Grushandal (pasmina pas), belgijski ovčar: opis pasmine

Veliki ugljen-crni pas koji je na prvi pogled osvojio ljubav uzgajivača pasa na prvi pogled zbog neobičnog izgleda-belgijskog ovčara. Pored atraktivnih vanjskih podataka, predstavnici ove pasmine poznati su po svojim pastirima i sigurnosnim kvalitetama. Ovaj članak sadrži detaljne informacije o Grushandal Shepherdu.

Povijesna potvrda i domovina porijekla

Iz imena slijedi da je zemlja u kojoj se Grushindal pojavila i registrirana je Belgija. U početku su veliki psi pomogli pastirima u svom radu - prikupili su i čuvali stado životinje. Prvi predstavnici bili su čistokrvni i imali su samo slične vanjske kvalitete.

Povijesna potvrda i domovina porijekla

Kako izgleda predstavnik pasmine

Bilješka! Početkom 18 u. Psi s najredređivačkim pastirima i sličnim vanjskim podacima počeli su se preći i na kraju primati štenad, čija je totalna pasmina koja je belgijski pastir (BO). Grushendal je raznovrsna tatnja.

Zanimljivosti

Činjenica da je Bo jedna od rijetkih pasmina koja ima podvrsta koje se razlikuju samo u tipu i boji vune je primjetna. Dakle, na primjer, ističu:

  • kratki maline sa crvenom ili smeđom bojom;
  • Hard-zasuđeni lakovi;
  • Dugočajni Grushindal je uvijek crna, dakle, ako nude crveni gust ili crveni Grushendal, ovo su Mestizos;
  • Dugogodišnji Tervauren.

Bilješka! Grushandal - intelektualac, pored ispaše, pogodan je za rad kao vodič.

Izgled

Opis pasmine Grushendal nije se mnogo razlikovao od povezanog Tervyurena. To su veliki psi visoki od 56 do 66 cm i teži 20-35 kg. Kosa je dugačka crna. Njuška je akutna i duguljasta, uši su trokutaste, visoke. Slučaj je lagan, ali moćan. Rep je dobro posađen, to je srednje dužina. Vuna na vratu je poput grive.

Odstupanje se smatra bijelim Gruntalom.

Bilješka! Na Internetu možete upoznati Grundel psa, ali ovo je greška. Prema stijenom standardu, registriran je samo kao Grushendal.

Mogući poroci

Bo je sklona bolestima kao što su katarakte, gojaznost, displazija i epilepsija. Takođe, ova pasmina je podložna alergijskim reakcijama na mnoge proizvode. Neke bolesti prenose se štenadima roditelja na genetskom nivou.

Izgled

Crni belgijski ovčar

Bitan! Vlasnik može učiniti štene onoliko više vakcinacije što je više moguće.

Prva vakcinacije, uzgajivač stavlja bebu u 6-8 tjedana života. Sljedeći put nakon 2 tjedna, a zatim u 6 mjeseci. U budućnosti se interval od 1 godine održava između vakcinacije.

Lik i temperament

Grushendal je pasmina pasa, koji je poznat po izvrsnim pastirskim kvalitetama. Njihova budnost, pažljivost i oprez čine ih dobrim braniteljima. Ali ne sadite crno Grundundal na lancu, jer je ovo intelektualni pas koji zahtijeva dnevne opterećenja.

Bo vrlo subtly osjeća raspoloženje vlasnika i, ako je izvađen, pokušat će ga promijeniti. Oni razlikuju intonaciju u svom glasu, što im pomaže da odrede hijerarhiju u porodici. Grushandal podnosi jednom vlasniku, ali pristaje da se pokorava drugim članovima porodice, ako se s poštovanjem odnose na PSU. Bo ne podnosi nepristojno rukovanje.

Bilješka! Predstavnici pasmine imaju agresiju, ali njegove bezrazložne manifestacije primećuju se samo u nesecijaliziranim i nezdravim psima.

Obrazovanje i obuka

Potrebno je započeti trenirati štene iz rane dobi. Inteligencija i neiscrpna energija treba da usmjeri vlasnik u mirnom smjeru, inače će pas uništiti sve u stanu i neće naučiti kako se pravilno ponašati u šetnju.

Kad je štene bilo nekoliko mjeseci, može se uvesti u timove poput "sjedeći", "laž", "Fu"!"," Mjesto "," Meni ". Ovo su osnove koje su neophodne u svakodnevnom životu.

Časovi se trebaju odvijati na razigran način u roku od 5-7 minuta. U prvim parovima bit će dovoljno treninga od 2-3 minute. Kao poticaj možete koristiti svoju omiljenu poslasticu ili igračku štene. U idealnom slučaju, ove dvije pohvale trebaju biti izmjenjene.

Lik i temperament

Puppy bi trebao biti naviknuti na timove iz rane dobi

Belgijska pastirska briga o Grushendal Tip

Gruntal-ov pas se ne razlikuje posebno izbirljivog. Pažljiva briga uglavnom je neophodna za njegov krzneni kaput i kosti.

Vuna se mora čekati redovno. Jednom svaki i pol do dva mjeseca, to se može učiniti samostalno korištenjem trimera (specijalni češalj za pse). Jednom svakih šest mjeseci trebali biste posjetiti gromeru - profesionalni frizer za pse. Prije izložbe, posjeta Grumeru jednostavno je potrebna, jer će donijeti životinjski krzneni kaput u izgled izložbe.

Bilješka! Kandže se moraju smanjiti svakih šest mjeseci tako da ne uzrokuju nelagodu na životinju prilikom hodanja. Kada hodate po asfaltu, kandže se prirodno rastu.

Kako i kako hraniti Grushendal

Hrana odraslih bo trebala bi biti 85% prirodnih proizvoda životinjskog porijekla. Preostali dio pada na žitarice sa dodatkom ulja. Dijeta može uključivati ​​takve proizvode kao:

  • Meso sa niskim vatrom;
  • heljda, ječma;
  • Zeleni;
  • jaja.

Bilješka! Dovoljno je nahraniti odrasli pas dva puta dnevno. Štenad jedu češće - od 8 do 3 puta dnevno, ovisno o dobi (manji štene, to češće treba postojati obroci).

Hodanje

Psi pasmine su potrebne duge dnevne šetnje. Vlasnik mora pružiti psu aktivnim igrama u kojima pas treba pokazati domišljatost. Hoda je odlično vrijeme za uspostavljanje kontakta između psa i njenog gospodara. Kogda pes umet đolât` tol`ko je na saberu, u neformaciji estestvennyj process sascestísís u vezi s informacijama i otbrati.

Health i životni vijek

Teško je nazvati bolni pas. Ako ima jake zdravstvene probleme ili imunitet, najvjerovatnije je preneseno kroz gene od svojih roditelja.

Bilješka! Očekivani životni vijek u prosjeku je 10-12 godina. Ovisno o životnim uvjetima, aktivnosti, ishrani, genetici, ti se brojevi mogu promijeniti.

Obrazovanje i obuka

Pas ove pasmine može živjeti do 12 godina

Pletenje

Muško, kao i kuje, ne preporučuje se pletenje do dvije godine. Najpovoljniji je 10-15. dan od početka estruje kuje. Viskozno se mora organizirati na neutralnom teritoriju ili na teritoriji muškog. Podložno svim pravilima zagarantovano da će se roditi zdravo potomstvo.

Kako odabrati štene

Grushandal štenad su slični jedna drugoj kao dvije kapi vode, a teško je odrediti njihov lik u djetinjstvu. Najbolja opcija je gledati roditelje, jer im potomstvo bit će vrlo slično njima. Štene bi trebalo biti umjereno razigrano, aktivno, znatiželjno. Na vunu ne bi trebalo biti smeđi ili sivkastim gležnjanjem. Najpouzdanije je za kupovinu štenata u vrtiću.

Prednosti i nedostaci pasmine

Radi praktičnosti, pozitivne i negativne kvalitete predstavnika ove pasmine prikupljaju se u tabeli:

prosMinusi
Dobre sigurnosne osobineZahtijevaju veliku pažnju
Lako obučenGrushandal štenad su skupe
AktivanImaju tendenciju da dominiraju
Imaju dobro zdravljeGlasno: ljubav za laju


Grushendal će biti odličan pratitelj i asistent u prošlosti osobi koja ima iskustva sa psima.

Belgijska pastirska briga o Grushendal Tip

Prednosti psa su očigledne

Prije nego što stekne štene, budući vlasnik mora osjetljivo procijeniti vlastite snage i mogućnosti.

Članci o temi
LiveInternet