Mače jede punilo za toalet: šta učiniti

Toalet za kućne ljubimce možda je jedna od najnerazvijenijih tema. Danas za praktičnost mačaka i njihovih vlasnika proizvodi se širok izbor različitih punila. Sastav i tehnologija proizvodnje s pažnjom za zdravlje favorita stalno se poboljšava. Osnova većine punila je ekološki prihvatljiv i prirodan materijal - glina. Zahvaljujući tome kada se mokrite, formiraju se kvržice. Postoje česti slučajevi kada mačići počnu jesti ovaj punilo.

Razlozi zbog kojih mačka može jesti punilo

Glavni razlozi zašto je mačka punila podijeljena u dvije velike grupe - fiziološko i psihološko. Da biste identificirali pravog izazivačkog faktora, morate se upoznati sa svakim.

Razlozi zbog kojih mačka može jesti punilo

Mnogi mačići pokušavaju pojesti punilo za toalet

Fiziološki uzroci

Fiziološke karakteristike su unaprijed određene načinom života i prirode kućnog ljubimca. Za optimalan život svih organa i sistema, tijelo bi trebalo primiti cijeli kompleks vitamina, minerala, makro- elemenata. Za razvoj koštanih tkiva, kalcijum je važan, što je u velikoj koncentraciji sadržano u punilima za toalet.

Bilješka! Ako je tijelo mačaka u potrebi u određenoj supstanci, on će ga potražiti u okolnim objektima. I nije bitno - jestivi predmet ili ne.

To znači da se za rješavanje problema, prehrana omiljenog kućnog ljubimca preporučuje se obogatiti vitaminskim aditivima, koji sadrže visoku koncentraciju kalcijuma. Ako kućni ljubimac još uvijek ne prestane da jede punilo, hitno je potrebno zamijeniti s drugima, u protivnom se posljedice mogu zamijeniti.

Najopasnija je mačja punila Silicagel, koju karakteriše izražena vlaga. Može se jednostavno držati sluznih membrana probavnog sistema, što dovodi do ozbiljnih kršenja, pa čak i smrti.

Zubi

Po svojoj prirodi sve su mačke predostrošine, a oni trebaju izoštriti ne samo svoje kandže, već i njihove zube. Moguće je da u kući nema odgovarajućeg predmeta da to učine, osim punila, koji je u njegovoj strukturi i veličini idealan za ovo.

Da li je štetno za mačku da ugrize punilo ladice

Kalcitirajte komade za mačke za naoštrene zube

Da biste odbili kućnog ljubimca da to učini, dovoljno je s određenim vremenskim intervalom kako bi životinji pružila sitnu kost.

Bilješka! Možete kupiti komad kalcita u bilo kojoj trgovini za kućne ljubimce, što je idealno za ove svrhe. Nemoguće je grickati, ali zubi će biti naoštren.

Uzroci psihološke prirode

Naučno dokazano da mačke više budu predmet stresa. Protiv ove pozadine često razvijaju perverziju hrane. Toalet mačaka važna je i integralna komponenta svog života, dakle, apsorbiraju punilo, osjećaju se samopouzdanije i smirenije.

Vidjevši da mačiće jede punilo, ne biste ga trebali preboljeti, bolje je uzeti ga mirno u naručju, moždanom udaru i koliko je moguće pokazati svoju njegu i naklonost. Sve dok se psiho -emocionalno zdravlje životinje ne normalizuje, ne može se prezirati.

Bilješka! Diverzifikacija života mačke mogu biti različite igre.

Da li je štetno za mačku da ugrize punilo ladice

Nekoliko progutanih granula punila neće uticati na stanje zdravlja i dobrobiti malog kućnog ljubimca. Neizbježeni ostaci nakon kratkog vremenskog perioda bit će uklonjeni iz tijela prirodno. Ne postoje otrovne tvari u punilama.

Šta treba učiniti

Razne mačiće igračke

Potencijalno opasna upotreba grupnih punila. Činjenica je da kada u kontaktu sa vlagom formiraju gustu kvrgu sposobnu začepljuju crijeva. Da biste sačuvali malog mačića, morat ćete odmah provesti hiruršku intervenciju.

Bitan! Silicale punilo je velika opasnost. Kao što je već spomenuto, voljno apsorbira vlagu, zbog čega se zamišlja na sluznicu unutrašnjih organa.

Šta treba učiniti

Šta učiniti ako mačić pojede punilo za toalet:

  • Morate pažljivo proučiti sastav punila, što uzrokuje takvo zanimanje za životinju. Nakon toga, dužan je uvesti vitaminski mineralni kompleks koji sadrže tvari koje su u punila;
  • Moguće je da životinja tako jednostavno privlači pažnju vlasnika. Trebate kupiti bebu više igračaka i češće se igrati s njim;
  • Za oštrene zube, vaš predator treba davati kosti ili posebne komade kalcita. Sve se može kupiti po pristupačnim troškovima u veterinarskim ljekarnama i trgovinama za kućne ljubimce. Preporučuje se davanje prednost kostima od govedine, jer je piletina opasna za zdravlje.

Bilješka! Ako nijedan od načina nije pomogao, preporučuje se kupovina druge vrste punila.

Zašto trebate kontaktirati veterinar

Ako je mače ubrzo nakon što konzumira punilo postalo neaktivno i spor, treba ga prikazati što je prije moguće veterinaru. Ovo stanje može ukazivati ​​na blokadu organa gastrointestinalnog trakta ili trovanja. Ostali povezani simptomi:

  • obilna salivacija;
  • potpuna ili djelomična odbijanja hrane i vode;
  • Rapid otkucaji srca i isprekidano teško disanje;
  • stidljivost i agresija zbog boli.

Zašto trebate kontaktirati veterinar

Silichegel mačja punila

Ako je mačić jeo silika gel ili skupljanje punila, onda to može biti izuzetno opasno za zdravlje i život još uvijek krhkim organizmom. Odmah bacajte i trčite do veterinarske klinike nema smisla, ali toplo se preporučuje uvođenje određene količine nafte žele kroz špric i provjerite je li supstanca progutala. Činjenica je da Vaselin pojednostavljuje proces prolaska izmeta i stranih predmeta duž organa probavnog trakta. Vjerovatnoća oštećenja sluznicama bit će minimizirana.

Nakon polaganja naftne žele, morate biti sigurni da tokom narednih sati životinja na veliko odlazi u toalet na veliki način. Ako postoje poteškoće sa defkcijama, onda to može ukazivati ​​na blokadu creva. U ovom je slučaju imperativ kontaktirati veterinarsku kliniku kako bi doktor napravio X -ray, ispitao pacijenta i izdao svoju presudu.

Bilješka! Ponekad je moguće riješiti problem koristeći laksative, a ponekad je operacija potrebna za izdvajanje stranih predmeta iz tijela.

Preventivne akcije

Tako da mače ne jede punilo, dovoljno je pažljivo nadgledati njegovo ponašanje. Ako je u nekom trenutku privukla pažnju punila, trebate uzeti bebu u rukama i prebačen na drugo mjesto. Mačići se brzo ometaju, pogotovo ako su zainteresirani za igračke.

Anemija protiv pozadine nedostatka makro- mikroelemenata može se upozoriti ako se vitaminski mineralni aditivi redovno uvode u dijetu. Hrana treba biti uravnotežena. Ako se date preferencije za spremanje industrijskih hrane, tada bi trebali biti premium ili super premium klasa. Činjenica je da u budžetskim kompozicijama postoje samo mahunarke, ne donose nikakvu korist za tijelo životinje.

Preventivne akcije

Nazvan mačji punilo za toalet

Razlozi zbog kojih mače uzrokuje nezdravu interes Punilo nije toliko. Kao što se u većini slučajeva pokazuju, u većini slučajeva izaziva svoj banalni nedostatak pažnje. Stoga bi vlasnik trebao posvetiti onoliko vremena što je moguće novom domaćinstvu.

Članci o temi
LiveInternet