Andan cat: kako izgleda, gdje živi, ​​šta jede

Opis, životni stil i stanište u divljim uvjetima

Andanska mačka naziva se domaćica planina, odličan lovac, ona se može savladavati prerušiti se i doslovno spojena sa staništem kako bi dobila željeni plijen i ne postanu hrana za druge grabežljivce. Neverovatna karakteristika staništa u apsolutno neprikladnom za obrise čini životinju privlačnu za mnoge divljeg života, tako da ćemo danas razmotriti detaljne informacije o Andžanskom planinima mogućnosti za zatočeništvo u zatočeništvu.

Opis, životni stil i stanište u divljim uvjetima

Pogreh, Andska mačka je gotovo identična Pampas Cat-u koja živi pored pogleda na. Naučnici još uvijek nisu uspostavili svoje glavne razlike, a istraživanje ove prilike traje više od jedne godine.Izgled

Da li ste znali?Andjske mačke prve su opisane 1865. godine, ali bilo je samo dvije fotografije njihovog postojanja do 1998. godine, koje su istraživači preuzeli tokom ekspedicije u 1980-ima. Nova zapažanja koja su omogućila da bolje znaju o Andian predatorima izveli su istraživači krajem 1998. godine.

Predator na sjeveru Čilea, u južnim regijama Bolivije, sjeverozapadno od Argentine, živi. Čitavo stanište je više od 600 kV. KM. Stjenovita dolina okružena grebenima i padinama smatra se omiljenim mjestom za prebivalište životinja. Mačka se dobro prilagodila uvjetima suhe hladne klime. Da bi se uhvatili hranu, grabežljivac može prevladati velike udaljenosti i osvojiti impresivne visine, do 5 km. Ko lovi i šta jedeUprkos činjenici da grabežljivac prema van nalikuje lijenim domaćim bezbrižom, on uopće ne izgleda kao na njih na način života i ponašanja u prirodi. Deskterozan je i manevriran, ima razvijenije ročište, što vam omogućava da čujete najmanji šuštanje na velikoj udaljenosti i sakrijte se od opasnosti. Životinje su sklone samoći, nisu karakteristične za život u jatama.

Ponekad mijenjaju svoje principe, ovaj period pada na brak koji se može zamijeniti brigom za potomstvo, ali kada se raste i može ući u svoje, životinje ponovo ugledaju u samicu. Jedno pojedinac zauzima vlasništvo nad 40 kV. KM, koji označava izmet i štiti od drugih grabežljivca.

Bitan!Predatori su opremljeni na najudaljenijim i ozbiljnijim pristupačnim mjestima, koji uključuju stjenovite posteljice, pukotine stijena, gustine zaglavljenih grmlja. Zahvaljujući takvim uvjetima, životinje su zaštićene od drugih grabežljivca.

Izgled

Propagovacija i briga o potomstvu

  • Dužina. Dužina Andan Cat doseže oko 70 cm, dok je njegov rep vrlo dugačak i više od 40 cm.
  • Težina. Životinja teži najmanje 4 kg, neki pojedinci dosežu 7 kg u težini.
  • Vuna. Životinja ima dugu i lepršavu vunu koja vam omogućuje zaštitu tijela od teških mraza i prodora ledenih vjetrova.
  • Boja. Životinja je obojena smeđe-sivom bojom sa crnim mrljama u obliku mrlja. Rep je obojen u sivoj crnoj boji, koja je predstavljena u obliku iste širine, prilično velike pruge.
  • Visina Na grebenima doseže 37 cm.
  • Lik. Životinja se odlikuje ratnim i neustrašivim karakterom, aktivan je i brz. U slobodno vrijeme iz lova, grabežljiva životinja voli da se opusti u travnatim debljinama. Obično lovi noću.
Uloga u ekosustavu

Ko lovi i šta jede

Grabežljivac, kako bi preživio, mora biti stalno u formi. Predator prikazuje sve njegove najbolje osobine tokom lova, što je neophodno ne samo da se hrani i njeno potomstvo, već i za obuku sprečanosti i brzinu koja vam omogućava da kliznete od drugih velikih grabežljivca.

Životinja može loviti u bilo kojem trenutku, ali ipak preferira sumrak. Uhvatiti hranu, životinja može vrebati i čekati pravi trenutak u zasjedi ili pratiti plijen zvukom i mirisom. Uhvatiti malu pticu, predator ne treba mnogo pokušaja, iznenada se izlazi na plijen i gotovo uvijek dobija ono što želi. U prehrani Andan mačke, male ptice su pronađene i njihove piliće, ptica jaja. Ne smetaju uživati ​​u insektima, gmizavcima, malim sisarima, nekim biljkama. Najčešći plijen postaje činčila i planinski viski.

Da li ste znali?Životinje love u sumrak jer mogu vidjeti u mraku, zahvaljujući sposobnosti oka da odražava svjetlost, a njihove žrtve u ovom trenutku nemaju ovu sposobnost i u ovom trenutku nemaju više mogućnosti i da su u ovom trenutku.

Propagovacija i briga o potomstvu

Ne postoje zvanično potvrđene informacije o povodnim mačkama, jer je za ove životinje vrlo teško promatranje u divljini. Većina istraživača, zasnovana na primljenim informacijama, skloni su ideji da im razdoblje reprodukcije pada u aprilu-juli. U ovom trenutku, jedna do troje djece leti. Životinje dođu do puberteta u dobi od dvije godine. Broj i sigurnosni statusŠto se tiče briga o potomstvu, ženke Andan Cats bave se u ovome, oni nahranili su ruku do određene dobi, a zatim ih nauče da love. U ovom trenutku mačići postaju neovisni i ne treba im briga, pa ih odrasla osoba ostavlja i odlazi na njihovu teritoriju.

Predstavnici mačke - tako slične slatkim domaćim mačkama, ali imaju predostrožnu dispoziciju.

Uloga u ekosustavu

Uloga ovog predatora u ekosustavu planina i njihovih koraka je kontrolirati stanovništvo činčila i planinskih škaka. Takođe, neki istraživači vjeruju da Andan CAT lovi za male i srednje vrste kralježnjaka, omogućavajući im da smanje njihovo stanovništvo.

Broj i sigurnosni status

Zbog činjenice da se svake godine populacija planinske životinje opada, navedena je u Crvena knjiga Poput ugroženog izgleda. Da li je moguće zadržati u zatočeništvuTačan broj Andan CATS-a trenutno nije uspostavljen, približna cifra nije više od 2000 osoba. Pored toga, prema Dodatku I Konvencije o međunarodnoj trgovini divljim faunom i florom, Andjska mačka je prijetnja nestankom u Sjedinjenim Državama. U zemljama u kojima se nalazi glavno područje njihovog staništa, životinje su zaštićene zakonom, a zabranom je trgovina i lov za Andan Cats.

- Kućne pasmine mačaka sa genima divljih grabežljivca.

Da li je moguće zadržati u zatočeništvu

Ne postoji nijedan slučaj uspješnog sadržaja Andan Cat-a u zatočeništvu. Čak i u slučaju staništa u zoološkim vrtovima, gdje možete stvoriti najudobnije uvjete slične divljini, ove životinje ne prežive i ne umiru u roku od godinu dana.

Nemoguće je uzgajati Andan Mačke u specijaliziranim rasadnicima, što bi moglo mnogo povećati stanovništvo ovih životinja i ispraviti situaciju koja prijeti potpunu izumiranje. Koliko je egzotična životinja

Koliko je egzotična životinja

Kupite egzotičnu andan mačku legalno nemoguć

Bitan!Ako ispunjavate prijedloge prodaje ove životinje, oni su ilegalni i u slučaju takvih oglasa, prodavač može biti krivičan da li je utvrđena činjenica kršenja zakona.

Čak i ako se životinja steče, onda u zatočeništvu jednostavno neće preživjeti, počne povrijediti i umrijeti vrlo brzo, tako da kupujeći Andan Cat za održavanje nema smisla.

Dakle, Andian Mountain Cat je prilično misteriozno stvorenje, u čemu se radi vrlo malo informacija. Samo jedno pitanje je poznato - uskoro možda nećemo ispuniti ovu vrstu na popisima životinja koje postoje na planeti zbog brzo smanjenja njihovog stanovništva.

Članci o temi
LiveInternet