Kako odbiti mače da ugrize žice - njegu i odgoj

Mačke su zainteresirane da sve znaju, penju se negdje stalno, igrajući nešto, a električne žice nisu izuzetak. U nedostatku vlasnika, mačka ih može grickati, igrati se sa uređajima za punjenje, kablovima od slušalica i drugih. Takva navika ne samo šteti tehnologiji u kući, već mogu koštati i ljubimca života, posebno ako su kablovi napajani. Stoga je važno shvatiti pitanje kako odbiti mače da ugrize žice.

Kako sačuvati mačku iz navike grickanih žica

Nisu svi, ali neki mačići privlače viseći žice u kući: telefon, računar, audio i drugi. Sve ostale šanke kućnih ljubimaca, poput okretanja saksija, rupa na zavjese, rastrgane pozadine, neće biti jednake u opasnosti s grijanim žicama koje su. Stoga, ako životinja ima tako lošu naviku, potrebno je od toga odbiti. Vrijedno je razmišljati unaprijed kako da ga zaštitite od povrede ili, što je gore, od smrti.

Kako sačuvati mačku iz navike grickanih žica

Kabelska toplina može podnijeti mačku života

Primjena posebnog alata na žicama

Kao što znate, mačke ne vole oštre i neugodne arome za njih, na primjer, miris citrusa. Stoga veterinari preporučuju obradu "omiljenih" žica mačaka sa posebnim sprejom, na primjer, "Antigrizin". Ima oštre aromu citrusa, zahvaljujući kojoj se mačka neće približiti svojoj "igraici" ". Pored toga, možete obraditi sva mjesta ili predmete koji su ugroženi kandžama ili zubama kućnog ljubimca. Možete kupiti sprej u bilo kojoj veterinarskoj ljekarni.

Bitan! Briga o sigurnosti životinje pomoći će da izbjegne smrt.

Sakrivamo kabl

Ova metoda 100% garantuje da životinja neće dostići svoje "igračke". Za to ne trebate ostaviti, na primjer, slušalice ili punjenje s telefona u javnom domenu za kućnog ljubimca. Sve viseće žice, morate se sakriti što je više moguće ili ih napuniti iza osnovne ploče. Tada će životinja i oprema biti u punoj sigurnosti.

Lutajući žice sa frigri

Narodni lijekovi kao repeller djeluju 100%. Izvrsna bi opcija bila za rezanje kabla u kući, na primjer, sa limunovom kore ili sokom aloe. Limun ima ofuntu miris koji mačke ne mogu podnijeti, a aloe sok ima gorki okus koji kućni ljubimac ne voli i mačka više nije pogodna za svoje "igračke".

Glavni razlozi za manifestaciju interesa za žice

"Antigryzin" za omotavanje žica

Igre i igračke za kućnog ljubimca

U većini slučajeva mačići počinju grizu žice zbog nedostatka vlasnika i potpunu usamljenost. Stoga, prije nego što je postavilo pitanje kako odbiti mačku da ugrize električne žice, vrijedi prvo brinuti se o raznolikosti njegovih slobodnih sloboda.

Morate pokušati izgraditi zona za igranje za životinju, gdje može provesti vrijeme. Vrijedi mu kupiti razne kuglice, visokotočke i druge zabavne stavke.

Savjet! Pored kupovine igračaka, morate posvetiti maksimum slobodnog vremena kućnim ljubimcima.

Glavni razlozi za manifestaciju interesa za žice

Ako se mačka izbriše električnom žicom, onda postoji neki razlog za ovo ponašanje. Glavni su opisani u nastavku.

Radoznalost

S rođenjem, mačići znaju svijet, a privlače ih sve što se nepravim složi, vise ili premještaju. Igranje životinja su po svojoj prirodi, tako da moraju postojati posebne igračke u kući koje će pomoći u izbjegavanju žica za grikanje u nedostatku vlasnika.

Deficit pažnje

Mačići, poput male djece, stalno trebaju pažnju, a u njenom odsustvu traže zamjenu: povlače pozadinu, nameštaj za grebenje, razljuti zavjese, a također počnu da grize žice. Dakle, životinja jednostavno privlači pažnju, hitno trebaju komunikaciju.

Moguće posljedice igranja sa žicama

Nedostatak komunikacije

Preganjanje zuba

Mačići mogu početi grizu žica tokom promjene u mliječnim zubima na trajne. Desni su svrbež, želim ih ogrebati. Zašto ne ugrize žice ako se vlasnik ne brine unaprijed i nije kupio posebne igračke koje bi se desni mogle ogrebati.

Odrasle mačke počinju grickati kabel, čime su četkali zube iz rezultirajuće plakete. To se događa iz razloga što životinja cijelo vrijeme koristi tekuću hranu. Plaketa se nakuplja na zubima, što treba ukloniti, nešto teško.

Pažnja! Da biste izbjegli grizu kabela u odrasloj dobi, potrebno je naizmjenično izmjenjivati ​​tekući obroke sa suvim hranom za uklanjanje proteze.

Nedostatak korisnih elemenata i vitamina traga

Ako životinja živi na ulici, onda je sama dopunjava nedostatak vitamina u tijelu, jesti travu i druge potrebne biljke. Ali sada su stvari složenije sa kućnim ljubimcima. Dobijaju sve potrebne vitamine i elemente u tragovima isključivo iz posebne hrane, ali njihov nedostatak zupčanika može izazvati toplinu žica i jesti saksije, jer životinja pokušava nadoknaditi njihov nedostatak.

Nekoliko igračaka

Većina vlasnika sa pojavom mačića u kući se ne troši na kupovinu posebnih igračaka, jer se mogu lako i brzo obaviti samostalno, na primjer, vezati mali komad papira u konopac ili uzmi vrpcu i vezati za nešto tako da se životinja igra. Kao rezultat toga, životinja počinje hvatati žice koje će izgledati poput užada, vrpca, u iskušenju viseći iz tablica, iz prozora i drugih mjesta. Da biste to izbjegli u budućnosti, vrijedno je kupovati igračke posebno dizajnirane za mačke.

Moguće posljedice igranja sa žicama

Kako zaštititi električne žice od mačke, smišljene. Ali šta učiniti kako bi se izbjegle negativne posljedice? U nekim slučajevima ova zabava dovodi do neizbježne smrti kućnog ljubimca. Stoga, kako biste zaštitili životinju, morate se pridržavati nekih savjeta:

  • Na mjestima gdje je žica dostupna životinji, ponekad je potrebno provjeriti njegov integritet.
  • Ako žica nije izolirana, to se ne može ni baciti u sobu sa životinjom na minut.
  • Ako se kuća popravi, životinja se mora preseliti na drugo mjesto za ovaj put.

Radnju vlasnika kada je životinjski šok šokiran

Posljedice igre sa kablovima

Ali ako kućni ljubimac nije bio u stanju da zaštiti, a on ga je pogodio struja, tada se mora pridržavati sledeći oprez:

  • Ne možete uzeti životinju bez rukava;
  • Ne paničarite, ali brzo reagirate, svaka sekunda može koštati život kućnog ljubimca.

Vrijedno je zapamtiti! Brza reakcija vlasnika pomoći će spasiti život životinje, pa glavna stvar nije paničara.

Radnju vlasnika kada je životinjski šok šokiran

Važno je ne napraviti greške, tako da ne pate i ne pomogne životinji. Evo što trebate učiniti:

  1. Lagano u rukavicama uklonite kabel iz utičnice.
  2. Zalijepite štap ili mop (drveni) i pomaknite kabel, ali ni u kojem slučaju ne ponesite životinju u rukama.
  3. Ako kućni ljubimac ne pokazuje znakove života, trebali biste ga uzimati zadnje noge, okrenite ga naopako i uvijte u različite smjerove. Dakle, bit će moguće poboljšati žurbu krvi u mozak.
  4. Ako nakon 15 sekundi mačka još uvijek ne pokazuje znakove života, pokušajte učiniti umjetnim disanjem.
  5. Sve bi trebalo trajati više od tri minute od trenutka udarca.

Dakle, prisustvo zaštite električnih žica od mačaka je vrlo važno. Ovo će pomoći u izbjegavanju igara sa opasnim predmetima i daljnjim negativnim posledicama.

Članci o temi
LiveInternet