Pharaionav pas: egipatski anibus, opis pasmine

Pharaionav pas se smatra jednim od najstarijih u porodici Psov. Prije nego što dobijete ovu pasminu, trebali biste naučiti o njegovim karakteristikama karaktera, ponašanja, brige itd. D.

Istorija porijekla vrsta

Pharainov pas je nastao u Egiptu. U drevnoj literaturi postoji mnogo opisa o tome. Na jednom od artefaktima, istraživači su pronašli slike ovog psa, koji lovi za Gazelele. Njezina je slika zarobljena i u slikama sa faraom i plemstvom.

Istorija porijekla vrsta

Kako izgleda pas faraoh

Bilješka! Postoji još jedna pasmina koja se smatra faraomskom psom - Baseni. Egipatski pas ima sličnosti sa Bogom Anubisom.

Feničanski trgovci doveli su u Pas Faralov ili Anubisu, što više nazivaju, na Malti, gdje se zvala zečji pas za lovačke glodare i kraljeve. Od 1984. godine. pasmina je zvanično priznata u SAD-u.

Opis i izgled psa faraona

Pas faraona je graciozna i aristokracija. Odrasla životinja dostiže rast oko 64 cm, a težina ne prelazi 25 kg.

Prema standardu, pas ima sofisticiranu siluetu, izduženu glavu klinaca - dugi vrat.

Opis i izgled psa faraona

Psi imaju velike stajaće uši

Oči životinje opisuju nisu velike, imaju jantarnu nijansu. Sjajna vuna uvelike susjedna na koži. Boja vune uvijek ima crvenkasto-smeđe nijanse različitih stupnjeva zasićenosti.

Bilješka! Pharaionav pas ne može biti crn.

Značajke karaktera i ponašanja

Bijele mrlje prihvatljive su na grudima, prstima, vrhom repa i frontalnog dijela

Značajke karaktera i ponašanja

Psi psi su ljubazni i privrženi. Stražari kuće njih nisu najbolji. U dobrom raspoloženju, mogu se nabiti nos i protegnuti usta, za koje se ponekad nazivaju "osmjesi".

Anubis pas-pasmina koja je snažno pričvršćena za vlasnika, članove porodice. Ostati kod kuće sam, pas će biti dosadno. Nije pogodan za strance, tretira ih bez agresije, ali pokazuje oprez.

Bilješka! Sa malom djecom pas se savršeno izlazi, aktivno sudjeluje u svojim igrama.

Lov nafte razvijen je na visokom nivou, dakle, naučio miris igre, može žuriti za nju, zanemarujući vlasničke komande.

Obrazovanje i obuka

Da bi se edukacija faraona kućna ljubimca treba započeti sa magistralom. Štenad pokazuju odličnu aktivnost, pa ih treba češće odvesti na ulicu tako da oni vide ljude, druge životinje, automobile.

Životinja brzo asimilira timove, u tri mjeseca pas bi trebao razumjeti i obavljati jednostavne naredbe - dajte šapu, sjedite i ležite. Uz rast kućnog ljubimca, timovi su komplicirani.

Bitan! Zbog velike tvrdoglavosti, pas može odbiti da ispuni vlasnika vlasnika, fizički kažnjava za neposlušnost kategorički neprihvatljiva. Dovoljno je premašiti glas pametnog psa, a ona će definitivno slušati.

Briga za odraslog psa i štenaca

Najbolja opcija za udobnu živu životinju je privatna kuća. U stanu se osjeća ograničeno, ali može doći do termina. Pas treba česte duge šetnje, aktivne igre.

Životinja se može izvući na ulicu iz drugog mjeseca života kako bi se upoznali sa vanjskim svijetom. Ne preporučuje se pustiti povodac, jer se radno štene lako može povući, istraživati ​​područje. U dobi od 2,5 meseca štene se može naviknuti na toalet na ulici.

Bitan! Egipatski pas ne podnosi hladno vrijeme, zimi joj je potreban kombinezon.

Ne treba posebnu njegu, jer je čista, a neugodan miris vune ne dolazi. Jednom sedmično, vuna treba očistiti mokrim rukavima, morate se okupati ako je četverog-nogged prijatelj vrlo obojen u šetnji. Šampon se dodaje u vodu za kupanje, ne treba je pjevati na psu.

Životinja raste životinju na asfaltu, ili vlasnik treba dobiti škare za rezanje kandži pasa.

Bilješka! Odrasli pas pasmine egipatskih faraona potrebne su duge šetnje najmanje 2 puta dnevno.

Obrazovanje i obuka

Pas preferira aktivno igranje, umjesto da izvodi isti tip timova

Značajke hranjenja

Egipatska graciozna pasmina pasa u hrani je nevažna, spremna je jesti i industrijska hrana za pse i prirodnu.

Ako će vlasnik hraniti kućnog ljubimca pripremljenom hranom, mora da je visokokvalitetan, jeftin feed za rast zdravog kućnog ljubimca nije prikladan.

Bitan! Ušteda na prehrani zvijeri naštetit će njegovom zdravlju.

Prilikom hranjenja prirodnih sastojaka u svakodnevnoj prehrani, bitne sorte mesa - piletine, govedine, ćuretine itd. Treba prisustvovati. D. Faraoneov takođe zdrav glasnik treba koristiti proizvode kiselog mlijeka - Kefir, vikendica. Jednom sedmično, vikendica se može pomešati sa jajetom. Hrvati su date u minimalnim količinama s mliječnim proizvodima ili mesom. Povrće (šargarepa, bundeva, tikvice, slatki biber) treba davati sirovo. Ako pas odbije jesti, možete ih miješati u meso.

Tako da egipatski elegantni gonič ne gubi fizički oblik, ne može se preplašiti.

Propagovanje i životni vijek

Može živjeti egipatskim zdravim psom oko 17 godina. Uzgajivači koji se bave njihovim uzgojem ne bi trebali preći pse sa svojom krvnom rodbinom, u protivnom će potomstvo imati odstupanja u razvoju.

Pletenje i trudnoća

Nakon početka estrusa, 11-15 dana smatra se najbolje za pletenje.

Briga za odraslog psa i štenaca

Pletenje psa preporučuju se u dobi od dvije godine

Značajke trudnoće i porođaja

Najčešće trudnoća i porođaj nastaju bez komplikacija. Pharaoh trudnice pohvali se nakon 58-63 dana. U leglama ima do 10 štenaca. Tokom trudnoće, dijeta se malo mijenja, povećava se, uključuje B vitamini, kao i A, E, D.

Kako odabrati štene

Da biste odabrali zdravo štene, morate učiti od uzgajivača o njegovim roditeljima. Ako imaju anomalije, tada će se zdravstveni problemi najvjerovatnije prenijeti i štene. Četverogeged treba imati pasoš sa svim markama o vakcinacijama i progonu parazita. Zdravi čistokrvni štenad treba biti znatiželjna, društvena sa glatkom kosom.

Značajke hranjenja

Štenad treba imati zdravu glatku kosu

Koliko košta i gdje možete kupiti

Egipatski pozdrav farauh smatra se rijetkom pasminom, tako da bi iskusni uzgajivači trebali biti kupljeni od šteneta. Trošak šteneta je rijedak:

 • 800-1000 $ - štene bez dokumenata i nepoznatog rodovnika;
 • 1500-3000 dolara - cijena čistokrvnog šteneta sa svim dokumentima;
 • preko 3000 $ * - cijena ekskluzivnog kućnog ljubimca.

Odabir nadimak

Nadimak bi trebao biti kratak i zvučan. Vlasnici vole davati štenad neobična imena povezana sa mitologijom ili literaturom. Djevojke se zovu Isis, Siri, Cleo, Osana, Maat. Dječaci se zovu Anubis, Ramses, Nefat, Keson, Faraoh, Seth.

Prednosti i nedostaci pasmine

Pasmina ima mnogo prednosti i nekih nedostataka:

PrednostiMinusi
 • razvijena inteligencija;

 • pobožnost;

 • Lovački flav;

 • Ljubav prema djeci;

 • Ne treba posebna pažnja.

 • tvrdoglav lik;

 • visoka cijena;

 • sklonost alergijama i hipotermiji.


Pasfaraionav pas je uvijek pobudio interes za sebe. Neko nije ravnodušan prema njenoj milosti, neko je fasciniran njenim karakterom. Nemoguće je ostati ravnodušni prema njoj. Nije ni čudo što pas zauzima mjesto među najskupljim i traženim pasminama.

* Cijene su označene za novembar 2019. godine.

Članci o temi
LiveInternet