokolade i kuhane kobasice takođe se ne preporučuje.

Bitan! Neprihvatljivo je upotreba pokvarenih proizvoda psu.

Pravilna ishrana za uzgoj jazavčasti

Punina njegovog razvoja ovisi o tome koliko izbalansira i zasićena prehrana bebe. Hrana za bebu trebala bi biti srednje gustoće. Ponekad štenad pokazuju nezaštitni apetit i mogu jesti dio odraslih psa. Ovo nije tako zastrašujuće, osim ako je, naravno, to sistematsko u prirodi.

Mnogo ozbiljnije posljedice za zdravlje bebe u budućnosti može donijeti hroničnu neuhranjenost. Stoga mali jazavčar ne bi trebao ispuštati rebra - ovo je prvi znak nedovoljne ishrane.

Bitan! Ne tretirajte životinju sa glavnog stola. Brzo će se naviknuti i moliti će čak i u odrasloj dobi.

Hranjenje štenaca od 1 do 2 mjeseca

Počevši od 2 tjedna starosti, za djecu jazavčaste, možete pružiti posebnu hranu za bebe, napravljenu na vlastitom mesu, kefiru, vikendicu, kašu riže.

Pravilna ishrana za uzgoj jazavčasti

Baby Jachshund ne bi trebao gladovati - to će oštetiti svoj razvoj

C2DO 6 meseci

Kako nahraniti štene od jazavčasti u 2 mjeseca, za sjetite se jednostavno: postepeno, supe, kuhano meso, povremeno kuhana jaja, sir i blago sirovo voće uvode se u dijetu. Nakon 3 mjeseca, možete pokušati dati sirovu nisku meso, mrkvu, zelenilo, kuhanu žrtvu, jetru i morsku hranu.

Od 6 meseci do godine

Počevši od 6-mjesečne starosti štenaca, jazavčar se postepeno naviknu na meniju za odrasle, ali novi proizvodi se ubrizgavaju postepeno i daju ih u zdrobljenom obliku.

Preko godine

Dijeta životinje starije od godinu dana u potpunosti je u skladu s dijetom odrasle životinje.

Meni za odrasli pas

Približni dnevni meni za odrasle jazavčar treba sastojati od žitarica, mesa, kiselog mliječnih proizvoda i povrća. Možete to diverzificirati s morskim plodovima i voćem. U ovom slučaju, treba nadgledati veličinu dijela dijela.

Vitaminski aditivi za štene

Prisutnost minerala i vitamina u prehrani ključ je njegovog punog razvoja, posebno kada je riječ o bebi. Potreba da dodatno uzimaju vitaminske komplekse ovisi o činjenici da se jazavici jedu - suha hrana ili prirodna hrana. Oni su potrebni kada koristite prirodnu hranu.

Vitaminski aditivi za štene

Početak hranjenja štenad pada na starosnoj dobi od 2 tjedna

Strane feed linije

Proizvedene hraniteže bit će podijeljene ovisno o pasmini i starosti psa, stanjem njegovog zdravlja, prisustvom alergija na hranu. Takođe, završena hrana se razlikuje ovisno o njegovoj konzistenciji.

Ocjena najboljeg feeda izgleda ovako:

 1. Royal Canin.
 2. Brdo.
 3. Acana.
 4. Mera Dog.
 5. Purina.

Gotova hrana za alergije na dahtu

Ako jazavčar ima alergijske reakcije u svojoj prehrani, ne bi trebalo postojati proizvodi i hrani koji su izvor alergija. U takvim slučajevima, stručnjaci savjetuju koristeći posebne feedove razvijene za alergije na životinje.

Izbor hipoalergene hrane se vrši u obzir uzrok alergija, kao i starost i pasmina psa.

Strane feed linije

Pravilna ishrana je ključ zdravlja i aktivnosti psa

Značajke hranjenja tokom trudnoće i dojenja

Dijeta za jazavost tijekom trudnoće i tijekom razdoblja hranjenja beba trebaju biti visoki sadržaj kalorija, jer je majčino tijelo jako iscrpljeno. Veterinar će pomoći u odabiru potrebne prehrane u ovom ključnom periodu.

Dijeta za starije osobe

Hrana za starijeg jazavčanja karakterizira nizak sadržaj kalorija. Dijeta dobnog psa treba pažljivi odabir uzimajući u obzir fiziološke starosne karakteristike životinje.

Hrana za jazavost treba biti uravnotežena i odabrana uzimajući u obzir starosne i probavne karakteristike svake životinje. Postoji određena lista proizvoda zabranjena za korištenje jazavčarstva, jer mogu izazvati ozbiljnu štetu zdravlju kućnog ljubimca. U prisustvu alergija na određene prehrambene proizvode, pas odabire odgovarajuću hipoalergenu hranu. Jazavčar kod kuće može biti prirodni i korištenje suhog feeda. Kako se hraniti, svaki vlasnik određuje pojedinačno.

Članci o temi
LiveInternet